Το δημοψήφισμα που οργανώθηκε στη Ρουμανία για να εγγραφεί η απαγόρευση του γάμου των ομοφύλων στο Σύνταγμα της χώρας, απέτυχε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του 30% του εκλογικού σώματος, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Μόνο το 20,41% των ψηφοφόρων μετακινήθηκε μέχρι τις κάλπες στην ψηφοφορία αυτή, που διήρκεσε δύο ημέρες για να ενισχυθεί η συμμετοχή.

Οι Ρουμάνοι, που κλήθηκαν να εγκρίνουν την εγγραφή στο Σύνταγμα πρόβλεψης που ορίζει ότι μόνο «ένας άνδρας και μία γυναίκα», και όχι απλώς «σύζυγοι», όπως ισχύει σήμερα, μπορούν να ενωθούν με γάμο, δεν ανταποκρίθηκαν.

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας είχε ξεκάθαρη στάση όσον αγορά τον γάμο και ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ έλαβε μέρος στο δημοψήφισμα, ασκώντας το δημοκρατικό του δικαίωμα.

Σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων το Πατριαρχείο αναφέρει για το δημοψήφισμα:

«Οσον αφορά το δημοψήφισμα, η Εκκλησία της Ρουμανίας εκπλήρωσε την ηθική της υποχρέωση με το να υπερασπιστεί την ταυτότητα και την αξία της οικογένειας ως ανθρώπινου θεσμού δημιουργημένου και ευλογημένου από τον Θεό.

Ευχαριστούμε τους 4 εκατομμύρια Ρουμάνους πολίτες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσήλθαν στις κάλπες.

Η στάση και απόφαση του ρουμανικού λαού με τη συμμετοχή ή μη στο δημοψήφισμα, πρέπει να γίνει σεβαστή και να μελετηθεί.

Παρόλο που το συγκεκριμένο δημοψήφισμα απέτυχε στο να καταστεί έγκυρο, μας βοήθησε να αντιληφθούμε τις βασικές θέσεις της σημερινής κοινωνίας».