Αρχική » Οι ένοπλες δυνάμεις τίμησαν τον Άγιο Νικόλαο

Οι ένοπλες δυνάμεις τίμησαν τον Άγιο Νικόλαο

από kivotos

Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέστησαν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

 

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο, Προστάτη των ναυτικών μας. Η σημερινή εορτή του Προστάτη Αγίου του Πολεμικού και Εμπορικού μας Ναυτικού, δείχνει τον άρρηκτο δεσμό των Ελλήνων με τους αγίους μας, αναδεικνύοντας έτσι τη διαχρονική σύζευξη των δύο ακρογωνιαίων πόλων, της Πατρίδας και της Ορθοδοξίας.

Η σχέση του Πολεμικού μας Ναυτικού με τον Άγιο Νικόλαο, συνιστά μία αλήθεια, που εκφράζεται μέσα από μία βαθιά και μακραίωνη βιωματική σχέση.

Τη μέρα αυτή ξυπνούν σε κάθε Έλληνα μνήμες Εθνικής υπερηφάνειας που εκπορεύονται από τη ναυτική εποποιία της Ελλάδας στο διάβα των αιώνων.

Πολύ σωστά, ο κ. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αναφέρθηκε στον Ναύαρχο Κουντουριώτη, ο οποίος με την εμπνευσμένη ηγεσία του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου κατάφερε να απελευθερώσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι και εκείνη η εποχή ήταν μία εποχή όπου η Ελλάδα έβγαινε από μία σημαντική οικονομική κρίση. Ασχέτως, λοιπόν, αν η οικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρά το εισόδημα των στελεχών μας, δεν έχει πλήξει το ηθικό και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αυτό ας το λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψη τους όσοι σκεφθούν ποτέ να επιβουλευθούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας, υπήρξε ο καθοριστικός παράγοντας που οριοθέτησε την ιστορική διαδρομή του Έθνους μας μέσα στους αιώνες. Η Ναυτική ισχύς έχει πρωταγωνιστική θέση στο χώρο όλου του ελληνισμού. Η έμφυτη ναυτοσύνη του Έλληνα και το ανώτερο ηθικό του, διαχρονικά, αντικατοπτρίζουν την αξία του Έλληνα Ναυτικού.

Σε αυτόν χρωστάμε όχι μόνο την ελευθερία μας και την εθνική μας κυριαρχία αλλά την υποχρέωση να μην υποστείλουμε ποτέ τις σημαίες και να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα κυρίαρχη, περήφανη και ανεξάρτητη. Η υποχρέωσή μας αυτή απέναντι στους ήρωες του παρελθόντος αλλά και τις γενιές του μέλλοντος, είναι σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Είναι μια ηθική και εθνική επιταγή.

Είμαι βέβαιος ότι σήμερα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, σε κάθε νησί, τα πολεμικά μας πλοία μεταφέρουν το μήνυμα της Ελλάδας, της δύναμης, της αποτροπής και της ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Οι ιερές παρακαταθήκες της μεγάλης παράδοσης του Πολεμικού Ναυτικού, μας κάνουν όλους να αισθανόμαστε υπερήφανοι και σίγουροι για το μέλλον της Πατρίδας. Γι’ αυτό σήμερα με αυτή τη γεμάτη συμβολισμούς εκδήλωση, στέλνουμε ένα μήνυμα σεβασμού και αναγνώρισης στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Δεν ξεχνάμε σήμερα και το πανταχού παρόν Εμπορικό Ναυτικό, που με τα πλοία του μεταφέρει υπερήφανα την Ελληνική Σημαία σε όλους τους ωκεανούς και σε όλα τα σημεία της Υδρογείου, ως μόνιμοι πρεσβευτές της χώρας, ως συνδετικοί κρίκοι με τους απόδημους Έλληνες.

Δεν ξεχνάμε το Λιμενικό μας Σώμα, με Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, άνδρες και γυναίκες, που κάθε μέρα παλεύουν για να διασώσουν την ανθρώπινη ζωή. Πράττουν αυτό ακριβώς που πράττουν και οι Έλληνες ναυτικοί, όχι ως απόρροια της εκπαίδευσης, αλλά ως απόρροια του ενστίκτου και της βαθιάς θαλασσινής μας ιστορίας.

Η σημερινή ημέρα, ως επετειακή με έντονα τα χαρακτηριστικά της ευσέβειας και της πίστης στις διαχρονικές αξίες και αρχές της Ορθοδοξίας, δείχνει σε όλους μας την οδό της συνεννόησης και της συστράτευσης.

Μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία του συνόλου των πολιτικών κομμάτων, σήμερα, εδώ, για να συνεορτάσουμε τον Άγιο Νικόλαο και το Πολεμικό Ναυτικό.

Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε πρέπει να αναλογιζόμαστε και να θυμόμαστε, πως όποιες και αν είναι οι διαφορές μας υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο και ιερότερο που μας ενώνει, ότι είμαστε όλοι Έλληνες και έχουμε χρέος να παλεύουμε όλοι μαζί για να ανορθώσουμε την Πατρίδα μας.

 

Κύριοι συνάδελφοι,

από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σας διαβεβαιώνω ότι επιδίωξή μας είναι να υπάρχει απόλυτη συναίνεση στα θέματα της εθνικής μας άμυνας.

Άνδρες και Γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού,

Η σημερινή εορτή είναι σπονδή στη μνήμη των ναυμάχων ηρώων, των δημιουργών της ελεύθερης Ελλάδας. Με ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, παραδειγματιζόμαστε από τα κατορθώματα τους.

Υπερήφανοι για το δοξασμένο ιστορικό παρελθόν, με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για το μέλλον, σας καλώ να συνεχίσετε το έργο σας αντλώντας δυνάμεις και εμπνεόμενοι από τη λαμπρή μας ναυτική παράδοση και τις θυσίες των προγόνων μας.

Εύχομαι σε όλους Χρόνια πολλά και ο Άγιος Νικόλαος να σας χαρίζει υγεία, οικογενειακή ευτυχία, δύναμη και στους ναυτικούς μας να φέρνει ούριους ανέμους και πάντα να στέκει φύλακας και προστάτης στην πλώρη τους».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ