Αρχική » Για εκτροπή μιλάει πλέον ο Ναυπάκτου…

Για εκτροπή μιλάει πλέον ο Ναυπάκτου…

από christina

 

Για εκτροπή…έκανε λόγο ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.Ιερόθεος χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της Πολιτείας.  

Περιμένω την επάνοδο όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά και στην εκκλησιαστικότητα», τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στη Μαρία Αναστασοπούλου, ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για την σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

«Eφόσον το πρόβλημα είναι στον συνωστισμό, εκεί θα λάβουμε όλα τα μέτρα, θα κάνουμε αυτά που μας έχουν υποδείξει. Τώρα αν έχουν άλλους λόγους δεν το γνωρίζω», τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Σχολίασε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν σταδιακά και δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα που διατυπώνει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, και πρόσθεσε ότι μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του χθες στα ΜΜΕ ένιωσε μια απογοήτευση.

«Τελικά τι είναι γι’ αυτούς η Εκκλησία. Τι είναι η Εκκλησία, είναι ένα σωματείο, είναι ένα σουπερ μάρκετ;» «Είναι χειρότερο από το σουπερ μαρκετ είναι χειρότερο από το κομμωτήριο; Τι είναι η εκκλησία δεν είναι ένας θείος οργανισμός ο οποίος έχει παράδοση 20 αιώνων;», τόνισε ο κ. Ιερόθεος.

Διερωτήθηκε επίσης «Τι είναι αυτή η εξουσία και ποια είναι τα όρια της εξουσίας» και εξήγησε ότι τα λέει όλα αυτά διότι γνωρίζει ότι η απόφαση που έστειλε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον πρωθυπουργό, «κινείται περίπου σε αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος χωρίς να θέτει θέμα πίστεως».

«Να πω κάτι που έλεγε ο Μαξ Βέμπερ. Έλεγε για τριών ειδών εξουσία. Είναι η Νόμιμη εξουσία, δεύτερον είναι η Χαρισματική εξουσία και τρίτον είναι η Παραδοσιακή εξουσία. Όταν λοιπόν η Νόμιμη δεν αναγνωρίζει την Παραδοσιακή και την Χαρισματική εξουσία, έχουμε μια εκτροπή θα έλεγα. Θα πρέπει να γίνεται συνδυασμός και των τριών εξουσιών. Αυτή τη στιγμή η εκκλησία έχει μια παράδοση 2.000 ετών δεν μπορούμε να της συμπεριφερόμαστε σαν τα κομμωτήρια», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Χθες ο κ.Ιερόθεος  μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε τις παρακάτω επισημάνσεις:

«Αυτήν την κένωση της Εκκλησίας πρέπει να την υπολογίσει τελικά η Κυβέρνηση»

«Δεν είμαστε προτεστάντες, είμαστε ορθόδοξοι»

-Άκουσα και εγώ τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αλλά κινούμαι μεταξύ δύο πραγμάτων.

Πρώτον, έχω στα χέρια μου την επιστολή του Μακαριωτάτου Άρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, που έγινε με συνοδική εντολή και εξουσιοδότηση.

Και το δεύτερον ότι την Πέμπτη η οποία θα επιληφθεί των θεμάτων αυτών τα οποία θα ανακύψουν.

-Ένα σημείο της επιστολής (του Μακαριωτάτου), η οποία δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή ολόκληρη, είναι η ρεαλιστική αποτίμηση την οποία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή αυτή.

Για παράδειγμα, λέει: Η συμμόρφωσή μας με τις αυστηρές συστάσεις της Πολιτείας ήταν εξαιρετικά επώδυνη.

Μάλιστα φθάνει σε ένα σημείο, να λέει ο Αρχιεπίσκοπος ότι ελεγχθήκαμε ακόμη και από την συνείδησή μας και σηκώνουμε έναν σταυρό δυσβάσταχτο, και ακόμη δεχθήκαμε πάρα πολλή δυσαρέσκεια και υπενθυμίζει ακόμη και την προσπάθεια να γίνει εμπρησμός ή έκρηξη στο Συνοδικό Μέγαρο.

Και λέει, λοιπόν, εφόσον δεχθήκαμε όλα αυτά και υπάρχει αυτή η αγανάκτηση, στην συνέχεια καταλήγει ότι πρέπει να ανοίξουν οι Εκκλησίες με όλες αυτές τις περιοριστικές προϋποθέσεις, για Μυστήρια, λέει την θεία Λειτουργία, τον Γάμο, την Βάπτιση κλπ.

-Να κρατήσουν αποστάσεις δύο μέτρα, και αν υπάρχουν περισσότεροι να βγούνε στο προαύλιο και να ακούνε από τα μεγάφωνα.

 

-Βεβαίως μέχρι τώρα όταν όλοι ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια και μόνον για ορισμένους λόγους έβγαιναν από αυτά, λέγαμε και εμείς ιδιωτική προσευχή. Αλλά δεν μπορεί αυτό να συνεχισθεί.

Η ιδιωτική προσευχή, η ιδιωτική λατρεία δεν είναι μέσα στην παράδοση την ορθόδοξη και την ελληνική παράδοση. Δεν είμαστε προτεστάντες, είμαστε ορθόδοξοι.

Και άλλωστε και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η κοινωνία, η Εκκλησία του Δήμου. Δεν μπορούμε συνέχεια να κάνουμε ιδιωτική λατρεία.

-Βεβαίως εγώ τόσο καιρό έλεγα ότι πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα μεγάλο και συνευδοκούσα και έλεγα ότι αυτό δεν είναι μιά επίθεση εναντίον της Εκκλησίας από ιδεολογικούς λόγους.

Όταν όμως έχουμε ενάμιση μήνα τώρα χωρίς εκκλησιασμό, χωρίς θεία Λειτουργία, στην καρδιά του εκκλησιαστικού έτους και το δεχθήκαμε στην συντριπτική πλειοψηφία, δεν υπήρχαν προβλήματα, αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται, γιατί τότε θα φαίνεται ότι όντως υπάρχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεολογικοί επιθετικοί προσδιορισμοί.

-Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να το σκεφθεί καλά η Κυβέρνηση, διότι υπάρχει έντονος προβληματισμός, και όπως λέει ο Αρχιεπίσκοπος, δυσκολευθήκαμε πάρα πολύ όλον αυτόν τον καιρό, και μάλιστα μιλάει για ενορχηστρωμένες επιθέσεις που δεχθήκαμε από διάφορες κατευθύνσεις.

Αυτήν την κένωση της Εκκλησίας πρέπει να την υπολογίσει τελικά η Κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Οpen έκανε αναφορές στην στάση της κυβέρνησης αλλά και της Εκκλησίας

-Έχω υπόψη μου την επιστολή την οποία απέστειλε ο Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος «συνοδική εντολή και συνοδική εξουσιοδοτήσει» στον Πρωθυπουργό.

Λοιπόν στην επιστολή αυτή την οποία απέστειλε μεταξύ των άλλων γράφει: «παρακαλούμε να επιτραπεί υπό όρους η προσέλευση των πιστών στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο για προσκύνημα όσο και για συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες και τα ιερά μυστήρια, θεία Λειτουργία, γάμος, βάπτιση, και τα λοιπά με τις εξής προϋποθέσεις» και καθόριζε τις προϋποθέσεις.

Άρα η επιστολή την οποία έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται από τώρα να ανοίξουν για όλα για τα μυστήρια να είναι δηλαδή ανοιχτοί οι Ναοί για τους ανθρώπους, τους πιστούς να προσέλθουν βεβαίως με όλα τα περιοριστικά όρια στις ιερές ακολουθίες, όχι απλώς για ατομική προσευχή.

Αυτή είναι η επιστολή που έστειλε ο Μακαριώτατος με εντολή και εξουσιοδότηση της Ιεράς Συνόδου.

Την Πέμπτη θα συνέλθει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και θα λάβει υπόψιν όλα τα δεδομένα.

 

-Περιμένω την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά νομίζω ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα, διότι σηκώσαμε πολύ βάρος καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και οι πιστοί ήθελαν να εκκλησιαστούν και νομίζω ότι εφόσον αρχίζει σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και στην εκκλησιαστικότητα και αρχίζουν οι μαθητές, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα σούπερμάρκετ, δεν νομίζω να αφήσουν έξω την Εκκλησία. Νομίζω πρέπει να το δουν με ένα διαφορετικό μάτι.

Το τι θα γίνει δεν είμαι εγώ αρμόδιος και δεν μπορώ να ξεπεράσω τις αρμοδιότητές μου, αλλά νομίζω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εκτιμήσει το περιεχόμενο της επιστολής του Αρχιεπισκόπου, που νομίζω είναι πάρα πολύ ρεαλιστικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος το λέει, ότι σας στέλνω αυτή την επιστολή για να συνεκτιμήσετε την απόφαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Το τι θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός να κάνει δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας και δεν μπορώ να εκφραστώ επί του θέματος αυτού.

 

-Δεν είμαι εγώ αρμόδιος και ούτε θέλω να ξεπεράσω τις αρμοδιότητές μου και απλώς θα σας πω ότι στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο η οποία θα συνέλθει την Πέμπτη, εκτός τον Αρχιεπίσκοπο, υπάρχουν αξιόλογοι Ιεράρχες με σοφία, γνώση, διάκριση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νομίζω ότι θα χειριστούν το θέμα κατά τον καλύτερο τρόπο.

 

-Εγώ εκείνο που γνωρίζω υπάρχει εσωτερική συζήτηση και μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και της Κυβέρνησης και κυβερνητικών παραγόντων και με την επιτροπή η οποία αποφάσισε των εμπειρογνωμόνων, την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας σε σχέση με τον κορονοϊό.

-Βεβαίως αυτό το έλεγα και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος.

Έλεγα ότι θα πρέπει να είναι απέναντι στην Εκκλησία περισσότερο ανοιχτοί, με την έννοια το έλεγα και την περασμένη εβδομάδα, ότι γίνονται υπερβολές, παρατηρήθηκαν μερικές υπερβολές, υπερβολές κατά πόσον η Εκκλησία τηρεί τα μέτρα ολοκληρωτικά και πολλή επιείκεια σε άλλα θέματα για παράδειγμα στις παραλίες.

-Ο λαός θέλει μία συμπαράσταση. Και να μη φανεί ότι τελικά το ότι κλείστηκαν οι Ναοί και έδειξαν τέτοια μεγάλη σπουδή κλπ. ότι γινόταν για λόγους ιδεολογικούς.

Εγώ πολλές φορές το είπα ως εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου, ότι υφέρπει μία τέτοια αντιπαράθεση, μία τέτοια αντίδραση ως προς την Εκκλησία, την οποία και ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει στην επιστολή αυτή.

Λέει μεταξύ των άλλων ότι έγιναν επιθέσεις εναντίον της Εκκλησίας και από άλλους παράγοντες, πολύ μεγάλες επιθέσεις.

Εγώ υποστήριζα ότι είναι ένα αντικειμενικό γεγονός ο κορονοϊός και δεν έβλεπα επίθεση εναντίον της Εκκλησίας, όταν τα μέτρα είναι αυστηρά για όλους.

Όταν όμως τώρα από την αρχή δεν δείξουμε αυτή την συμπαράσταση στην Εκκλησία και επιτρέψουμε μόνο την ατομική προσευχή, νομίζω ότι θα δικαιολογηθούν εκείνοι που μιλούσαν με έναν διαφορετικό τρόπο.

-Η δυσφορία εκφράστηκε και από δημοσιογράφους και τέλος πάντων προσυπογράφω την δυσφορία αυτή. Νομίζω όπως η Κυβέρνηση συνεκτιμά όλα τα ζητήματα και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την Πέμπτη με τους σοβαρούς Ιεράρχες θα συνεκτιμήσουν όλα αυτά τα ζητήματα.

-Όχι όχι η Εκκλησία και την άλλη φορά που πήρε την απόφαση με άκρα συγκατάβαση και οικονομία που δεν την τελεσε για τον κόσμο, ετελέσθη δηλαδή η Ανάσταση, είχε πει για να παρηγορήσει και το λαό, δεν μετέθεσε την εορτή της Αναστάσεως, αλλά σύμφωνα με το τυπικό την τελευταία ημέρα, την 40η ημέρα, να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο αυτή η ίδια τελετή και είπα ότι θα γίνει τότε.

Τώρα το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα νομίζω η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα το αντιμετωπίσει και θα μου δώσει και εμένα τις ανάλογες οδηγίες για να εκφραστώ και επί των θεμάτων αυτών.

-Να σας υπενθυμίσω πάλι, είμαι εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου και δεν πρέπει να υπερβαίνω τις αρμοδιότητές μου.

Ο εκπρόσωπος τύπου αναλύει, παρουσιάζει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις.

Όταν θα έχω τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Πέμπτης, τότε θα έχω τη δυνατότητα να εκφραστώ και επί των θεμάτων αυτών. Δεν πρέπει να προκαταλάβω την Διαρκή Ιερά Σύνοδο στις αποφάσεις της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ