Αρχική » Η Εκκλησία της Αμερικής και πάλι στο προσκήνιο

Η Εκκλησία της Αμερικής και πάλι στο προσκήνιο

από christina

Το θέμα της Θεολογικής σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης έθεσε κατά τη Σύναξη των Αρχιερέων του Θρόνου στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος. Ο κ. Ευάγγελος έκανε αναφορά στη ραγδαία πτώση του αριθμού των φοιτητών, στο οικονομικό πρόβλημα, στις παραιτήσεις αρκετών μελών της εφορίας.

Ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο αναφέρθηκε στη φθισική πορεία της Σχολής, τόνισε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική.

Συνάμα έθεσε και θέμα προεδρίας, λέγοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε ο πρόεδρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα» επιχείρησε να εμφανίσει τα πράγματα ωραιοποιημένα.

Κατά τη Σύναξη έγινε εκτενής λόγος για τη διακοπή της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου και ελέχθη για άλλη μία φορά ότι είναι ντροπή για την Ομογένεια και όλη την Εκκλησία εν γένει.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος επιχείρησε να καθησυχάσει τους Συνοδικούς Μητροπολίτες, λέγοντας πως θα βρεθούν τα χρήματα.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος φέρεται να είπε εν Συνόδω βασισθείς στην έκθεση της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Βοστώνη, των Μητροπολιτών Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου και Σηλυβρίας κ. Μαξίμου ότι υπάρχει θέμα Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, το οποίο πρέπει να επιληφθεί το Πατριαρχείο.

Επίσης τόνισε να μην γίνονται αρχιερείς εκείνοι που δεν γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα.

Το θέμα της Αυτοκεφαλίας δεν είναι νέο.Το 1994 ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο τότε Χαλκηδόνος Ιωακείμ και άλλοι αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου κινήθηκαν αστραπιαία και απέτρεψαν το εκκλησιαστικό πραξικόπημα που είχαν στο Λιγκονίερ της Πανσιλβάνιας ο τότε  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, ο Αντιοχειανός Μητροπολίτης Φίλιππος Σαλίμπα και ο μητροπολίτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική, της πρώην Ρωσική Μετρόπολια κ. Θεοδόσιος.

Το θέμα είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ενώ τότε ο μητροπολίτης των Ουκρανών Βζεβολότ είχε φύγει από τη Σύναξη του Λιγκονίερ, πήγε αμέσως στο Πατριαρχείο και έδωσε αναφορά στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ενώ είχε παραχωρήσει τηλεφωνική συνέντευξη από το αεροδρόμιο στον «Ε.Κ.» στην οποία προέβη σε αποκαλύψεις.

Είχαν ήδη υπογράψει όλοι οι ιεράρχες την ιδρυτική διακήρυξη για μία «ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησιαστική οντότητα» όπως την είχαν χαρακτηρίσει.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τους επέβαλλε και ανακάλεσαν τις υπογραφές τους και το θέμα έληξε εκεί.

Ηταν τότε που το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε τιμωρήσει τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο με την ποινή της εκκλησιαστικής μομφής, διότι είχε αποστείλει κάποια ανάγωγη επιστολή στον Ουκρανό Μητροπολίτη Βζεβολότ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ