Της Σοφίας Χριστίνας Χρήστου

Τη δική τους μάχη κατά των πλειστηριασμών δίνουν πολλές μητροπόλεις στηρίζοντας νομικά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στο Περιστέρι, στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στη Χαλκίδα αλλά και δεκάδες άλλες περιοχές οι τοπικές μητροπόλεις έχουν δημιουργήσει συμβουλευτικά τμήματα όπου σχεδόν καθημερινά έγκριτοι δικηγόροι παρέχουν δωρεάν νομικές συμβουλές σε πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Εκτός της προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι νομικοί ενημερώνουν τους δανειολήπτες και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, δημιουργώντας τη δική τους ασπίδα προστασίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

Πρωτοπόρος στην προσπάθεια προστασίας των δανειοληπτών είναι η Μητρόπολη Περιστερίου, η οποία έχει αναλάβει από το 2012 μια σημαντική πρωτοβουλία για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, προκειμένου να γλιτώσουν τα σπίτια τους από επικείμενους πλειστηριασμούς.

Κυρίως, πρόκειται για δανειολήπτες που αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν κάποιον δικηγόρο για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής τους και αναζητούν «σανίδα σωτηρίας» στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στο Περιστέρι.

«Το πρόγραμμα της νομικής πρόνοιας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσοστόμου, ο οποίος με τη συνδρομή νομικών κ.ά. έθεσε σε τροχιά υλοποίησης τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς όφελος των πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικής φύσεως προβλήματα», λέει ο π. Στυλιανός Κελαηδίτης, ιερέας στον ναό του Αγίου Ελευθερίου Περιστερίου.

Σύμφωνα με τον ιερέα, καταφύγιο στον ιερό ναό του Αγ. Ελευθερίου βρίσκουν πολίτες που έχουν πάρει δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.ά.) ή πιστωτικές κάρτες και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν εξαιτίας των υποχρεώσεών τους (χαράτσια, έκτακτες εισφορές κ.ά., όχι διαζύγια κ.λπ.). «Τα γραφεία του ιερού ναού επισκέπτονταν στην αρχή, σε κάθε ραντεβού, περίπου 15-20 άτομα, ενώ τώρα, λόγω κάποιων ρυθμίσεων, λόγω του Νόμου Κατσέλη, ο αριθμός έχει μειωθεί!», υπογραμμίζει ο 46χρονος ιερέας.

Καταφύγιο στον ιερό ναό του Αγ. Ελευθερίου βρίσκουν πολίτες που έχουν πάρει δάνεια ή πιστωτικές κάρτες και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν εξαιτίας των υποχρεώσεών τους

«Οι νομικοί μελετούν τις περιπτώσεις και τις μαρτυρίες και παρέχουν στους ενδιαφερομένους νομικές πληροφορίες και πολύτιμες συμβουλές στον κόσμο που έχει πραγματική ανάγκη, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Όμως, δεν παρίστανται σε δίκες», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει: «Οι τράπεζες προσπαθούν με όλα τους τα μέσα να πάρουν τα λεφτά τους και αυτό έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες πολίτες, που τρέμουν μήπως χάσουν την περιουσία τους. Τα περισσότερα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα!».

Τα τηλεφωνήματα που δέχεται η Μητρόπολη Περιστερίου, όπως αναφέρει ο πατήρ Στυλιανός, προέρχονται όχι μόνο από δημότες Περιστερίου, αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδας. «Είχαμε κρούσεις από διάφορες περιοχές της Αττικής, Νίκαια, Κορυδαλλό, Νέα Σμύρνη, ακόμα και από τον Πύργο Ηλείας».

Χαρακτηριστική, όπως περιγράφει ο π. Στυλιανός, είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που «έχασε» τον σύζυγό της και μαζί με την ακίνητη περιουσία του άντρα της κληρονόμησε και τα χρέη του. «Αποτέλεσμα, η γυναίκα να χάσει ένα ακίνητο έναντι πινακίου φακής, αλλά και να κινδυνεύει και η υπόλοιπη περιουσία της».

 

«Λυσίας», νομική προστασία

Στην προσπάθεια συνδράμουν τρεις δικηγόροι, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς στο γραφείο της Εκκλησίας.

«Είμαστε τρεις δικηγόροι. Κατευθύνουμε τους πολίτες που έχουν ανάγκη και είναι άποροι», σημειώνει ένας εκ των τριών, ο κ. Γιώργος Πετράκης. «Στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου στο Περιστέρι μάς επισκέπτονται κάτοικοι κυρίως της Δυτικής Αττικής, αλλά και κάτοικοι όλου του νομού», αναφέρει ο ίδιος.

«Η προσπάθεια αυτή ονομάστηκε “Λυσίας”, από το γνωστό δικανικό κείμενο του Λυσία υπέρ αδυνάτου. Τα θέματα που συζητούνται είναι κυρίως οι οφειλές σε τράπεζες (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πλειστηριασμοί κ.λπ.), αλλά και στο Δημόσιο και σε τρίτους», σημειώνει ο κ. Πετράκης.

Το Νομικό Τμήμα του ναού λειτουργεί κάθε Τέταρτη και Παρασκευή, απογευματινές ώρες, κατόπιν ραντεβού, όπου οι εθελοντές δικηγόροι και τους παρέχουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου να γλιτώσουν από τυχόν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Για οποιαδήποτε πληροφορία και ραντεβού για το Νομικό Τμήμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου, στον π. Στυλιανό, στο τηλ. 210-5715477.

 

Η δράση της Μητρόπολης Δημητριάδος

Στον Βόλο, με πρωτοβουλία του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης Συμβουλευτικός Σταθμός Υποστήριξης Πολιτών με τη συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων της πόλης. Σκοπός του είναι η δωρεάν παροχή συμβουλών σε πολίτες που αδυνατούν να επιλύσουν προσωπικά τους προβλήματα, διότι δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν κάπου οργανωμένα. Συγκεκριμένα, στον «Συμβουλευτικό Σταθμό Υποστήριξης Πολιτών», μπορούν να απευθύνονται άτομα που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως άποροι, άνεργοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες και αναξιοπαθούντες. Ο σταθμός που στεγάζεται  στο πνευματικό κέντρο της μητρόπολης (Κ. Καρτάλη - Α. Γαζή, τηλ.: 24210-28833), λειτουργεί κάθε Τρίτη, 5-8 μ.μ., για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λαρίσης, του Συλλόγου Φοροτεχνικών και Οικονομολόγων Λογιστών Βόλου για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Ανάλογες υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη παρέχονται κάθε τετάρτη από εκπροσώπους του Ιατρικού, Οδοντιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου.

 

Συνεργασία δικηγόρων - μητρόπολης στη Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα, στην οποία το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξυμένο, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος απηύθυνε κάλεσμα στον Δικηγορικό Σύλλογο για να στηρίξει δωρεάν άπορους, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα.

Όπως είπε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Χαλκίδος π. Νικόδημος Ευσταθίου, «ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, βλέποντας από το 2012 το πρόβλημα να λαμβάνει διαστάσεις, ζήτησε τη συνεργασία των δικηγόρων της πόλης, προκειμένου να συμπαρασταθούν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο πρόεδρος της δικηγορικού συλλόγου Χαλκίδας, κ. Λάμπρος Γκάνης, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του κ. Χρυσοστόμου. Από τότε, οι δικηγόροι-μέλη του συλλόγου προσφέρουν τις νομικές συμβουλές και υπηρεσίες τους σε άπορους και οικονομικά αδύνατους αδελφούς μας αφιλοκερδώς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί λόγω οικονομικής κρίσης, ακολουθώντας το παράδειγμα όσων είχαν ανταποκριθεί νωρίτερα στο κάλεσμα του μητροπολίτη Χαλκίδας».

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της Χαλκίδας εξηγούν ότι αποφάσισαν να στηρίξουν τους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, διότι «πολλοί υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, εκτός από το γεγονός ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους, δυστυχώς δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε δικηγόρο για να προσφύγουν στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν διαγραφή χρέους, όπως προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι δικηγόροι της Χαλκίδας συμμετέχουν στη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας με την Ιερά Μητρόπολη για την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε άπορους συνανθρώπους. Οι περιπτώσεις που συνήθως έρχονται από τη μητρόπολη αφορούν δάνεια σε τράπεζες, διαταγές πληρωμής και περιπτώσεις δικαστικής συμπαράστασης».

 

Οι δράσεις σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Σημαντικές παρεμβάσεις έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η οποία συμπαραστέκεται ενεργά στις περιπτώσεις απόρων που ζητούν νομική συμπαράσταση. Όπως λέει ο πρωτοσύγκελος π. Στέφανος Τόλιος στην «Κιβωτό», τα περιστατικά ακόμη δεν είναι πολλά, αλλά η νομική υπηρεσία της μητρόπολης παρέχει συμβουλευτική και, κατά περίπτωση, αναλαμβάνει να υπερασπιστεί και με αυτόν τον τρόπο τις οικογένειες αδυνάτων που κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο.

Άμεση και ουσιαστική νομική στήριξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρέχει, βεβαίως, όλα αυτά τα χρόνια και η Μητρόπολη Πειραιά. Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρέμβει υπέρ των ανέργων, οι οποίοι, εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Ανάλογες είναι και οι πρωτοβουλίες στις περισσότερες μητροπόλεις οι οποίες έχουν νομικές υπηρεσίες. Παράλληλα, οι ίδιοι οι μητροπολίτες προσπαθούν να παρέμβουν όπου υπάρχει δυνατότητα, ώστε να αποτρέψουν πλειστηριασμούς αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.