Αρχική » Πανελλήνιες εξετάσεις: Ένα σημαντικό σταυροδρόμι αλλά …!

Πανελλήνιες εξετάσεις: Ένα σημαντικό σταυροδρόμι αλλά …!

από christina

Γράφει ο π. Αντώνιος Χρήστου*

Προϊστάμενος Ι.Ν. Προφήτου Ηλία Κόρμπι Βάρης, της Ι. Μ. Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β. 

Αγαπητοί Αναγνώστες Χριστός Ανέστη! Φτάνουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2018-2019 και ήδη ξεκινάνε οι προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις! Από τις 6/6 αρχίζουν φέτος και οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, ίσως βέβαια για τελευταία φορά, αν υλοποιηθούν τα σχέδια της παρούσης Κυβερνήσεως. Οσοι υπάρχουν ή υπήρξαν μέχρι τώρα, υποψήφιοι σε αυτές τις Εξετάσεις, πραγματικά σημάδεψαν τη ζωή τους, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Η Εκκλησία μας, ως φιλόστοργη μητέρα, δεν μπορεί να απουσιάζει από αυτή τη σημαντική μάχη και αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους και πραγματικά με δεήσεις, Παρακλήσεις, μνημονεύσεις ονομάτων κατά τη Θεία Λειτουργία, αλλά και μηνύματα υποστήριξης, από Μητροπόλεις και τις Ενορίες, δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της και είναι συμπαραστάτρια σε αυτή τη δοκιμασία των παιδιών.

Σε όσους έχουν σχέση με τη σχολική κοινότητα, είτε είναι μαθητές, είτε καθηγητές, είτε γονείς των παιδιών με τους σχετικούς τους συλλόγους, αλλά και γενικότερα στην Εκκλησία και την κοινωνία μας, οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν ένα σημείο αναφοράς, τόσο για την προετοιμασία γι’ αυτές, όσο και για τα αποτελέσματα μετά από αυτές. Εδώ δεν είμαστε Αμερική που τα Πανεπιστήμια διαλέγουν τους φοιτητές τους, αλλά οι φοιτητές διαλέγουν τις σχολές, αν όμως πιάσουν τα σχετικά μόρια, ανάλογα με τις βάσεις κάθε σχολής και του σχετικού ενδιαφέροντος του επιστημονικού πεδίου.

Πολλά έχουν γραφτεί και πολύ κριτική έχει ασκηθεί, από ειδικούς και όχι μόνο, για το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Ολοι γενικά συγκλίνουν και συμφωνούν ότι δυστυχώς ενθαρρύνεται η παπαγαλία και η κατά γράμμα απομνημόνευση, ενώ υποχωρεί, ως μη όφειλε, η κριτική σκέψη και άλλα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται (δημιουργικότητα, πρωτοτυπία κ.α.), τα οποία δεν αξιολογούνται από το παρόν σύστημα. Ο,τι και να κάνουμε όμως και ό,τι να πούμε, πρέπει να προσαρμοστούμε στις παρούσες συνθήκες του συστήματος, καλώς ή κακώς.

Αν λοιπόν το άρθρο μας, πέσει στα χέρια κάποιων φετινών υποψηφίων, θα θέλαμε μέσα από αυτές τις γραμμές να σας πούμε τα εξής:

Εφτασε η ώρα που περιμένατε τόσον καιρό. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα για να ανταποκριθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτές τις εξετάσεις. Το άγχος, η νευρικότητα και η ανησυχία, δεν είναι καλές επιλογές να τις επιλέξετε και να τις ακολουθήσετε αυτή την περίοδο.

Οπως λέμε και στον τίτλο του άρθρου μας, σίγουρα οι Πανελλήνιες εξετάσεις, είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι στη πορεία της ζωής, αλλά δεν κρίνεται και όλη η ζωή μας. Υπάρχουν πολλοί που απέτυχαν σε αυτές αλλά η σταδιοδρομία τους στη συνέχεια, ήταν λαμπρή γιατί δεν το έβαλαν κάτω και προσπάθησαν πάλι ή βρήκαν άλλες διεξόδους. Υπάρχουν πολλοί που πέτυχαν και μάλιστα από τους πρώτους, αλλά επειδή επαναπαύθηκαν, η πορεία τους στη συνέχεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν  ήταν ανάλογη…! Επομένως πάντα στο τέλος της πορείας και όχι στην αρχή, αξιολογείται μία πορεία, αν είναι επιτυχημένη ή όχι.

Η προσευχή και η αναζήτηση βοήθειας από τον Θεό, φυσικά δεν είναι προσωρινή και ιδιοτελής, αλλά έχει να κάνει με τη σχέση μας μαζί Του, διαχρονικά. Ομως αυτό δεν μας εμποδίζει, έστω και την τελευταία στιγμή, πριν από τη μεγάλη μάχη, να βάλουμε αρχή και να το κάνουμε αίτημα προσευχής…! Ο Κύριος πρόθυμα δίνει τον φωτισμό και τα αγαθά Του, όταν του ζητηθούν, αρκεί να έχουμε εμείς πίστη, υπομονή και επιμονή.

Εκτός από την άνωθεν σοφία και τον φωτισμό του Θεού, χρειάζεται και ο ανθρώπινος κόπος και η προσπάθεια. Ο,τι μας αντιστοιχεί, πρέπει και αξίζει να το καλλιεργήσουμε στο ακέραιο. Επομένως ήρθε η ώρα η προετοιμασία σας μέχρι τις εξετάσεις, να συστηματοποιηθεί και να ολοκληρωθεί και όχι να επαναπαυθείτε ότι θα σας βοηθήσει ο Θεός και αυτό αρκεί. Ολα γίνονται με τη βοήθειά Του, αλλά ζητά λόγο για το πόσο αξιοποιήσαμε ή όχι τα τάλαντα και τα χαρίσματα που πλούσια μας δίνει με βάση τις προδιαγραφές μας.

Ηρθε επίσης η στιγμή να εκτιμήσετε τους κόπους, τις θυσίες και την αγάπη των γονέων και των οικείων σας.  Οι εξετάσεις αφορούν βέβαια άμεσα εσάς, αλλά ποτέ μην ξεχάσετε ποιοι βοήθησαν για να φτάσετε εδώ που φτάσατε. Ας προσπαθήσετε να μην τους στεναχωρήσετε, αλλά να τους προσφέρετε την ικανοποίηση, ότι δώσατε τον καλύτερό σας εαυτό.

Από την Προσωπική μας εμπειρία διαπιστώσαμε ότι δεν έχει νόημα να ξενυχτάτε πάνω στα βιβλία, ιδιαίτερα τώρα, στην περίοδο των Πανελληνίων. Διαβάστε όλη τη διάρκεια της ημέρας, το αργότερο μέχρι τις 11.00 μ.μ.· στη συνέχεια προτιμήστε να κοιμηθείτε για να ξεκουραστεί ο εγκέφαλός σας και σηκωθείτε νωρίς το πρωί κάνοντας μία επανάληψη στα σημαντικότερα σημεία του μαθήματος που διαγωνίζεστε. Θα δείτε πόσο καλύτερα θα απορροφάει το μυαλό σας την ύλη και θα τα θυμάστε στις εξετάσεις.

Στις εξετάσεις, πριν ξεκινήσετε να γράψετε, διαβάστε καλά τα θέματα, πάνω από μία φορά. Επικεντρωθείτε κυρίως στα ζητούμενά τους, το τι ακριβώς απαιτούν από εσάς, για να μην φύγετε εκτός θέματος. Αν κάπου κολλήσετε, μην χάνετε χρόνο χωρίς λόγο, να συνεχίσετε στο επόμενο θέμα και στο τέλος της εξετάσεως να επανέλθετε στο θέμα που έχετε δυσκολία.

Τέλος, πριν παραδώσετε την κόλλα σας, εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, να κοιτάξετε προσεκτικά τις απαντήσεις σας, ιδιαίτερα εκεί που δεν είστε και τόσο σίγουροι. Ας σιγουρευτείτε ότι απαντάτε σωστά ή βελτιώστε την απάντησή σας, εφόσον είναι δυνατόν. Η βιασύνη ή το άγχος μας, όποτε μας κατέβαλε, δεν απαντήσαμε σωστά.

Αφήσαμε για το τέλος τα αποτελέσματα των Πανελληνίων, γιατί δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες (βάσεις, ζήτηση από τους υποψηφίους, βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων κ.α.). Εσείς να έχετε την ικανοποίηση ότι προσπαθήσατε. Αν δεν περάσατε στη σχολή που θέλατε, αλλά σε κάποια άλλη, να θυμάστε ότι όταν κλείνει μία πόρτα, ανοίγει κάποια άλλη…! Το θέμα είναι να μην σας γίνει «σημείο αναφοράς» (δηλαδή ήθελα εκεί, τελικά πέρασα εκεί…και να αισθάνεστε συνέχεια αποτυχημένοι). Ολες οι σχολές έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, επομένως ας το δείτε ως μία ευκαιρία και πρόκληση στη ζωή σας! Αν βέβαια δεν περάσατε κάπου, τότε αυτό να σας πεισμώσει και να προσπαθήσετε την επόμενη φορά περισσότερο, βελτιώνοντας τα λάθη που σας έφεραν στην αποτυχία.

Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, ο Θεός, διά πρεσβειών των τριών Ιεραρχών, Προστατών της παιδείας, να σας φωτίσει και να σας δυναμώνει. Η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι μαζί σας! Ανυπομονούμε να σας συγχαρούμε στην εισαγωγή σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση! Οσοι δεν τα καταφέρετε μη στεναχωριέστε, έχετε και άλλη ευκαιρία, του χρόνου. Αμήν!

 

*Ο π. Αντώνιος Χρήστου είναι απόφοιτος Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στην Ορθόδοξη Θεολογία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ