Αρχική » Μονή Αγίων Αποστόλων Κλεινού: Η Βλάχικη επιγραφή

Μονή Αγίων Αποστόλων Κλεινού: Η Βλάχικη επιγραφή

από christina

Σε απόσταση 2 χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού Κλεινός (Κλεινοβός) Καλαμπάκας, στο βουνό Τριγγία ή Μπάμπα των ανατολικών υπωρειών της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, άλλοτε καθολικό της μονής Κλεινού.

Στον ναό σώζονται επιγραφές, από τις οποίες αντλούμε πληροφορίες για την τοιχογράφηση του, τους επισκόπους, επί της αρχιερατείας των οποίων έγιναν οι διάφορες εργασίες (τοιχογραφίες, τέμπλο), τη χρονολόγηση, τον ζωγράφο που έκανε την αγιογράφηση, καθώς και τα ονόματα των δωρητών, που ήταν ιερομόναχοι και λαϊκοί (αστοί και πρόκριτοι).

Στο εσωρράχιο της τοξωτής θύρας εισόδου στον ναό υπάρχει τρίγλωσση ρήση του Αγιου Ζωσιμά, στην αρχαία ελληνική, στη νέα ελληνική και στην αρωμουνική (βλαχική) που σε μεταγραφή έχει ως εξής:

Αρχαιοελληνική:

» ΦΟΒΩ ΠPOBAINΕ, ΤΗΝ ΠΥΛΗΝ T(H)S EICOΔOY
» ΤΡΟΜΩ ΛΑΜΒΑΝΕ, ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΜΥCΤΥΡΙΩΝ,
» ΙΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΦΛΕΧΘΗC, ΠΥΡΙ ΤΩ ΑΙΩΝΙΩ.

Νεοελληνική:

» CKIAZOY K’ ΕΜΠΑΙΝΕ, ΜECA CTHN EKKΛHCIAN,
» ΤΡΕΜΕ Κ’ ΕΠΕΡΝΕ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΝ
» KOΛACCEC Κ(AI) ΦΩΤΙΑΙC,ΑΝ ΘEΛHC ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΗC

Βλάχικη:

» ΙΝΤΡΑ ΜΠΑCΙΑΡΕΚΑ, ΚΟΥ ΜΟΥΛΤΑ ΠΑΒΡΙΕ.
» ΤΡΙΑΜΠΟΥΡΑ ΛΟΥΝΤΑ ΛΟΥΙ ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΜΝΙΚΑΤΟΥΡΑ,
» ΦΩΚΟΥΛΟΥ ΑΚCΙ ΚΟΛΑCΗ ΤΡΑ CKAKH

Η επιγραφή στη βλάχικη γλώσσα είναι γραμμένη με βάση το ελληνικό αλφάβητο, με χρήση όμως διακριτικών σημείων, με τα όποια αποδίδονται οι φθόγγοι της βλάχικης. Μέσω αυτής της επιγραφής ίσως γίνεται προσπάθεια αναγνωρίσεως, προβολής και προωθήσεως της βλάχικης γλώσσας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ