Μεγίστη ευλογία και τιμή για την τοπική Εκκλησία, αποτελεί η μετακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού στο Βόλο, που εντάσσεται στο πρόγραμμα του Δωδεκαημέρου, ενόψει της εορτής του Πολιούχου Αγίου Νικολάου.

Το Ιερό Λείψανο, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Πορταϊτίσσης Κουρνοφωλιάς Έβρου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Ιβήρων, κόμισε στον Βόλο ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους Αρχιμ. Ναθαναήλ και υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού, στην διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου. Αμέσως σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.

Μετά την Δέηση, τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του κ. Ιγνάτιου, στο τέλος του οποίου τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων προσφώνησε ο προϊστάμενος του ναού Πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου. Ο π. Χαρίλαος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ενορίας και της πόλης για την έλευση του Ιερού Λειψάνου και χαρακτήρισε τον Άγιο Χαράλαμπο «συμπροστάτη» της ενορίας, αφού το βορεινό Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ναού είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.

Ακολούθως ο Αρχιμ. κ. Ναθαναήλ τόνισε ότι η παρουσία του Ιερού Λειψάνου είναι «φως και χαρά και αγαλλίαση, που μας γεμίζει ουράνια χαρά και ευφροσύνη». Αφού εξέθεσε, εν ολίγοις, τον βίο του, επεσήμανε την ιδιαίτερη θαυματουργική χάρη με την οποία ο Θεός προίκισε τα χαριτόβρυτα Λείψανά του και κατέληξε «να προσευχηθούμε, ώστε προσκυνώντας τα Ιερό Λείψανό του να ειρηνεύσει ο Θεός τον κόσμο, να προστατεύσει την πατρίδα μας,  να μας δίνει υπομονή να σηκώνουμε ο καθένας μας τον προσωπικό του σταυρό, έχοντας την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά ο Θεός αοράτως μας στηρίζει, μας παρηγορεί και τις δοκιμασίες και τον πόνο μας τον μετατρέπει σε ευλογία».

Από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος ευχαρίστησε «για την ευλογία της παρουσίας του Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη μας και στον Καθεδρικό μας Ναό, ο οποίος μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία... Είναι η εποχή που πολλοί στερούν τη χαρά από τους ανθρώπους, μια χαρά που ο κόσμος πίστεψε ότι θα προέλθει μόνο από τα επίγεια αγαθά και τα πράγματα. Να, όμως, που οι συνθήκες διαψεύδουν αυτή την αναζήτηση και σήμερα οι άνθρωποι αναζητούν την αληθινή χαρά, που μόνο ο Χριστός φέρνει στις ψυχές μας, με τις πρεσβείες των Αγίων, που είναι τα πρότυπά μας...». Ο κ. Ιγνάτιος κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ανάγκη την ευλογία που μας φέρατε και τούτες τις μέρες θα είναι μεγάλη παρηγοριά για την πόλη και τον λαό μας».

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ναό έως την Τρίτη 1/12 και κατά τη διάρκεια της ενταύθα παραμονής του θα τελούνται έκτακτες Ιερές Ακολουθίες.