Αρχική » Κύπρος: Συντονισμός κράτους-Εκκλησίας για τον θρησκευτικό τουρισμό

Κύπρος: Συντονισμός κράτους-Εκκλησίας για τον θρησκευτικό τουρισμό

από kivotos

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015, σύσκεψη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) και των εκπροσώπων των εκκλησιαστικών περιφερειών Αρχιεπισκοπής, Μητροπόλεων, Επισκοπών και μονών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Της σύσκεψης προήδρευσαν ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΤ κ. Κώστας Κουμής και ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Παραβρέθηκαν επίσης ο Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος, ο Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος και αρχιμανδρίτες, πρωτοπρεσβύτεροι και άλλοι εκπρόσωποι των Μητροπόλεων, Επισκοπών και Μονών στο Συνοδικό Γραφείο, καθώς και αρμόδια στελέχη του ΚΟΤ.

Στόχος της σύσκεψης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας και η από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και ανανεωμένων δράσεων για περαιτέρω ανάπτυξη, ανάδειξη και προώθηση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού Τουρισμού. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και αντηλλάγησαν απόψεις και εισηγήσεις, ενώ ο ΚΟΤ προέβηκε σε παρουσίαση των σχετικών ενεργειών του, όπως ο σχεδιασμός 20 θεματικών θρησκευτικών διαδρομών, η δημιουργία οδηγού θρησκευτικών περιηγήσεων, η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, η διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, οι ενέργειες φιλοξενίας, οι σχετικές συνεργασίες, η παραγωγή audio guides για ακουστικές ξεναγήσεις σε διάφορες γλώσσες και άλλα.  

Από πλευράς εκκλησιαστικών περιφερειών, αναλήφθηκε να γίνει μια νέα, συστηματική καταγραφή και προσκόμιση στον ΚΟΤ των στοιχείων των επισκέψιμων θρησκευτικών χώρων και όλων των σχετικών δεδομένων, όπως π.χ. προβλήματα, διαμόρφωση περιβάλλοντος  χώρου, προσβασιμότητα, ωράρια επισκέψεων, διαρρύθμιση διαδρομών και πινακίδων, στατιστικά επισκέψεων, θέματα που αφορούν στην ιστορία και την παράδοση και άλλα.

Θα επιδιωχθεί επίσης η συνεχής συλλογή πληροφοριών που αφορούν στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, όπως ώρες Θείας Λειτουργίας και Ακολουθιών, πανηγύρεις, αγρυπνίες κτλ, ανά περιφέρεια. Ο ΚΟΤ, αφού αποτιμήσει το υλικό, θα αναλάβει την όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση και προβολή των δεδομένων που θα μαζευτούν, σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, με επικέντρωση στην όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη και ανανεωμένη πληροφόρηση, ενώ θα ωθήσει την περαιτέρω ανάδειξη και προώθηση του τομέα, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Κύπρο.     

Επίσης, μέσω του Συνοδικού Γραφείου, θα προσκομιστούν, ανά εκκλησιαστική περιφέρεια, συγκεκριμένες προτάσεις προς επίτευξη της βέλτιστης και ορθολογιστικής ανάπτυξης του θρησκευτικού και προσκυνηματικού Τουρισμού, ο οποίος εισέρχεται, με την ευλογία της Εκκλησίας, σε μια πιο δυναμική τροχιά.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ