Της Σοφίας Χρήστου

 

Ένα δώρο διαφορετικό από τα άλλα δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ενδοκρινών Αδένων, που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών. Ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, γιος ιερέα, από το Ελληνικό Αργολίδας, δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο, όπως του είχε υποσχεθεί κατά τη συνάντησή τους στην Καρυά, μια γκλίτσα, στην οποία ήταν σκαλισμένο το πρόσωπο του κ. Ιερώνυμου. Ο ίδιος μας μίλησε για την κίνηση του.

Πώς ήταν η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο; Πώς αισθανθήκατε;

Η συνάντησή μας στο ιατρικό συνέδριο δεν ήταν η πρώτη. Είχαμε συναντηθεί λίγο καιρό πριν στην Καρυά Αργολίδας, όπου ο Προκαθήμενος είχε επισκεφθεί τον Μητροπολίτη μας. Η αλήθεια είναι ότι πάντα προκαλεί δέος μια συνάντηση με τον επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας. Αισθάνομαι τυχερός που τον συνάντησα από κοντά και είχα την τιμή, έστω και λίγο, να κουβεντιάσω μαζί του, όπως και μια προσωπική ικανοποίηση, για το ότι, αν ο πατέρας μου με βλέπει από εκεί που είναι, θα αισθάνεται περήφανος. Άλλωστε, τιμώ τους ανθρώπους που τιμούν τα ράσα.

 

Το δώρο σας προς τον κ. Ιερώνυμο ήταν μια γκλίτσα, στην οποία ήταν χαραγμένο το πρόσωπό του. Ποιος την έφτιαξε;

Ο Χαρίλαος Ρέμπελος, φίλος και συγχωριανός, ερασιτέχνης γλύπτης του ξύλου. Μου είχε φτιάξει μία με το πρόσωπο του πατέρα μου, που ήταν ιερέας στο Ελληνικό Αργολίδας επί 60 χρόνια, και η αλήθεια είναι ότι του είχα πει να φτιάξουμε και μία για τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο, αλλά προέκυψε η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Εκείνος, όταν είδε την γκλίτσα που κρατούσα με τον πατέρα μου, του άρεσε κι έτσι, και λόγω ιεραρχίας, έγινε πρώτα αυτή του Αρχιεπισκόπου και τις επόμενες ημέρες θα λάβει και ο Αργολίδος το δώρο του.

Τι σας είπε για το δώρο;

Κατ’ αρχάς την περιεργάστηκε, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, εντυπωσιασμένος από την ομοιότητα της σκαλισμένης μορφής με τον ίδιο. Του άρεσε πολύ, χαμογελούσε με χαρά και με ευχαρίστησε.

 

Τι σας έκανε εντύπωση στον Αρχιεπίσκοπο;

Η πραότητά του, πόσο απλός είναι, το γεγονός ότι είναι φειδωλός στα λόγια του και το ιδιαίτερο πνεύμα που διαθέτει.

 

Σας ανέτρεψε την εικόνα που είχατε μέχρι τώρα γι’ αυτόν από τα ΜΜΕ;

Η άποψή μου δεν άλλαξε. Ήταν και είναι σωστός, αλλά, όπως και να ’χει, εγώ είμαι ανάξιος για να τον κρίνω.

 

Η σχέση σας με τον Μητροπολίτη Αργολίδος πώς είναι;

Δεν έχει σημασία πώς τον γνώρισα, αλλά πόσο τυχερός είμαι που τον γνώρισα. Λίγο μετά την εκλογή του και πριν από την ενθρόνισή του, έδωσε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στη σύντροφό μου, που δεν την ακολουθώ ποτέ στη δουλειά της. Εκείνη την ημέρα όμως για πρώτη φορά μετά από χρόνια ήθελα να πάω για να γνωρίσω τον νέο μας μητροπολίτη και, τελικά, καλώς πήγα. Ήταν στην Τρίπολη και από την πρώτη στιγμή μού έκανε εντύπωση, γιατί ήταν προσιτός, ευφυής, ανοιχτός να δει, να μάθει, να ακούσει. Θα έλεγα πως αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει, εκτός των υπολοίπων, είναι ότι είναι πολύ ανθρώπινος.

Από την άλλη, η έως τώρα πορεία του στη Μητρόπολη δείχνει πως μπορεί να είναι και ποιμένας και δεσπότης. Δηλαδή, μπορεί και να φέρνει κοντά στον Θεό τους ανθρώπους, πηγαίνοντας αυτός δίπλα τους, αλλά και να διοικεί - που και αυτό είναι βασικό για τη σωστή λειτουργία της Εκκλησίας. Είναι μικρότερός μου - πήγαμε στη Ριζάρειο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Εγώ είχα πάει στους μικρούς, ενώ ο Μητροπολίτης στην ανώτατη. Είχαμε αρκετούς ίδιους καθηγητές και πολλές αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια. Αυτό που θα μας ενώνει πάντα είναι ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός και αυτό επειδή, όταν ήμουν πολύ άρρωστος και με λίγες πιθανότητες να ζήσω, ο Μητροπολίτης ήρθε μαζί με... τον άγιο και όλα άλλαξαν. Βέβαια, είχα και τη βοήθεια του γιατρού μου, του Γιώργου Ζωγράφου.