«Για οποιαδήποτε ιεροπραξία δεν υποχρεούται ουδείς ουδέν να προσφέρει», τονίζει σε εγκύκλιο του προς τους ιερείς ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος.

Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Η εντολή του Κυρίου μας προς τους Αγίους Αποστόλους είναι το “δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε» (Ματθ. Ι’8). Τους απέστειλε να θεραπεύουν τους ανθρώπους αλείφοντάς τους ελαίω και θεσπίζοντας έτσι το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Αυτή όμως η εντολή του Κυρίου μας ισχύει για όλα τα μυστήρια. Είναι δωρεές του Αγίου Πνεύματος και συνεπώς αδιανόητο να απαιτούμε χρήματα. Σύμφωνα με αυτήν την εντολή του Κυρίου μας, από την αρχή της Αρχιερατικής διακονίας μας καταστήσαμε σαφές ότι κάθε απαίτηση χρημάτων που θα μετέβαλε τον οίκο της προσευχής σε οίκο εμπορίου και σπήλαιο ληστών επισύρει την οργήν του Κυρίου. Καταργήθηκαν οι δίσκοι, οι τιμές των παγκαρίων και η τιμάριθμοι επί των Αγίων ιεροπραξιών. Καθιστούμε σαφές για άλλη μία φορά ότι κάθε απαίτηση χρημάτων, για οποιαδήποτε ιεροπραξία και εάν πρόκειται, είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος, η οποία σύμφωνα με τη διδασκαλία του Κυρίου μας είναι ασυγχώρητη και σε αυτό τον αιώνα και στο μέλλοντα (Ματθ. ΙΒ’32).

Για πολλοστή φορά εξαγγέλλομεν προς πάσαν κατεύθυνση ότι στην Ιεράν Μητρόπολή μας, για οποιαδήποτε ιεροπραξία (Βαπτίσματος, Γάμου, Ευχελαίου, Αγιασμού, Κηδείας, Μνημοσύνου, Τρισαγίου ή και οποιαδήποτε άλλης), δεν υποχρεούται ουδείς ουδέν να προσφέρει.

Η υποχρέωσή μας είναι η λατρεία και η ευγνωμοσύνη μας στον Άγιο Θεό για τις άπειρες ευεργεσίες Του και κυρίως και προπάντων για την Χάρη Του την οποία λαμβάνουμε μέσω των Αγίων Μυστηρίων. Να λατρεύουμε τον Κύριό μας εν Πνεύματι και Αληθεία. Να γίνουμε Χριστολάτρες και όχι χρυσολάτρες. Τις όποιες ανάγκες των Ιερών Ναών μας τις καλύπτει η πρόνοια του Θεού, η οποία εμπνέει τον ευσεβή λαό μας και όπου βλέπει πραγματική ανάγκη και πνεύμα αφιλάργυρο ανταποκρίνεται και με το παραπάνω.

Όλοι οι εργαζόμενοι στους Ιερού Ναούς (Επίσκοπος, Πρεσβύτεροι, Διάκονοι, Ιεροψάλτες, Νεοκόροι) θα πρέπει να έχουν ως σύνθημά μας την προτροπή του Αποστόλου Παύλου: “Έχοντες δε διατροφάς και σκεπάσματα, τούτοις αρκεσθησόμεθα” ‘Α Τιμοθ. ΣΤ’8). O Κύριός μας όλους εκείνους που Τον πλησίασαν τους παρηγόρησε και τους προέτρεψε να συνεχίσουν να μετανοούν και να μην αμαρτάνουν. Για εκείνους, όμως, οι οποίοι είχαν μεταβάλει τον οίκον Του σε οίκον εμπορίου και σπήλαιο ληστών, δύο φορές πήρε το μαστίγιο και τους απομάκρυνε. Σύνθημά μας είναι το “μακάριον έστι μάλλον διδόναι ή λαμβάνειν” (Πραξ. Κ’35).

Χρέος κάθε πιστού Χριστιανού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας είναι αν οποιοσδήποτε του ζητήσει χρήματα για οποιαδήποτε ιεροπραξία να το καταγγείλει εγγράφως και ενυπογράφως εις εμένα προσωπικώς, τον Επίσκοπο της θεοσώστου αυτής επαρχίας. Η αγάπη για την Εκκλησία μας αυτό επιβάλλει. Όποιος καλύπτει τέτοιες βλάσφημες και νοσηρές καταστάσεις είναι συνυπεύθυνος. Μην σας πούνε ότι αυτό είναι προδοσία. Προδότες είναι όσοι τους συγκαλύπτουν σιωπώντες».