Αρχική » Κουρά Μοναχού στη Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος

Κουρά Μοναχού στη Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος

από christina

Την παραμονή της εορτής των Αγίων Πάντων, απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιουνίου 2018, η αδελφότητα της ιστορικής Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος απέκτησε έναν νέο μοναχό.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, κατά τη διάρκεια του αρχιερατικού Εσπερινού, τέλεσε την ακολουθία της ρασοφορίας αρχαρίου μοναχού στον δόκιμο της Ιεράς Μονής Βασίλειο Χούσο, ο οποίο έλαβε το όνομα Παΐσιος, προς τιμήν του όσιου Παΐσίου του Αγιορείτου.

Προσφωνώντας τον νέο μοναχό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις μοναχικές αρετές που θα πρέπει να κατακτήσει μέσα από την άσκηση και την υπακοή και ιδιαιτέρως τον προέτρεψε να καλλιεργήσει την υπακοή στον Ηγούμενο και την Αδελφότητα, την ταπείνωση και την αγάπη πρώτα στον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους και έπειτα στους πατέρες και στον κάθε άνθρωπο που είναι εικόνα του Θεού.

 

 

Eπέτειος μετακομιδής ιερού λειψάνου Αγ. Κοσμά στην Ι.Μ. Μεγ. Δένδρου Αιτωλίας

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Μέγα Δένδρο Θέρμου, εορτάσθηκε την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 η επέτειος της μετακομιδής Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

”Το απότμημα του Ιερού Λειψάνου είχε προσκομίσει στις 2 Ιουνίου του 2007 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ικανοποιώντας το αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Κοσμά να αποκτήσει η Ιερά Μητρόπολη τεμάχιο του ιερού λειψάνου του πολιούχου της Αγίου, ώστε και εν σώματι να βρίσκεται κοντά μας ο Άγιος ως βοηθός και προστάτης όλων των πιστών.

Η επέτειος αυτή τιμάται ιδιαιτέρως κάθε χρόνο από την τοπική μας Εκκλησία, με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά, όπου και φυλάσσεται το ιερό λείψανο του Αγίου, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου.

Κατά τον φετινό εορτασμό, το απόγευμα του Σαββάτου, τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον οποίο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας, πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης.

Το πρωί της Κυριακής, 3ης Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Πορφύρης και πλήθος πιστών και φιλαγίων χριστιανών”.

Ο Σεβασμιώτατος, κηρύσσοντας τον θείο λόγο, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του μεγάλου Διδάχου Αγίου Κοσμά, αλλά και στην μεγάλη ευλογία της τοπική μας Εκκλησίας να έχει στην γενέτειρα του Αγίου, το Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας, απότμημα του Ιερού Λειψάνου του. Επίσης, για μια ακόμη φορά, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο για την μεταφορά του αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου το έτος 2007, ώστε έτσι πάντα να προσφέρεται στο πλήθος των πιστών χριστιανών η δυνατότητα να προσκυνούν τον Άγιο Κοσμά, να ζητούν τις πρεσβείες του και να λαμβάνουν τις δωρεές του Θεού”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ