Αρχική » Γράφει στην «ΚτΟ» ο Καισαριανής Δανιήλ: Η αξιοποίηση του χρόνου

Γράφει στην «ΚτΟ» ο Καισαριανής Δανιήλ: Η αξιοποίηση του χρόνου

από christina

Tου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

Ευρισκόμενοι στις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου που η χρηστότητα του εξουσιάζοντος καιρούς και χρόνους Κυρίου μας χαρίζει, κρίνουμε επίκαιρο να θυμίσουμε τις επισημάνσεις του λόγου του Θεού για την μεγάλη αυτή δωρεά, σύμφωνα με την προτροπή του αποστόλου Παύλου να ζούμε «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν» (Προς Εφεσίους ε΄ 16).

1. Πώς μπορεί να χαθεί ο χρόνος;

α΄. Από οκνηρία, πνευματική νωθρότητα και απροθυμία στην άσκηση της αρετής. Αυτές οι πνευματικές καταστάσεις στηλιτεύονται από τους αποστολικούς λόγους (Προς Εβραίους στ΄ 11-12 και Προς Ρωμαίους ιβ΄ 11).

Η ραθυμία θεωρείται πολύ ισχυρός εχθρός της πνευματικής ζωής του ανθρώπου, που χαρακτηρίζεται από τους ασκητικούς πατέρες γίγαντας της κακίας.

β΄. Από την συμμετοχή μας σε κοσμικές δραστηριότητες και επιδιώξεις που είναι όλες μάταιες και επικίνδυνες για την εν Χριστώ ζωή (Εκκλησιαστού β, 1 και Ψαλμός οζ΄ 33).

Αυτές ανήκουν στα έργα της σαρκός, όπως δίδαξε ο απόστολος Παύλος (Γαλάτες ε΄ 19, 21).

Το εφήμερο της διάρκειάς τους επισημαίνεται από τον Ιώβ στην αυγή της αποκαλύψεως του Θεού (Ιώβ κα΄ 12-13) και από τον απόστολο Παύλο, τον έμπειρο αθλητή της χριστιανικής ζωής κατά την διδασκαλία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο απόστολος προβάλλει τον Μωυσή ως πρότυπο για την αξιολόγηση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της ζωής, επειδή δεν προτίμησε να ζήσει στην άνεση του παλατιού και να απολαύσει τρυφηλή ζωή στην αυλή του Φαραώ της Αιγύπτου, αλλά επέλεξε να ταλαιπωρηθεί με τον λαό του Θεού επιστρέφοντας στην γη των πατέρων τους (Προς Εβραίους ια΄ 25).

γ΄. Από την απορρόφηση σε υποθέσεις άλλων, όπως ελέγχει ο απόστολος Παύλος τους Θεσσαλονικείς (Προς Θεσσαλονικείς Β΄ γ΄ 11).

******

2. Πώς μπορεί να εξαγορασθεί ο καιρός;

α΄. Προσέχοντας να μη σπαταλάμε ούτε ένα λεπτό άσκοπα, όπως συνέστησε ο Κύριος στους μαθητές Του (Λουκά κα΄ 3) και όπως επεσήμανε ο απόστολος Παύλος (Προς Ρωμαίους ιγ΄ 12).

β΄. Ζώντας και ασκούμενοι στην αρετή με πνευματικό πρόγραμμα, όπως συνέστησε ο Κύριος (Λουκά ιδ΄ 28).

γ΄. Εργαζόμενοι και στα πιο μικρά κλάσματα του χρόνου μας τα έργα του Θεού, εφ’ όσον ούτε το παρελθόν ούτε το μέλλον μάς ανήκει (Ιωάννου θ΄ 4).

******

3. Γιατί πρέπει να εξαγοράζουμε τον καιρό;

α΄. Διότι είναι βραχύς και αβέβαιος, παροδικός και άστατος, ευμετάβλητος και απρόοπτος (Προς Κορινθίους Α΄ ζ΄ 31).

Ο Θεός μας δίδει ευκαιρίες που αν δεν τις αξιοποιήσουμε και δεν ανταποκριθούμε στις προσκλήσεις Του δεν επανέρχεται.

β΄. Διότι το έργο που ο Θεός μάς καλεί να κάνουμε είναι πολύ σημαντικό και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και εργατικότητα.

Πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο Θεός κάλεσε κάποιον τεμπέλη για να του αναθέσει μία αποστολή. Πάντοτε διαλέγει εκείνους που «φέρνουν καρπό» για να φέρουν «περισσότερο» (Ιωάννου ιε΄ 8), εκτελώντας το θέλημά Του.

 

Παραδείγματα:

α) Ο Μωυσής (Εξόδου γ΄ 1), β) Ο Γεδεών (Κριτών στ΄ 1), γ) Ο Σαούλ (Α΄ Βασιλειών θ΄ 1 κ. εξ.), δ) Ο Ελισσαίος (Γ΄ Βασιλειών ιθ΄ 9), ε) Ο Δαβίδ (Α΄ Βασιλειών ιστ΄ 11-13 ), στ) Οι αδελφοί Πέτρος και Ανδρέας (Ματθαίου δ΄ 18-20), ζ) Ο απόστολος Ματθαίος (Ματθαίου θ΄ 9), η) Ο απόστολος Παύλος (Πράξεων θ΄ 1-3).

*****

Τα έργα με τα οποία γεμίζουμε τον χρόνο μας, μάς κάνουν χαρούμενους, ευτυχισμένους, επιτυχημένους, ή δυστυχισμένους και απελπισμένους μέσα στον χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ