Αρχική » Ιεράρχες συμφωνούν με την απαγόρευση Χαρδιαλιά

Ιεράρχες συμφωνούν με την απαγόρευση Χαρδιαλιά

από christina

Πολλοί είναι οι ιεράρχες οι οποίοι εκφράζουν δημόσια την  αντιθεσή τους στη παράδοση κατ΄οίκον του Αγίου Φωτός.

«Συμφωνώ απόλυτα με την δήλωση του κ. Χαρδαλιά…να μη γίνει διανομή του Αγίου Φωτός» – δήλωσε ο . Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ.Δαμασκηνός  στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 .

«Δεν συμφωνώ να μοιράσουμε το Άγιο Φως. Το Άγιο Φως υπάρχει πάντοτε μέσα στην εκκλησία και όποτε θέλει ο καθένας έρχεται να το πάρει. Νομίζω πολύ σωστά επέλεξε η Κυβέρνηση να μην γίνεται η διανομή του Αγίου Φωτός λέτε και είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Εμείς το Άγιο Φως το ξέραμε, το ξέρουμε, γνωρίζουμε την αξία του, υπάρχει στην εκκλησία. Συμφωνώ απόλυτα με την δήλωση του κ. Χαρδαλιά», τόνισε.

Ενώ όπως είπε «είναι ευκαιρία ο κάθε πιστός με την ησυχία του όποτε μπορέσει, όποτε δεν υπάρχει συνωστισμός να περάσει από την εκκλησία να πάρει το Άγιο Φως και να προσκυνήσει και την εικόνα της Αναστάσεως. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, ποιος μας έκλεισε τις εκκλησίες; Εδώ από την αρχή και από τις 16 του μηνός οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, απλώς οι τελετές δεν γίνονται. Κι αυτό είναι κάτι που λαθεμένα πέρασε στον κόσμο ότι έκλεισαν οι εκκλησίες. Όχι οι εκκλησίες είναι ανοιχτές και παραμένουν ανοιχτές. Θα κλείσουν οι εκκλησίες μόνο τις 2-3 ώρες που θα υπάρχει Ιερά Ακολουθία» – τόνισε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου.

Σχολιάζοντας  Υπουργική Απόφαση τόνισε: «Αυτή είναι η απόφαση και θα πρέπει να συμμορφωθούμε. Δυστυχώς οι αποφάσεις λαμβάνονται με τα δεδομένα των Αθηνών. Θα κάνουμε επανάσταση; Δεν γίνεται. Θα πρέπει να υπακούσουμε, βέβαια εγώ φαντάζομαι ότι το πρόβλημα δεν είναι τα μεγάφωνα, αλλά να μην υπάρχει συνωστισμός και αυτό πρέπει να περάσουμε στον κόσμο».

Τι λέει ο Γόρτυνος

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Γόρτυνος κ.Ιερεμίας ο οποίος  μιλώντας στο  Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης υποστήριξε:

“Θέλω να εκφράσω και εγώ τον πόνο μου και την αγωνία μου. Στην ζωή μας όμως πρέπει να έχουμε αγώνα και όχι αγωνία. Ότι και να μας συμβεί στην ζωή πρέπει να αγωνιζόμαστε και να είμαστε μαχητές για να είμαστε μελλοντικά νικητές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης, ενώ συμπλήρωσε: «Αγωνιώ για τα όσα συμβαίνουν που είναι παγκόσμια γεγονότα και δεν έχουν μόνο ελλαδική εμβέλεια. Μελετώ την Αγία Γραφή και δεν μου είναι περίεργα αυτά που βλέπω, γιατί τα λέει όλα. Η Αγία Γραφή σε κάθε κακό που συμβαίνει στον κόσμο στο βάθος βρίσκει αιτία την αμαρτία. Γιαυτό και οι προφήτες ζητούσαν από τον λαό την μετάνοια. Εμείς τα βάλαμε με την φύση αντί να δοξάζουμε τον Θεό. Μας εκδικείται και η φύση για το κακό που κάναμε.Ο ιός αυτός κατά την κρίση όλων των γιατρών παγκοσμίως είναι μεταδοτικός. Η εκκλησία θα ήταν άσπλαχνη και ασυλλόγιστη αν χτυπούσε την καμπάνα και καλούσε τους πιστούς. Πολλοί λένε γιατί έκλεισε η εκκλησία και πως δεν έχει μαχητές ιεράρχες. Μας ήρθε το κακό και πρέπει να κάνουμε την προσευχή μας και να βάλουμε κάτω με το μυαλό και να δούμε τι πρέπει να γίνει. Το πιο σημαντικό είναι η αποχή του ενός από τον άλλο. Εγώ είχα μια γνώμη να χτυπάει η καμπάνα όχι για να καλεί τον κόσμο, αλλά για να θυμίζει στον λαό πως εκείνη την ώρα είναι η λειτουργία, αλλά αυτό θα ήταν μπέρδεμα. Βράχνιασα να λέω «γιατί χριστιανοί μου δεν έρχεστε στην εκκλησία». Όταν στερούμαστε κάτι όμως τότε το θέλουμε”.

Διαφωνία δημάρχου Αλμωπίας με Χαρδιαλιά.

Στο μεταξύ έντονη είναι η  αντίδραση του Δημάρχου Αλμωπίας για την απαγόρευση μεταφοράς του Αγίου Φωτός κ.Χρήστου Μπάτση στην απόφαση του κ.Χαρδαλιά:

Στεναχωρήθηκα πραγματικά που ο κ Χαρδαλιάς δε μας επιτρέπει να φέρουμε το Άγιο Φως στα σπίτια των Δημοτών μας.

Οφείλουμε όμως όλοι μας να σεβόμαστε τις υποδείξεις για το κοινό καλό.

Αυτό όμως που με θύμωσε είναι ότι ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ακόμα και όταν όλοι δοκιμαζομαστε με αυτόν τον τρόπο, κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, έχουν ακόμη διάθεση για αντιπολίτευση.

Και ακόμη περισσότερο με θυμώνει η οικειοποίηση του Θεού αυτές τις Άγιες Μέρες.

Δεν περίμενα ποτέ να χαρεί κάποιος που δε θα πραγματοποιηθεί αυτή μου η επιθυμία. Μικροπρέπεια ή κακία, δεν με ενδιαφέρει.

Ας συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε και να κάνουμε το καλύτερο για αυτόν τον τόπο, αυτές τις Άγιες και δύσκολες μέρες!

Η πρόταση έγινε μετά από συζήτηση με τους τοπικούς ιερείς, οπότε ούτε σε ξένα χωράφια μπαίνουμε ούτε έχουμε  σκοπό να εκμεταλευτουμε κάτι που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.

Συνήθως το αναστασιμο φως το φέρνουν διάφοροι εθελοντές στους διάφορους ναούς,  ήμουν και είμαι ένας από αυτούς.

Δέχομαι συμβουλές από πιο παλιούς στην αυτοδιοίκηση αλλά μέχρι εκεί, και γω κατέθεσα στεφάνι την 25η Μαρτίου με τον πάτερ Στέφανο, κάναμε τρισαγιο στο ηρώον της Αριδαιας πολύ απλά γιατί έτσι το αισθάνομαι, ούτε γάλα πήγα να χυσω, ούτε να ανακατευτώ πουθενά και στο κάτω κάτω για αυτό είναι τα τηλέφωνα, παράδειγμα  Χρήστο νομίζω ότι εκεί στην ανακοίνωση έκανες λάθος δες το λίγο.

Όπως και να χει θα ήθελα περισσότερους εθελοντές στην καθημερινή δύσκολη διαδικασία της εξυπηρέτησης των κατοίκων της Φουστανης, που καθημερινά όλοι μου οι δημοτικοί σύμβουλοι και συνεργάτες πόρτα πόρτα μοιράζουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης  οπότε τι πιο λογικό να μοιραστεί και το Άγιο Φως στους αποκλεισμενους κατοίκους, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους Αλμωπες.

Ειλικρινά, ποια η διαφορά, στην Φουστανη πάμε καθημερινά 2  φορές την ημέρα μόνο για διανομή. Τι θα πείραζε; Τι θα ακυρωνε;

Σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται Εμείς όχι μόνο ακούμε αλλά και  μιλάμε καθημερινά με τους ειδικούς και συγκεκριμένα τον κύριο χαρδαλια.

Ως δήμαρχος ευχαριστώ όλους όσους προσφέρετε οτιδήποτε για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση και εύχομαι να τελειώσει σύντομα.

Μην τα ισοπεδώνετε κάποιοι όλα επειδή την πρόταση την έκανε ο Μπατσης αλλά αν την  έκανε άλλος για εσάς πιο αγαπητός μετά θα ήταν αστοχία της κυβέρνησης και.

Θα έπρεπε να ξαναδεί το θέμα και όλα τα σχετικά εύχομαι καλό υπόλοιπο ημέρας ραντεβού στον αγώνα μας όσοι ενδιαφέρεστε πάρτε τηλέφωνο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ