Υπό τα όμματα χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών της Μυκόνου, οι οποίοι θαύμασαν ένα θέαμα πρωτόγνωρο γι' αυτούς,  μετά τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', παρουσία του Δημάρχου κ. Κων. Κουκά, και πλήθους πιστών και τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών, φερόντων βάϊα, που κατασκεύασαν τα ίδια ή οικογένειές τους, κατά το επιχώριο έθος, πραγματοποιήθηκε η λαμπρά λιτανευτική πομπή της Βαϊοφόρου, καλουμένη ως «Περίπατος του Αυτοκράτορα», στην παραλία και τα γραφικά δρομάκια της Μυκόνου, των «ακάκων παίδων», ψαλλόντων τοπικά κάλαντα της Βαϊοφόρου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ παρεκάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας και για τις οικογένειές τους και συνεχάρη τους γονείς για την παρουσία τόσων παιδιών, που τηρούν τα πατροπαράδοτα έθιμα.

Στη συνέχεια ετέθη επικεφαλής της λιτανείας της Βαϊοφόρου, η οποία διέσχισε τα γραφικά, καθαρά και περιποιημένα σοκάκια της Χώρας, που ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη νέα τουριστική περίοδο.

Κατά την άφιξη της λιτανείας στον Μητροπολιτικό Ναό, ο κ. Δωρόθεος Β' κάλεσε τα παιδιά νά ψάλλουν με δυνατή φωνή τα κάλαντα της Βαϊοφόρου ώστε, όπως είπε, «να τα πάρει η θάλασσα και να τα ταξιδεύσει σε όλα τα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως».