Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που έχει στο προσφυγικό ζήτημα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στην Ευαγγελική Ακαδημία του Βερολίνου.

Τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του καλωσόρισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή. Εξήγησε ότι πραγματοποιεί το ταξίδι στη Γερμανία αφενός για να ευχαριστήσει τον Υπουργό Εξωτερικών για την πρωτοβουλία του να ζητήσει τη συμμετοχή της Αρχιεπισκοπής στο υπό σύσταση Ίδρυμα Ελληνογερμανικής Νεολαίας, αλλά και να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο για την βοήθειά του προς τους Έλληνες που έχουν ανάγκη και τον Καρδινάλιο του Μονάχου και τον Δούκα της Βαυαρίας Φραγκίσκο, οι οποίοι στηρίζουν το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. 

Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως η Ελλάδα διέρχεται διπλή κρίση. Από τη μια το οικονομικό πρόβλημα και από την άλλη το προσφυγικό ζήτημα. "Το προσφυγικό είναι περίπλοκο", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως "δεν τελειώνει με την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών, της ενσωμάτωσης και ένταξής τους στις κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δυτικός κόσμος έχει ευθύνες στην εμφάνιση του προσφυγικού ζητήματος. Πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της και να συμβάλλει στην εξάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν. Διαφορετικά θα γίνει μόνιμο πρόβλημα και θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί". 

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως "το προσφυγικό απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα. Όταν μάλιστα κάποια Ευρωπαϊκά κράτη υψώνουν τείχη στα σύνορα τους, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων. Ανησυχούμε, λοιπόν, ιδιαίτερα, διότι εάν δεν δημιουργηθούν συνθήκες παραμονής των προσφύγων στις πατρίδες τους, τότε ένας μεγάλος αριθμός θα εγκλωβιστούν στα Βαλκάνια με αποτέλεσμα τα Βαλκάνια να μετατραπούν σε μία πυριτιδαποθήκη".

"Αυτοί που προκάλεσαν την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουν" είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως "το πρόβλημα είναι περίπλοκο και πολύπτυχο και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνεργασία των κρατών, των Εκκλησιών και όλων των φορέων. Χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία προκειμένου να καταφέρουμε να παραμένουν οι πρόσφυγες στις χώρες που γεννήθηκαν".

Μιλώντας για την ιδέα της Ευρώπης ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "πρέπει να γίνει μία Ευρώπη αλληλεγγύης και αξιών και όχι ένας συνασπισμός πλούσιων κρατών".

Ο Διευθυντής του τμήματος Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Μιχαήλ Γιάσεν αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του με τους πρόσφυγες και εξέφρασε τον φόβο ότι το παροδικό μπορεί να γίνει μόνιμο. Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Ζαχάου δώρο μία εικόνα του Αποστόλου Παύλου που κηρύττει στην Πνύκα το μήνυμα του Χριστού, ένα μήνυμα που πέρασε σε όλη την Ευρώπη.

Μέλη της αντιπροσωπείας που συνοδεύουν τον Μακαριώτατο με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο επισκέφθηκαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Νταχάου, το Κρατικό Ινστιτούτο Σχολικής Ποιοτητας και Παιδαγωγικής Έρευνας και το Κέντρο Υποδοχής Ελλήνων Μεταναστών “Ελληνικό Σπίτι” στο Βερολίνο.