Αρχική » «Ποιοι είστε σεις, που θέλετε να κάνετε άθρησκη την Ελλάδα»

«Ποιοι είστε σεις, που θέλετε να κάνετε άθρησκη την Ελλάδα»

από christina

Αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και προς όσους θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε άθρησκο κράτος, στέλνει από την ακριτική Κόνιτσα ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας. Ο μητροπολίτης, αφού αναφέρεται στην επανάσταση του 1821 και το ρόλο της Εκκλησίας, επιτίθεται στους εμπνευστές των αλλαγών: «Ποιοι είστε εσείς, οι ασήμαντοι άνθρωποι που κάνετε τέτοιες εισηγήσεις σ’ έναν λαό που είναι ζυμωμένος με τη θρησκεία του; Ποιοι είστε εσείς, που μιλάτε τάχα εν ονόματι της εξουσίας και θέλετε να μεταθέσετε “όρια α έθεντο οι πατέρες μας”. Ποιοι είστε σεις, που θέλετε να κάνετε άθρησκη την Ελλάδα, τη Χώρα των Αγίων και των Ηρώων;» τονίζει.

Αναλυτικά η Εγκύκλιος:

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

-Α-

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εναρξη της Επαναστάσεως του 1821 είναι δύο γιορτές, άρρηκτα συνδεδεμένες στην Ιστορία και στη συνείδηση του Ελληνικού Εθνους. Γιατί ο Ελληνισμός, σαν συνέχεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ήταν πάντοτε ενωμένος σφικτά με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη. Μαζί συμπορεύτηκαν στα 400 και 500 χρόνια της τουρκικής τυραννίας. Και όλοι, όσοι βαθειά μελετούν την Ιστορία, παραδέχονται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε η τροφός και η φρουρός του Εθνους, σε κείνους τους δίσεκτους καιρούς.

-Β-

Ετσι, δεν είναι καθόλου παράξενο, ότι ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κηρύχθηκε η Επανάσταση κατά των Τούρκων και μάλιστα στην Αγία Λαύρα, στο Μοναστήρι της Παναγίας. Κι ήταν πέρα για πέρα αληθινός ο λόγος του Γέρου του Μοριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όταν -μετά την απελευθέρωση- μιλώντας στους μαθητές, στην Πνύκα, είπε ότι«όταν πιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως κι ύστερα υπέρ Πατρίδος». Ο ίδιος δε ο Κολοκοτρώνης έδωσε το στίγμα της πίστεως των Ελλήνων, στην αρχή της Επαναστάσεως. Μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, στο Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας, γονατιστός και με δάκρυα στα μάτια, παρακάλεσε και είπε: «Παναγία μου, βοήθησε και τούτη τη φορά τους Ελληνες να ψυχωθούνε». Κι ύστερα, με γαληνεμένη την ψυχή του, είπε τον περίφημο αυτό λόγο: «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή Του για την ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω»!

-Γ-

Μ’ αυτή την πίστη στον Θεό και κάτω από την σκέπη της Θεοτόκου, ξεκίνησαν οι Ελληνες τον τιτάνιο αγώνα της παλιγγενεσίας. Και παρά τις πολλές και ποικίλες αντιξοότητες, κατάφεραν να ελευθερώσουν ένα μικρό τμήμα της Ελλάδος και να φτιάξουν το πρώτο Ελληνικό κράτος, νικώντας την πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτή τη μικρή Ελλάδα, έναν αιώνα αργότερα πέτυχαν να την υπερδιπλασιάσουν, πάντοτε με τη βοήθεια του Θεού και την ευλογία της Παναγίας.

-Δ-

Ομως τώρα, φυσάνε άνεμοι αθεΐας και απιστίας στην ευλογημένη Πατρίδα μας. Επίμονες φωνές και προσπάθειες, επιδιώκουν να σπρώξουν στο περιθώριο της εθνικής ζωής την Εκκλησία. Μιλάνε κάποιοι για «ουδετερόθρησκο κράτος». Και θέλουν να απαλείψουν από το Σύνταγμα την επίκληση του ονόματος της Αγίας Τριάδος, πέρα από τους όσους αντιχριστιανικούς νόμους έχουν ψηφισθεί. Η Ελλάδα «ουδετερόθρησκο κράτος»; Η Ελλάδα, που με τη δύναμη της Ορθοδοξίας ελευθερώθηκε, να γίνη τώρα «ουδετερόθρησκο κράτος»; Ποιοι είστε εσείς, οι ασήμαντοι άνθρωποι που κάνετε τέτοιες εισηγήσεις σ’ έναν λαό που είναι ζυμωμένος με τη θρησκεία του; Ποιοι είστε εσείς, που μιλάτε τάχα εν ονόματι της εξουσίας και θέλετε να μεταθέσετε «όρια α έθεντο οι πατέρες μας»; Ποιοι είστε σεις, που θέλετε να κάνετε άθρησκη την Ελλάδα, τη Χώρα των Αγίων και των Ηρώων;

-Ε-

Ακούστε το λοιπόν και βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Είστε πρόσκαιροι άρχοντες, ενώ ο Χριστός είναι αιώνιος και μένει εις αιώνας αιώνων. Η Εκκλησία είναι ανίκητη. Η πίστη είναι ριζωμένη βαθειά στις καρδιές. Ο,τι και αν κάνετε, τίποτε δεν θα πετύχετε, παρά μόνο να ντροπιαστήτε και να γίνετε καταγέλαστοι.

Γι’ αυτό, αδελφοί μου, ψηλά οι καρδιές. Τα σύννεφα της κακίας γρήγορα θα διαλυθούν. Και θα λάμψει λαμπρότερος ο Ηλιος της Δικαιοσύνης, ο Χριστός. Θαρσείτε. Ανδρίζεσθε. Κραταιούσθε. Χρόνια πολλά σε όλους, άγια, ευλογημένα. «Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ