«Ήδη από την έναρξη της ενασχόλησής μας με οικολογικά θέματα, υπογραμμίσαμε τη συνάφεια των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών προβλημάτων, ως και την ανάγκη να προσεγγίζονται αυτά σε συνάρτηση το ένα με το άλλο και με συνεργασία όλων. Η συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο σεβασμός και η διακονία των συνανθρώπων μας, είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος», ανέφερε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου «Προς μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 5 Ιουνίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε πως υπάρχει πάντα μια απτή και τοπική διάσταση στην μέριμνα για την Κτίση και πρόσθεσε: «Εδώ βρίσκεται η εξήγηση για τον τίτλο του Συμποσίου μας, "Προς μία πιο πράσινη Αττική". Γιατί, ενώ έχουν γίνει πολλά στον τομέα της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ωραία αυτή χώρα, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν με στόχο, για παράδειγμα, να μειωθεί η απόθεση σκουπιδιών στις βουνοπλαγιές της Αττικής, με τους απαράδεκτους σκουπιδότοπους, και να βρεθεί λύση στην αδικαιολόγητη συσσώρευση πλαστικών στο βυθό της θάλασσας που την περιβρέχει, η οποία απειλεί την ενάλια ζωή. Ας μη λησμονούμε ότι, όπως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ζει στην Αττική, περισσότερο από το 50% των απορριμμάτων που πέφτουν στη θάλασσα βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον Σαρωνικό».

Ο Πατριάρχης σημείωσε ότι «όλοι καλούμαστε να εξετάσουμε, αλλά και να αλλάξουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να μάθουμε να δρούμε από κοινού για χάρη του πλανήτη μας και προς όφελος των κατοίκων του».

«Στόχος μας είναι να προτείνουμε μία απάντηση στην οικολογική κρίση, βασισμένη στην κοινή δράση, συνηγορώντας παράλληλα για ένα βιώσιμο πλανήτη και για κοινωνική δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, ως ιερή παρακαταθήκη για όλους τους ανθρώπους, και ιδίως για τα παιδιά μας», ανέφερε.

Κατά την έναρξη του Συμποσίου διαβάστηκαν μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, του Πάπα Ρώμης, του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας καθώς και διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών.



Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεώργιος Λαμπρούλης, ως εκπρόσωπος του γεν.γραμματέα του κόμματος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας, ως εκπρόσωπος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, και πλήθος επισήμων.

 

Οι εργασίες του τριήμερου Συμποσίου θα συνεχιστούν σε Σπέτσες και Ύδρα και θα ολοκληρωθούν το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιουνίου, σε ειδική συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί εν πλω προς την Αθήνα.