Το Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητρίαδος, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Λουκά του Ιατρού, πραγματοποίησε το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο, ημερίδα με θέμα «Η Ιατρική στο χώρο της Ιεραποστολής στην Αφρική». Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Γλυκοφιλούσης, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στην Ημερίδα, στην οποία παρέστησαν ιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι,  φοιτητές της ιατρικής και της νοσηλευτικής, μίλησαν ο Αρχιμ. Εφραίμ Παναούσης, αδελφός της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Αττικής και ο Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Στην ομιλία του ο π. Εφραίμ επεσήμανε ότι η ιεραποστολή είναι η διαρκής αποστολή της Εκκλησίας στον κόσμο. Ο π. Εφραίμ, που δραστηριοποιείται στην Ορθόδοξη ιεραποστολή στην Ουγκάντα, μια χώρα που υπέφερε πολλά από τους λευκούς, αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται εκεί και από τον συγχρωτισμό του με τους ντόπιους, οι οποίοι γνωρίζουν την Ελλάδα μέσα από την Βίβλο, γι’ αυτό εκτιμούν ιδιαιτέρως τους Έλληνες. Ο π. Εφραίμ αναφέρθηκε στο πολύ χαμηλό υγειονομικό επίπεδο της χώρας, στην έξαρση του AIDS και της ελονοσίας, αλλά και στα καθημερινά θαύματα της Χάρης του Θεού, που συναντά κατά την διακονία του εκεί. Τόνισε ότι το ιεραποστολικό έργο δεν εξαντλείται μόνο στην θεωρητική προσφορά της Ευαγγελικής αλήθειας, αλλά και στην έμπρακτη εφαρμογή της, μέσα από την παροχή ιατρικών βοηθειών, σε οργανωμένα ιατρεία και εκπαίδευσης, στα σχολεία των ιεραποστολών. Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι δεν μπορεί μια Ορθόδοξη ιεραποστολή να νοιάζεται μόνο για τους Χριστιανούς, κάτι που συμβαίνει στις ετερόδοξες ιεραποστολές, ενώ παρατήρησε ότι ο ιεραπόστολος, μέσα από έργο του, γίνεται αληθινός και καλύτερος Χριστιανός.

Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητού κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος, μέσα από την προβολή διαφανειών, αναφέρθηκε στις εθελοντικές ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει, με ομάδα ιατρών από την Αθήνα, στα νοσοκομεία που ίδρυσαν στην Ουγκάντα και Τανζανία.

Την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές, ενώ ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στους πολυχρόνιους πνευματικούς του δεσμούς με τον π. Εφραίμ. Κατέθεσε δε την βούληση της Τοπικής μας Εκκλησίας να αναλάβει ενεργότερο υποστηρικτικό ρόλο στις ιεραποστολικές προσπάθειες στην Αφρική, μέσα από τους Γιατρούς της Αγάπης και πάντα υπό την σκέπη του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στο τέλος της Ημερίδας, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις ιατρικές στολές ενώπιον τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά του ιατρού, σε ειδική τελετή στο Παρεκκλήσιο του Πν. Κέντρου.