Την Τετάρτη 2 Μαΐου, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β', υποδέχθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πατριαρχείου, τους 100 και πλέον Αιγυπτιώτες, που πήγαν στην Αλεξάνδρεια με το πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ.

Αρχικά, τους μίλησε με συγκινητικό τρόπο για την ιστορία του Παλαίφατου Πατριαρχείου, κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, τις Ελληνικές εκκλησίες που ακόμα λειτουργούν στην πόλη του Μ. Αλεξάνδρου, ενώ αναφέρθηκε στα Ελληνικά Κοιμητήρια, στην παροικία, τους φορείς και τα Σωματεία της.

«Οι εκκλησίες μας δεν έκλεισαν. Οι καμπάνες κτυπάνε παντού…», είπε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Eυχαριστώντας τους για την τιμητική επίσκεψη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Αίγυπτο και τον ηγέτη Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την προστασία που παρέχει στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

Επίσης, μίλησε για το μέλλον του Πατριαρχείου που είναι στην Αφρική, ενώ παρακάλεσε όλους τους Αιγυπτιώτες να μιλούν στα παιδιά και τα εγγόνια τους για τη Χώρα του Νείλου.

 «Η Αλεξάνδρεια είναι στην καρδιά μας και εσείς, ως ο Πατριάρχης της αγάπης», είπε προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης.