Την αντίθεσή του στον διορισμό Δήμτσα ως νέου Διοικητή του Αγίου Όρους εξέφρασε για μία ακόμα φορά ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, που κατά σύμπτωση αναχωρούσε σήμερα (14/8) από την Αθωνική Πολιτεία, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκατάστασης του νέου Διοικητή.

Ο κ. Νικολόπουλος, με την αφορμή τη τελετή, έκανε λόγο για «επιβράβευση της αναξιοκρατίας στον βωμό πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων» και για «από-ιεροποίηση που θυμίζει την εποχή των διωγμών του Χριστιανισμού», σημειώνοντας τα εξής:

«Δεν ξέρω τι βρήκε και τι επιβράβευσε ο πρωθυπουργός στο νέο διοικητή του Αγίου Όρους, ο οποίος δεν έχει ούτε το ειδικό βάρος, ούτε καν τα τυπικά προσόντα για την θέση που ανέλαβε.

Ξέρω όμως ότι οι εικόνες που αντίκρισα προξενούν θλίψη και οργή σε κάθε πιστό, με αφορμή την εγκατάσταση του νέου πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους.

Έπαρση και χλιδή, χωρίς ψυχή και πνευματικότητα.

Ταπεινός επισκέπτης του Αγίου Όρους και εγώ αυτές τις μέρες προσκυνητής αγίων και ιερών τόπων, ευκλεών τόπων, συζητητής μεγάλων και πνευματικών αναστημάτων, περιηγητής παναγιοσκέπαστων κελιών, αναχώρησα από εκεί με αισθήματα χαρμολύπης. Χαράς για την αμυδρά αίσθηση, ότι έστω και στο ελάχιστο προετοιμάστηκα για τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Παναγιάς μας. Και λύπης γιατί επιβεβαιώνονται όλα όσα εξέθεσα με την ερώτηση μου στην Βουλή των Ελλήνων πριν λίγες μέρες και αισθάνομαι ότι ο κατήφορος είναι ανερμάτιστος.

Ακόμη και σε αυτό το προπύργιο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, παραγράφηκαν οι περγαμηνές πεπαιδευμένων ανθρώπων για να υπηρετηθούν "φτηνές" σκοπιμότητες. Συναίνεση στην αναξιοκρατία για ένα "αλισβερίσι" μεταξύ του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο; Για έναν άνθρωπο χωρίς καν πτυχίο; Για να επιστρέψουμε στην εποχή της Σημιτοκρατίας, τότε που διορίστηκε ο επίσης μη πτυχιούχος, Στ. Ψυχάρης;

Αναρωτιέμαι: Ήταν… δίκαιο και έγινε πράξη;

Λυπάμαι βαθύτατα για την κατάντια. Ποιος και με ποιο εκτόπισμα θα κληθεί να δώσει λύσεις στα διοικητικά θέματα που βασανίζουν πνευματικούς ανθρώπους μεγάλων αναστημάτων και ιερές συνοδείες;

Και ξέρω ότι στο Περιβόλι της Παναγιάς δεν άκουσα ούτε από ένα στόμα έκφραση χαράς ή ικανοποίησης. Μόνο σιωπή και προβληματισμός, αλλά και ανησυχία… Γιατί ένας άριστος - ο Αρίστος Κασμίρογλου - φεύγει και ο αντικαταστάτης του δεν έχει το ύψος και το υπόβαθρο που απαιτεί η θέση που αναλαμβάνει… Απογοήτευση… Άντε και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών!»