Αρχική » Προτάσεις της Εκκλησίας για κοινή πορεία στην Ε.Ε

Προτάσεις της Εκκλησίας για κοινή πορεία στην Ε.Ε

από christina

Την πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αύξηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη παρουσίασε στη συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών, που έγινε στις Βρυξέλλες, ο επίσκοπος Αχαΐας κ. Αθανάσιος.

Για την επίτευξη του σκοπού ο κ. Αθανάσιος πρότεινε:

Οργάνωση σειράς συνεδρίων υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις πρωτεύουσες όλων των χωρών-μελών με κοινό θέμα όλων αυτών των συνεδρίων: «Κοινές ευρωπαϊκές αξίες και εθνικές παραδόσεις».

Το εναρκτήριο συνέδριο προτείνεται να γίνει στην Αθήνα για λόγους συμβολικούς, ενώ το καταληκτήριο συνέδριο αυτής της πρωτοβουλίας να γίνει στις Βρυξέλλες ως κατεξοχήν έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η όλη προσπάθεια θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έτους αφιερωμένου στις ΚΟΙΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΞΙΕΣ.

ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ:

• Η ανάδειξη στοιχείων μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας που θα συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και στο αίσθημα του συνανήκειν στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ.

• Η αντιμετώπιση του φονταμενταλισμού, του ακραίου εθνικισμού και κάθε λογικής μίσους.

• Η αντιμετώπιση της φοβίας του Ευρωπαίου πολίτη εν όψει του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη από τρίτες χώρες.

• Την καλλιέργεια δεσμών φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών για την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών οικονομικών κρίσεων εντός της ΕΕ.

• Την επαναδραστηριοποίηση του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά από μια δύσκολη περίοδο για την ΕΕ λόγω ΒREXIT και προβλημάτων συνεργασίας με χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

• Την αξιοποίηση κοινών ευρωπαϊκών πολιτιστικών αξιών για την αντιμετώπιση προκλήσεων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη μας και αυτού του ίδιου του ανθρωπίνου όντος, προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις κατακτήσεις της επιστήμης σε πεδία όπως αυτά της βιοτεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ