Στο Άγιον Όρος μετέβη το πρωί της Δευτέρας, 8 Μαΐου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, τον ιεροδ. Τριφύλλιο Ονησιφόρου, τον φιλόλογο Ιωάννη Γιάγκου και τον φυσίατρο Άριστο Νεοφύτου.
 
Στο πρόγραμμα της ειρηνικής προσκυνηματικής αυτής διαδρομής του Προκαθημένου της κατά Κύπρον Εκκλησίας στον Άθωνα, κεντρική θέση κατέχει η επίσκεψη ή και διαμονή στις Ιερές Μονές Διονυσίου και Γρηγορίου, όπου ασκούνται αρκετοί μοναχοί εκ Κύπρου, και οι οποίες, σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου, υπό την καθοδήγηση των σεβαστών Γερόντων Πέτρου και Χριστοφόρου αντίστοιχα, αποτελούν καύχημα για την Κύπρο και αντιπροσωπεύουν επάξια την αποστολική Εκκλησία Κύπρου στο Αγιώνυμο Όρος.
 
Αρχικά, γύρω στις 11:30 το πρωί της Δευτέρας έλαβε χώρα η υποδοχή του στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, υπό των αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών. 

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους τους μοναχούς να αγωνίζονται πάντοτε για το καλό της Εκκλησίας και επισήμανε ότι η ολιγοήμερη επίσκεψή του στο Αγιώνυμο Όρος, είναι για αυτόν μία ευκαιρία να προσευχηθεί εντονότερα στην Κυρία και Έφορο του Όρους, Υπεραγία Θεοτόκο, για τον βασανισμένο λαό της Κύπρου αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πρωτάτου.
 
Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είχε συνάντηση με τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας και της Ιεράς Κοινότητας και παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μοίρασε δώρα σε όλους τους Αντιπροσώπους των Ιερών Μονών του Άθω, καθώς και άλλες ευλογίες στους υπόλοιπους παρευρισκομένους.
 
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Ιερό Ιβηριτικό Κελλίον της Αγίας Άννης, υπό τον Γέροντα Αντίπα Ιερομ., τον οποίο ο Μακαριώτατος γνωρίζει προσωπικώς.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης ολοκληρώθηκε με την Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και η συνοδεία του διανυκτέρευσαν.
 
Την Τρίτη 8 Μαΐου, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα και στη συνέχεια την Ιερά Μονή Διονυσίου, της οποίας ηγείται ο εκ Κύπρου Αρχιμ. Πέτρος και η οποία αποτέλεσε τον τόπο διανυκτέρευσης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για το υπόλοιπο διάστημα της παραμονής του στο Άγιον Όρος.
 
Την Τετάρτη 9 Μαΐου θα μεταβεί για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, ενώ την Πέμπτη 10 Μαΐου θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Γρηγορίου, στην οποία Καθηγούμενος είναι ο εκ Κύπρου Αρχιμ. Χριστοφόρος.

Την Παρασκευή, πριν την αποχώρησή του από το Άγιον Όρος, θα προσκυνήσει στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει συμφοιτητές του, ανάμεσα στους οποίους ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιερομ. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.
 
Την μεσημβρία της Παρασκευής 11 Μαΐου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και η τιμία συνοδεία του θα αναχωρήσουν από το Άγιον Όρος.