Αρχική » Η εορτή του Αγίου Φιλάρετου στη Μόσχα

Η εορτή του Αγίου Φιλάρετου στη Μόσχα

από kivotos

Τον Άγιο Φιλάρετο, Μητροπολίτη Μόσχας τίμησε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος τελώντας Θεία Λειτουργία στον ιερό Καθεδρικό Ναό Σωτήρος Χριστού στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας, Ίστρας Αρσένιος, Α’ βοηθός του Πατριάρχη Μόσχας με αρμοδιότητα τη Μόσχα, Αρχαγγέλων και Χολομογκόρυ Δανιήλ, Μπαρναούλ και Αλταΐ Σέργιος, Σμολένσκ και Ροσλάβλ Ισίδωρ, πλειάδα ιεραρχών και κληρικών της Ρωσικής Εκκλησίας.

Στην Θεία Σύναξη παρέστησαν ο υπουργός Φυσικών Πόρων και Οικολογίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σ. Ντονσκοΐ, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για θέματα της ΚΑΚ, της Ευρασιατικής Εντάξεως  και Ρώσων Ομογενών κ. Λ. Σλούτσκι κ.α.

Ακόμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο δεύτερος τρισέγγονος του Αγίου Φιλαρέτου και καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας κ. Ν. Ντροζντώφ.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας προέβη σε χειροτονία του Αρχιμανδρίτη Παράμωνος σε Επίσκοπο Bronnitsy.

Τέλος, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας κήρυξε τη λήξη του προγράμματος μεταφοράς των τιμίων λειψάνων του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκηπος Βλαδιμήρου και των επετειακών εκδηλώσεων προς τιμήν του Βαπτιστού της Ρωσίας. Όπως είπε:

«Στη λήξη του πλησιάζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων επί τῃ επετείῳ χιλίων ετών από κοιμήσεως του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκηπος Βλαδιμήρου. Δεν πρόκειται για απλούς εορτασμούς. Πολλοί άνθρωποι διά μελέτης των ιστορικών κειμένων και δι΄επαφής με την τιμή την οποία η Ρωσική Εκκλησία αποδίδει στον Άγιο Πρίγκηπα Βλαδίμηρο ανεκάλυψαν για τον εαυτό τους πολλά σπουδαία πράγματα, διδακτικά και ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της πνευματικής ζωής στον αγώνα τόσο των δημοσίων ανδρών, όσο και του ολοκλήρου λαού.

Από τους σταθμούς της επετειακής χρονιάς ήταν η μεταφορά τεμαχίου ιερού λειψάνου του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκηπος Βλαδιμήρου, το οποίο φυλάσσεται μονίμως εδώ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Σωτήρος Χριστού. Ευχαριστώ τους κληρικούς οι οποίοι συνόδευσαν το λείψανο καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα λείψανα μεταφέρθηκαν και ετέθησαν σε προσκύνηση σε 80 πόλεις, όπου τα ασπάσθηκαν περισσότεροι από 850 χιλιάδες πιστοί».

Ο κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τους οργανωτές της μεταφοράς των τιμίων λειψάνων και τους απένειμε μετάλλια «Σε ανάμνηση της χιλιετίας κοιμήσεως του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκηπος Βλαδιμήρου».

Τέλος οι πιστοί έλαβαν εικονίτσες με τη μορφή του Αγίου Φιλαρέτου Μόσχας.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ