Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα μέτρα προώθησης του θεσμού για την υιοθεσία και αναδοχή, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.

Πως ψήφισαν οι βουλευτές 

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας συνολικά ψήφισαν 264 βουλευτές. Υπερ του άρθρου 8 ψήφισαν 161 και κατά 103.

Με αρκετές απουσίες αλλά και διαφοροποιήσεις από τη κεντρική κομματική γραμμή τοποθετήθηκαν οι βουλευτές κατά τη ψηφοφορία στο άρθρο 8.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τη διάταξη του υπουργείου Εργασίας, καταψήφισαν ο Γ. Μιχελογιαννάκης και ο Θοδωρής Παραστατίδης, ενώ απουσίαζαν οι Γ. Γεννιά, Μ. Μπόλαρης, Γ. Καραγιάννης, Άννα Βαγενά, Ν. Κασιμάτης (απουσία στο εξωτερικό), Γ. Κατρούγκαλος όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής που δεν πρόλαβε να ψηφίσει.

Από τη Ν.Δ. υπέρ του άρθρου τοποθετήθηκαν οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκη Κεραμέως και Κατερίνα Μάρκου ενώ απόντες ήταν οι Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, Β. Μείμαράκης, Ν. Δένδιας, Θ. Φορτσάκης, Γ. Βαγιωνάς, Μ. Βαρβιτσιώτης, Λ. Αυγενάκης.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, απόντες ήταν Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Γ. Καρράς, Ανδ. Λοβέρδος, Γ. Αρβανιτίδης, Μ. Τζελέπης και Δ. Κωνσταντόπουος.

Από τους ΑΝΕΛ απών ήταν ο επικεφαλής του κόμματος, Π. Καμμένος.

Αντίθετη η Εκκλησία

Την έντονη αντίθεσή της εκφράζει η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω ανακοινωθέν της Διαρκής Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), στην ψήφιση του άρθρου του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια να προχωρούν στην αναδοχή παιδιών.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Μετά από τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας που επιτρέπει την αναδοχή παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διατυπώνει και πάλι την έντονη αντίθεσή της στην επιλογή της Πολιτείας να στερήσει από ορισμένα παιδιά το δικαίωμα ανάπτυξής τους μέσα σε ένα φυσιολογικό οικογενειακό περιβάλλον με πρότυπα πατρότητας και μητρότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να εμπιστεύεται ως βασική του αξία την οικογένεια.

Δυστυχώς επικράτησε και πάλι η «πολιτική ορθότητα» ενάντια στη φυσική τάξη και το συμφέρον του παιδιού.

Η Εκκλησία της Ελλάδος υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι ο πλέον μαζικός θεσμός του ελληνικού λαού και ως εκ τούτου έχει δικαίωμα δημόσιου λόγου, όπως και κάθε άλλος κοινωνικός φορέας, χωρίς να αξιώνει την επιβολή των απόψεών της στην Πολιτεία».

ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στη Βουλή, πριν την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «βαθιά συντηρητικό» τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ επέκρινε όσους αντιτίθενται στο άρθρο 8, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια.

Εκανε λόγο για «μεγάλη κοινωνική τομή» εκφράζοντας την απορία «γιατί όλες αυτές τις ημέρες δεν συζητάμε στη δημόσια σφαίρα για την ουσία του ν/σ, αλλά για μία λεπτομέρειά του που αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό των υποψήφιων προς αναδοχή γονέων».

O Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε ουσιαστικό βήμα που κάνει η κυβέρνηση σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σχετικά με όσους βουλευτές τάσσονται κατά της εν λόγω διάταξης είπε ότι: «Μία μερίδα συναδέλφων μας το κάνει αυτό γιατί αρέσκεται να αναπαράγει στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα, μία άλλη μερίδα το κάνει επειδή αυτό που την τρέφει είναι το μίσος για τον συνάνθρωπο, για τον αλλόθρησκο, για τον ξένο, τον διαφορετικό».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο έχει ως στόχο «τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα παύουν να είναι αόρατα από την Πολιτεία».

Απάντηση Ν.Δ.

«Το ποιος είναι φιλελεύθερος και προοδευτικός και ποιος ιδεοληπτικός και λαϊκιστής το έχουν πια καταλάβει πολύ καλά οι πολίτες και θα φανεί σύντομα στις κάλπες», απαντά η Νέα Δημοκρατία.

«Όσον αφορά το ν/σ, η Ν.Δ. τοποθετήθηκε υπεύθυνα, με γνώμονα πρωτίστως τo συμφέρoν των παιδιών και τη σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας από την οποία έχει πάρει διαζύγιο ο κ. Τσίπρας. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιλέγει την οξύτητα και την πόλωση ακόμη και για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα για το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν έθεσε καν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, απλά αποδεικνύει τον πανικό της απερχόμενης Κυβέρνησής του».

Αχτσιόγλου Vs Εκκλησίας

«Μια κυβέρνηση η οποία δρα με συγκεκριμένη στόχευση υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν μπορεί να νομοθετεί με βάση αναχρονιστικές αντιλήψεις και συντηρητικά στερεότυπα. Μια κυβέρνηση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οφείλει να νομοθετεί ακριβώς σε αυτόν τον αντίποδα» είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της κυβέρνησης η διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η άρση των διακρίσεων έναντι τμημάτων του πληθυσμού, ανέφερε και πρόσθεσε: «αυτό κάναμε με τον νόμο για την ταυτότητα φύλου, αυτό κάναμε με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, αυτό κάναμε με την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών».

«Αν αφήναμε τους οπαδούς της δήθεν φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων να ορίζουν τους νόμους και τους θεσμούς σε αυτόν τον τόπο, τότε ούτε εγώ ούτε η κ. Φωτίου, ούτε πολλές άλλες βουλευτίνες δεν θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα. Αν αφήναμε τους οπαδούς της φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων να κυριαρχήσουν, τότε οι συμπολίτες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό θα βρίσκονταν πιθανών στα κρατητήρια της ασφάλειας. Και η ενδοοικογενειακή βία, πιθανόν, να θεωρούνταν κάποιου είδους κανονικότητα, μια παράδοση που κρατάει από τους προηγούμενους αιώνες. Επομένως επιτρέψτε μας να τασσόμαστε αταλάντευτα με την πρόοδο και την ισότητα σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε.

Λεβέντης: «Αγνοήθηκε η Εκκλησία» 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ανέφερε ότι καταψήφισε το νομοσχέδιο γιατί «αγνοήθηκε η Εκκλησία».

«Μίλησα με θεολόγους και Αγιορείτες οι οποίοι μου είπαν να μην ψηφίσω το νομοσχέδιο» τόνισε από το βήμα της Βουλής αι διαμαρτυρήθηκε ότι «αγνοήθηκε η Εκκλησία ως παράγων διαπραγμάτευσης» και υποστήριξε ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι «πιο μαχητική» κατά του νομοσχεδίου για την αναδοχή, ενώ άσκησε κριτική και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης του δικαιώματος των ομόφυλων στην αναδοχή βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.