Κάθε Κυριακή το ίδιο πράγμα… επτά η ώρα το πρωί, εκεί που ο ύπνος είναι πιο γλυκός από όλες τις άλλες ώρες, ένας ήχος ενοχλητικός έρχεται να σου χαλάσει την απόλαυση. «Νταν ντιν νταν». Βαριαναστενάζεις, αλλάζεις πλευρό και παρακαλάς να πάψει επιτέλους για να καταφέρεις ξανά να παραδοθείς στην αγκαλιά του Μορφέα.

Κι ενώ τα καταφέρνεις γύρω στις οκτώ ξανά αυτός ο ήχος « νταν, ντιν, νταν », «α δε θα τα πάμε καλά» σκέφτεσαι. Μια Κυριακή λες σου μένει κι εσένα και θες να κοιμηθείς. Κι εκεί που τα βλέφαρά σου βαραίνουν και είναι έτοιμα να κλείσουν για άλλη μια φορά, σαν κάποιος να το κάνει επίτηδες βρε αδελφέ, ξανά αυτός ο ήχος «νταν».

Εκεί είναι που φουντώνεις και ανοίγεις το στόμα σου και δεν ξέρεις τι λες: «και τι πράγματα είναι αυτά; Να μην μπορεί ένας άνθρωπος να κοιμηθεί; όλη τη βδομάδα δουλεύω, κανείς δε με σκέφτεται;» και άλλα τέτοια. Μα δε σoυ πέρασε ο λογισμός αδελφέ μου, πως ακριβώς επειδή Κάποιος σε σκέφτεται, για αυτό χτυπά η καμπάνα, επειδή Κάποιος δε θέλει να έρθει και να σε βρει να κοιμάσαι… «ανάξιος ο δούλος, ον ευρήσει ραθυμούντα».

Τρείς φορές σου φώναξε ο Κύριος και τις τρείς τον αρνήθηκες και σε αντίθεση με τον Πέτρο, εσύ δεν το μετάνιωσες. Ο ήχος της καμπάνας είναι το κάλεσμα του Θεού προς εσένα… Άκουσες την καμπάνα; Σημαίνει πως ο Θεός σε φωνάζει και θέλει να πας στον Οίκο Του.Μια Κυριακή λες σου μένει να ξεκουραστείς. Μα υπάρχει μεγαλύτερη ανάπαυση από αυτή που προσφέρει ο Χριστός; «Δεύτε πάντες οι κοπιώντες και πεφωρτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς».

Μα είναι πολύ νωρίς, σκέφτεσαι, να ξυπνάς στις επτά το πρωί… Γιατί δε σκέφτεσαι όμως μήπως είναι πολύ αργά να κοιμάσαι στις έξι το χάραμα μετά από το λεγόμενο «κλάμπινγκ»; Δεν μπορείς να πας στην πρώτη καμπάνα; Πήγαινε στη δεύτερη. Ούτε στη δεύτερη μπορείς; Πήγαινε στην τρίτη. Ούτε στην Τρίτη; Πήγαινε τουλάχιστον πριν το Ευαγγέλιο. Υπάρχει λύση αρκεί να θέλεις. Θέλεις;Αύριο, λοιπόν, που είναι Κυριακή μην αναρωτηθείς για ποιόν χτυπά η καμπάνα… για εσένα χτυπάει. Σε καλεί ο Θεός…

Όπως ο Νώε χτύπαγε το ξύλο στην κιβωτό για να συγκεντρωθούν όλα τα ζώα και να γλυτώσουν από τον φυσικό κατακλυσμό, έτσι και η καμπάνα σε καλεί στην κιβωτό της Εκκλησίας προκειμένου να σωθείς από τον κατακλυσμό των πειρασμών και των της αμαρτίας.

Ας μην αφήνουμε έναν ύπνο να μας κοστίσει την πνευματική αφύπνιση…


Παναγιώτου του Αργείου

 

 

Πηγή: in-agiounikolaoutouneou