Αρχική » Aγιολόγιο

Aγιολόγιο

από christina

Πέμπτη, 10-9

 

Αποστόλων (Ο΄) Απελλού, Λουκά και Κλήμεντος. Μαρτύρων Ιάς, Μηνοδώρας, Μητροδώρας, Νυμφοδώρας (†305-311), Ευδοκίας και Βαρυψαβά. Οσίου Πέτρου επισκόπου Νικαίας. Αγίας Πουλχερίας της παρθένου.

 

Παρασκευή, 11-9

 

Μαρτύρων Δημητρίου του φιλοσόφου και Ευανθίας, και Δημητριανού του υιού αυτών. Γεμινιανού, Διδύμου, Διόδωρου, Διομήδους και Ιάς της γραίας. Οσίων Θεοδώρας  της εν Αλεξάνδρεια (†491), Ευφρόσυνου του μαγείρου (†θ΄ αι.) και Θεοδούλου.

 

Σάββατο, 12-9

 

Απόδοσις της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου. Ιερομαρτύρων Αυτονόμου (†313) και Κουρνούτου επισκόπου Ικονίου (†γ΄ αι.). Μαρτύρων Θεοδούλου, Θεοδώρου επισκόπου Αλεξανδρείας, Ιουλιανού, Μακεδονίου, Τατιανού και Ωκεανού. Οσίων Ανδρόνικου του εν Ατρώα και Δανιήλ του εν Θάσω.

 

Κυριακή, 13-9

 

Προεόρτια της Υψώσεως τον τιμίου Σταυρού. Ιερομάρτυρος Κορνηλίου (†α΄ αι.). Μαρτύρων Αριστείδου, Γορδιανού, Ζωτικού, Ηλεί, Κρονίδου, Λεοντίου, Λουκιανού, Μακρόβιου, Ουαλεριανού, Σελεύκου, Σεραπίωνος και Στράτωνος. Οσίων Πέτρου του εν Αγρεία και Ιεροθέου του νέου Ιβηρίτου, του εκ Καλαμάτας (†1745).

 

Δευτέρα, 14-9

 

Υψωσις του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού. Μαρτύρων Βαλεριανού του νηπίου, Θεοκλέους και Πάπα. Οσιομάρτυρος Μακαρίου του εν Θεσσαλονίκη (†1527). Αγίας Πλακίλλης. Μνήμη της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου εν Τρούλλω (680).

 

Τρίτη, 15-9

 

Μαρτύρων Βυζαντινού, Μαξίμου, Νικήτα του Γότθου και των συν αυτώ, Πορφυρίου. Νεομάρτυρος Ιωάννου του Κρητός (†1811). Βησσαρίωνος Α΄ και Βησσαρίωνος Β΄, των εν Λαρίση (†1490-1541) και Νικήτα του εν Χύτροις. Οσίων Γερασίμου Μακρυνίτσης. Μελετίου και Φιλοθέου πρεσβυτέρου, του θαυματουργού. Συμεών, αρχιεπισκόπου Θεσ/κης (†1429).

 

Τετάρτη, 16-9

 

Αγίας Ευφημίας (†304). Μάρτυρος Μελιτινής. Μαρτίνου επισκόπου παλαιάς Ρώμης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ