Για τη Γερμανία αναχώρησε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με τη συνοδεία αρχιερέων και στελεχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, όταν και αναμένεται η επιστροφή του στην Αθήνα.

Ανάμεσα στους αξιωματούχους με τους οποίους θα συναντηθεί ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σε Βερολίνο και Μόναχο, είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Δούκας της Βαυαρίας και ο υφυπουργός Παιδείας. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία έχει η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Νταχάου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επισκέψεων-συναντήσεών του, τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, 09.00 – 10.15, θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο του Μονάχου (LMU), το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Μονάχου, όπου θα συζητήσει με μέλη του Τμήματος. Εν συνεχεία, στις 11.00, θα συναντηθεί με τον Δούκα της Βαυαρίας Φραγκίσκο, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους Florian Schlämmer, εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Άνω Βαυαρίας, Ελισάβετ Ramzews, επικεφαλής του ασύλου κοινωνικού έργου της Αποστολής Μονάχου και θα ακολουθήσει επίσκεψή του στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Μόναχο.

Την Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επισκεφθεί κατά σειρά, 09:30 - 10:30, το Ελληνικό Σπίτι - Ευαγγελικό Κέντρο Μεταναστών στο Μόναχο, στις 11.30 το Κρατικό Ινστιτούτο για το σχολείο και την εκπαιδευτική έρευνα (ISB), όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη του ISB, στις 14:30 το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και τέλος στις 15:30 θρησκευτικά μνημεία (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αναστάσεως, Προτεσταντική Εκκλησία της Συμφιλίωσης, Καθολική Εκκλησία, εβραϊκό μνημείο).

Την Τετάρτη θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, όπου στις 09.30 – 11.30 θα επισκεφθεί την Ευαγγελική Ακαδημία του Βερολίνου και θα συζητήσει για την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη. Το απόγευμα, στις 19:00, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου. Ο κ. Ιερώνυμος θα παραμείνει στο Βερολίνο, όπου την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις, 09.30 – 10.30, στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) με τον Thomas Rachel, κοινοβουλευτικό υφυπουργό στο Ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και στελέχη του υπουργείου και στις 15:45 στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας με τον υπουργό Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier.

Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τον Καθεδρικό Ναό St. Hedwig, στην ελληνική ενορία της Αναλήψεως του Κυρίου και θα συνομιλήσει με στελέχη της Ορθόδοξης Μητρόπολης της Γερμανίας.
Το βράδυ, στις 20.00, θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος.

Τέλος, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, αναμένεται να αναχωρήσει από το Βερολίνο για την Αθήνα.