Αρχική » Ο εγκέλαδος «χτύπησε» και τον Άγιο Διονύσιο στα Στροφάδια

Ο εγκέλαδος «χτύπησε» και τον Άγιο Διονύσιο στα Στροφάδια

από christina

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Ζάκυνθο, στο καστρομονάστηρο του Αγίου Διονυσίου, το οποίο βρίσκεται στις Στροφάδες, 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου. Η καταστροφή φαίνεται να είναι μεγάλη καθώς το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά. Τα κτίρια της μονής είχαν υποστεί ζημίες και στο παρελθόν, κατά τον μεγάλο σεισμό του 1997.

Το ιστορικό αυτό μοναστήρι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Θεόδωρο Λάσκαρη. Εχει τη μορφή καστρόπυργου, πράγμα που το κάνει να μοιάζει περισσότερο με οχυρό παρά με μοναστήρι. Το Καθολικό της μονής, που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, βρίσκεται μέσα στον πύργο της Ιεράς Μονής σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Ορθόδοξα Μοναστήρια.

Τον 16ο αιώνα το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από Σαρακηνούς, όπου σφαγιάστηκαν όλοι οι Πατέρες της μονής. Μετά από αυτή τη μεγάλη συμφορά, το μοναστήρι αρχίζει να επανδρώνεται ξανά. Ετσι, το 1568 σε μια εκκλησία της Ζακύνθου, ο Ζακυνθινός κόντες ΔραγανίγοςΣιγούρος, χειροτονείται μοναχός της Ιεράς μονής Στροφάδων με το όνομα Δανιήλ (Διονύσιος μετονομάστηκε αργότερα όταν χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος).

Ο Αγιος Διονύσιος περί τα 1570 έγινε ηγούμενος της μονής αυτής. Οταν πέθανε, στις 17 Δεκεμβρίου του 1622, ενταφιάστηκε στην Ιερά μονή Στροφάδων και συγκεκριμένα στον Ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου, που ανήκει στο κτιριακό συγκρότημα της μονής. Το Λείψανο του Αγίου Διονυσίου παρέμεινε στη μονή μέχρι και την 19η Αυγούστου του 1717. Τη συγκεκριμένη χρονιά το μοναστήρι δέχτηκε μεγάλη επίθεση από τους Τούρκους, οι οποίοι σκότωσαν και αιχμαλώτισαν τους μοναχούς. Μόνο δύο μοναχοί κατάφεραν να κρυφτούν και να γλιτώσουν τελικά, παίρνοντας το λείψανο του Αγίου μαζί τους, στο νησί της Ζακύνθου. Μαζί με το λείψανο του Αγίου μεταφέρθηκε και η έδρα της μονής των Στροφάδων στην πόλη της Ζακύνθου, όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα.

Ιστορική είναι και η βιβλιοθήκη της μονής, καθώς και η συλλογή ιερών σκευών, τμήματα των οποίων παραμένουν στο μοναστήρι, ενώ άλλα φυλάσσονται στη Μαρκιανή βιβλιοθήκη της Βενετίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ