Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο: η Καταστροφή θρησκευτικών μνημείων», που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρέστησαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αντιπρόσωποι Εκκλησιών—μεταξύ αυτών ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πατήρ Γεώργιος Valcu εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ρουμανίας στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου, Γαλλίας και Λουξεμβούργου της Συροϊακωβιτικής εκκλησίας κ. Γεώργιος—, ιερείς και λαϊκοί προσκεκλημένοι από Κύπρο, καθώς και πλήθος ενδιαφερόμενων Ευρωπαίων και ομογενών.

Οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν φωτογραφικά ντοκουμέντα από το αρχείο και τα εκθέματα της Συνοδικής Επιτροπής Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου, που τεκμηριώνουν την πολιτιστική γενοκτονία των τελευταίων 44 ετών στην κατεχόμενη Κύπρο. 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος απηύθυνε χαιρετισμό, καλώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εντείνουν τις προσπάθειες για τερματισμό της βεβήλωσης ενάντια στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και μνήμη.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «σήμερα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου πέραν των 77 θρησκευτικών μνημείων έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, 28 βρίσκονται μέσα σε στρατόπεδα ή στρατιωτικές ζώνες του τουρκικού στρατού, ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε πολιτιστικά κέντρα, αποθήκες, σταύλους, γηροκομείo… Η κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά δεν ανήκει μόνο στους ελληνοκυπρίους, τουρκοκυπρίους, αρμενίους, μαρωνίτες και λατίνους κατοίκους της Κύπρου. Είναι κληρονομιά ευρωπαϊκή και παγκόσμια».