Αρχική » Νέας Σμύρνης Συμεών: «Τραυμάτισαν το κύρος και την αξιοπιστία της σεπτής Ιεραρχίας»

Νέας Σμύρνης Συμεών: «Τραυμάτισαν το κύρος και την αξιοπιστία της σεπτής Ιεραρχίας»

από christina

Σε δήλωση σχετικά με τις αλλαγές που εισάγει ο Νόμος για τα Ησυχαστήρια ανά την Επικράτεια, προέβη ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, στην οποία κάνει λόγο για μεθόδευση που δύναται να τραυματίσει την Ιεραρχία.

Συγκεκριμένα, η δήλωσή του αναφέρει:

«Εξ αφορμής ερωτήσεων που μου έγιναν υπό την ιδιότητα του μέλους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τις τροποποιήσεις που εισάγει ο νόμος 4559 (ο οποίος ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε προσφάτως, ΦΕΚ 142/3.8.2018, τ. Α’) για τα Ησυχαστήρια και τις αρμοδιότητες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (άρθρο 50, «θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος»), αναγκάζομαι να δηλώσω τα ακόλουθα:

1. Οι τροποποιήσεις αυτές δεν ετέθησαν υπόψιν της Ιεράς Συνόδου και φυσικά ούτε συζητήθηκαν ούτε και έτυχαν της εγκρίσεώς της.

2. Ανέκαθεν ως επίσκοπος συμμεριζόμουν τη γνώμη του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων Προκοπίου ότι κυρίως εμείς οι Ιεράρχες οφείλουμε σεβασμό στο κείμενο του Καταστατικού μας Χάρτου. Τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων που υπηρετούν καιρικές σκοπιμότητες μόνο ζημιά προκαλούν μακροπρόθεσμα στην Εκκλησία. Επιπλέον, όταν αυτές δεν έχουν μελετηθεί σοβαρά και δεν αποφασίζονται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, επιτρέπουν στην Πολιτεία για τους δικούς της λόγους να παρεμβαίνει νομοθετικά, όποτε το θελήσει, αγνοώντας την Ιεραρχία.

3. Όποιοι εισηγήθηκαν και μεθόδευσαν για τους δικούς τους λόγους να ψηφιστούν οι επίμαχες τροποποιήσεις ας γνωρίζουν ότι τραυμάτισαν το κύρος και την αξιοποιστία ολόκληρης της σεπτής Ιεραρχίας και αναστάτωσαν εν μέσω της ιερής περιόδου του Δεκαπενταυγούστου τις συνειδήσεις εκατοντάδων μοναχών και αναρίθμητων πιστών που με αγάπη και εμπιστοσύνη περιβάλλουν τα Ησυχαστήρια της Εκκλησίας μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ