Για τον ρόλο της εκκλησίας στην κοινωνία εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA o Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ.

Ερωτηθείς για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και της κυβέρνησης για «σφράγισμα» των εκκλησιών, ως μέτρο αποφυγής της διασποράς του κοροναϊού, ο Μητροπολίτης ανέφερε πως ήταν μια κίνηση της εκκλησίας, προκειμένου να μην συκοφαντηθεί ότι διασπείρει μια λοιμώδη ασθένεια.

«Η εκκλησία είναι ένας θεανθρώπινος οργανισμός με ιστορία 2000 χρόνων. Δεν είναι μια θρησκεία, είναι μια αποκάλυψη του ζωντανού Θεού, ο οποίος δια του ενσάρκου λόγου του ήρθε στον χώρο και τον χρόνο, για να φέρει την ανατροπή της κατεστημένης αδικίας, κακίας κι αντινομίας.Όχι με την βία, αλλά με την αγάπη και την ταπείνωση.

Η εκκλησία βιώνει τη χάρη. Έχει μια εμπειρία και μια γεύση, κι αυτό της δίνει τη δύναμή της. Για να μην συκοφαντήσουν οι άνθρωποι την εκκλησία, ότι δήθεν διασπείρει την λοιμώδη ασθένεια, η εκκλησία αναγκάστηκε να αποδεχθεί την κυβερνητική απόφαση.

Η εκκλησία αποδέχτηκε την κυβερνητική βούληση για να μην αναδεχθεί μια τέτοια συκοφαντία. Ενώ εκείνη γνωρίζει ότι είναι ταμειούχος της χάριτος»

Αναφορικά με τον φόβο διάδοσης του ιού, μέσω της συγχρώτισης, ο Μητροπολίτης τόνισε ότι: «Η εκκλησία είναι η μητέρα του ανθρώπου. Η εκκλησία βιώνει το θαύμα. Έχουμε καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα. Η εκκλησία ζει ένα θαύμα. Η εκκλησία δεν είναι κλαμπ αγίων, η εκκλησία τεχνουργεί Αγίους».

Στις 17/5 επανεκκινούν οι λειτουργίες και αναφορικά με τα μέτρα που θα λάβουν στους ναούς, τόνισε πως: «Η εκκλησία πάντοτε σέβεται τους άρχοντες και προσεύχεται για αυτούς. Θα εφαρμόσουμε τις οδηγίες των ειδικών. Δεν θα προτρέψω τους πιστούς να μην ασπάζονται τις εικόνες»

Στο πολύκροτο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, «δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση, ότι μέσα από τα άχραντα μυστήρια μπορεί να μεταδοθεί η λοιμική ασθένεια.

Είναι ύβρις και ρατσισμός για την εκκλησία να διακοπεί η θεία κοινωνία. Είναι απαράδεκτο, όσοι το ισχυρίζονται δεν έχουν εμπειρία του Θεού και της χάριτός του. Η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί με κανένας τρόπο να μεταδώσει οποιαδήποτε ασθένεια. Άνθρωποι που δεν γνωρίζουν όμως, ομιλούν»

Όσο για την γιορτή του Πάσχα, όπως υπογράμμισε «είναι η καταληκτική ημέρα της πασχαλινής περιόδου, οι εκκλησίες ανοίγουν στις 17 του μήνα, οπότε θα το δούμε αυτό. Το θέμα αυτό θα λυθεί. »