Αρχική » Αποκρυφισμός, αστρολογία, παγανισμός στο στόχαστρο της Εκκλησίας

Αποκρυφισμός, αστρολογία, παγανισμός στο στόχαστρο της Εκκλησίας

από kivotos

Συνέχισε χθες, 3 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης Κορίνθου «Απόστολος Παῦλος», τις εργασίες της η «ΚΖ΄ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας».

Κατά τη πρωινή συνεδρία υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Πατριάρχου της Βουλγαρίας ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ. Την πρώτη εισήγηση πραγματοποίησε ο Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Μύρου με θέμα: «Αποκρυφιστικές πρακτικές υπό το φως της Αγίας Γραφής». Ο εισηγητής, αφού προσδιόρισε την έννοια του Αποκρυφισμού και την Ορθόδοξη θέση της Αγίας Γραφής, αναφέρθηκε στον κοινό τους τόπο, που είναι η προβολή της βαθύτατης επιθυμίας του ανθρώπου να προσεγγίσει την απόκρυφη από αυτόν γνώση. Στη συνέχεια απαρίθμησε συγκεκριμένες αποκρυφιστικές πρακτικές που αναφέρονται στην Αγία Γραφή και τόνισε τη ριζική διαφοροποίηση των θεωμένων χαρισματούχων της Εκκλησίας από τους ποικίλους αποκρυφιστές. Έκλεισε την εισήγησή του με την προβολή της βδελυγμίας του Θεού για τις αποκρυφιστικές πρακτικές, καθώς και με τις προτροπές των θεοπνεύστων συγγραφέων της Αγίας Γραφής προς τους πιστούς να μην έχουν καμμία σχέση με τις ανωτέρω πρακτικές.

Δεύτερη εισήγηση πραγματοποίησε ο Πρωτοπρ. κ. Ἰωάννης Ζῶτος μέ τόν τίτλο: «Σύγχρονος Πνευματισμός καί Channelling». Ο π. Ιωάννης τόνισε ότι ο πνευματισμός, σε συνάρτηση με τον παγανισμό και τις πρακτικές του, ασχολείται από αρχαιοτάτων χρόνων με την εξερεύνηση του κόσμου των πνευμάτων και την προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους με διάφορες τεχνικές και μέσω ανθρώπων, των διάμεσων-μέντιουμ που, υποτίθεται, έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία. Όμως η Αγ. Γραφή καταδικάζει και απορρίπτει αυτόν τον τρόπο προσέγγισης της πνευματικής σφαίρας ως μη ορθό και επικίνδυνο. Η προσέγγιση του Θεού δεν γίνεται μέσω τεχνικών. Η προσπάθεια επικοινωνίας με πνεύματα μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στην ψυχική ισορροπία και την πνευματική και υλική ζωή των ασχολουμένων, διότι ανοίγονται στον χώρο του δαιμονικού. Αυτό συμβαίνει ιδίως με τη σύγχρονη έκφραση αυτής της επικοινωνίας, το Channelling (διαυλισμός).

Τρίτος ομιλητής ήταν ο θεολόγος κ. Λάμπρος Σκόντζος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Αποκρυφισμός του Νεοπαγανισμού». Ο ομιλητής τόνισε ότι ο Νεοπαγανισμός είναι ένας από τους εύρωστους διαύλους του νεοποχίτικου Αποκρυφισμού, καθότι προβάλλει και εδραιώνει τις δοξασίες του με την επιστροφή στον πραγματικό ή υποθετικό ή επίπλαστο κλέος της προχριστιανικής αρχαιότητας.

Η απογευματινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ. Εισήγηση πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ με τον τίτλο: «Η αλογία της Αστρολογίας». Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε, μεταξύ των άλλων, ότι η Αστρολογία διαφέρει ουσιωδώς από την Αστρονομία, η οποία ανήκει στις ακριβείς φυσικές επιστήμες και στην πραγματικότητα είναι μαντεία. Οι αστρολόγοι παρουσιάζονται ως σωτήρες αγωνιώντων προσώπων. Τα Μ.Μ.Ε. έχουν αναδειχθεί σε ρόλο Μαντείων και οι αστρολόγοι στη θέση της Πυθίας.

Τέλος, παρέμβαση πραγματοποίησε ο καθηγητής κ. Ιβάν Δημητρώφ, με τον τίτλο «Ο Αποκρυφισμός στη Βουλγαρία» και αναφέρθηκε σε διάφορες αποκρυφιστικές ομάδες που δραστηροποιούνται στη Βουλγαρία και τις σχετικές προσπάθειες αντιμετωπίσεως του φαινομένου από την τοπική Εκκλησία.

Η απογευματινή συνεδρία ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις των Εντεταλμένων των Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο αντιαιρετικό έργο που επιτελείται στις εκκλησιαστικές περιφέρειές τους.
Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνδιασκέψεως με τη σύνταξη και την υπογραφή Πορισμάτων.



Πηγή: www.ecclesia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ