Έντονη ήταν η αντιπαράθεση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του δικηγόρου της Ιεράς Μονής Κύκκου Κώστα Βελάρη, στο δικαστήριο της Κύπρου, σχετικά με ένα οικόπεδο στην Έγκωμη της Λευκωσίας, όπου επρόκειτο να χτιστεί η ελληνική πρεσβεία και η οικία του 'Ελληνα πρεσβευτή. 

Το συγκεκριμένο οικόπεδο είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος, για να χτιστεί η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και η πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε σε αγωγή.

Η κατάθεση του κ. Κοτζιά στο δικαστήριο έγινε σε υψηλούς τόνους, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν διασύρθηκε έτσι ούτε επί χούντας, ενώ χαρακτήρισε ντροπή τόσο για την Ελληνική όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

''Είναι ντροπή ένας ΥΠΕΞ να απολογείται για πράξεις του 2012-2013'', τόνισε.

Ο Κοτζιάς μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον συνήγορο της Μονής ότι παρεμπόδιζε τη συμφωνία με τον ηγούμενο, ενώ κάλεσε τον κ. Βελάρη να σεβαστεί την Ελλάδα.

Ο Βελάρης επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Αθήνα πούλησε το οικόπεδο, για να έρθει μία ακόμα άρνηση από τον Κοτζιά, ο οποίος στις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες του δικηγόρου της Μονής απάντησε: ''Δεν έχω πρόθεση να κοροϊδέψω, απέδειξα στις συνομιλίες στο Κυπριακό ότι κρατάω ψηλά τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά: ''Εδώ δεν πουλήσαμε κτήμα στην Άγκυρα. Μας φέρθηκαν καλύτερα στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση''.

Η κατάθεσή του διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες.

Το ακίνητο της Λευκωσίας είναι επιφάνειας 8.000 τ.μ. και βρίσκεται στην περιοχή Κύκκος, στον Δήμο Έγκωμης, στην καλύτερη τοποθεσία της κυπριακής πρωτεύουσας