Αρχική » Αγιολόγιο

Αγιολόγιο

από christina

Τρίτη, 27-8

Μάρτυρος Ανθούσης της νέας. Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του θαυματουργού. Οσίου Ποιμένος επισκόπου Κορδούης (†450) και Λιβερίου πάπα Ρώμης, του ομολογητού.

Τετάρτη, 28-8

Μαρτύρων Δάμωνος πρεσβυτέρου, Διομήδους και Λαυρεντίου. Μαρτύρων Εζεκίου του δικαίου βασιλέως (1). Οσίου Μωυσέως του Αιθίοπος (†δ΄αι.)

Πέμπτη, 29-8

Μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου (1). Οσίων Αρκαδίου, επισκόπου Σαλαμίνος εν Κύπρω, του θαυματουργού, Θεοδώρας της εξ Αιγίνης, Βασιλείου αυτοκράτορας, του Μακεδόνος.

Παρασκευή, 30-8

Απόδοσις της εορτής της αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου. Ιερομαρτύρων Ιανουαρίου πρεσβυτέρου, Φήλικος επισκόπου και Φιλωνίδου επισκόπου Κουρίου. Μαρτύρων Σεπτεμίνου και Φουρτουνάτου. Αλεξάνδρου (†340), Ιωάννου Η΄ (†595), Παύλου Γ΄ του Νέου (†784), πατριαρχών Κων/πόλεως και Ευλαλίου του ιεράρχου εν Κύπρω. Οσίων Φαντίνου του θαυματουργού (1), του εν Θεσ/νίκη και Βρυαίνης της μητρός αυτού. Φύλακος και Σαρματά. Αρχοντος Βλαδιμηρίας και Νεαπόλεως Αλεξάνδρου του Νευαίου.

Σάββατο, 31-8

Ανάμνησις της εν τη «αγία σορώ» καταθέσεως της τίμιας Ζώνης της υπεραγίας Θεοτόκου (1). Μαρτύρων Ανδρέου, Διαδόχου, Ηρακλείου, Μήνα, Φαύστου, Φιλέορτου. Των εν Νικομήδεια 366 αγίων Μαρτύρων.

Κυριακή, 1-9

Μνήμη συνάξεως της υπεραγίας Θεοτόκου των Μιασηνών. Του αγίου Ιησού του Ναυή (1). Μαρτύρων Αειθαλά και Αγαθοκλείας. Των αδελφών Ευόδου, Καλλίστης και Ερμογένους. Αμμούν του διακόνου και των συν αυτώ 40 γυναικών παρθένων (2) και ασκητριών. Μάρτυρος Αγγελή του χρυσοχόου (†1680)· Συμεών του Στυλίτου (3) (†459) και Μάρθας της μητρός αυτού. Μελετίου του νέου και Ευανθίας. Νικολάου του «Κουρταλιώτου» (†1670) και Αντωνίου του εν Αγυιά.

Δευτέρα, 2-9

Οσίου Ιωάννου, οικουμενικού Πατριάρχου, του «Νηστευτού» (1) (†595). Των αγίων ενδόξων Μαρτύρων: Αειθαλά, Αμμούν (2), Διομήδους, Ευτυχιανού, Ευτυχίου, Ησυχίου, Ιουλιανού, Λεωνίδη, Μάμαντος (3) (†γ΄αι.), Μελανίππου, Παρθαγάπης, Φιλαδέλφου, Φιλίππου και της χήρας γυναικός. Αγίων Ελεάζαρ και Φινεές.

Τρίτη, 3-9

Ιερομαρτύρων Ανθίμου (1) επισκόπου Νικομήδειας (†302) και Αριστίωνος επισκόπου Αλεξανδρείας. Μαρτύρων Αρχοντίωνος, Βασιλίσσης, Ζήνωνος, Φοίβης διακόνου και Χαρίτωνος (†α΄αι.). Νεομάρτυρος Πολυδώρου (2) Νέας Εφέσου (†1794). Οσίων Θεοκτίστου (3) και Στεφάνου ομολογητού, ηγουμένου Τριγλίας. Αγίου βασιλέως Κωνσταντίνου, του νέου.

Τετάρτη, 4-9

Μωυσέως και Ααρών του πρώτου αρχιερέως. Ιερομάρτυρος Βαβύλα (1) επισκόπου Αντιοχείας και των συν αυτώ παίδων, Δονάτου και των δύο αδελφών αυτού. Μαρτύρων Αμιανού, Βαβύλα του εν Αντιοχεία διδασκάλου. Ιερουσαλήμ και των τέκνων αυτής Κεγούρου, Σεκενδίνου και Σεκένδου των εν Βερροία Μακεδονίας. Ιουλιανού, Κεντυρίωνος, Πετρωνίου, Σαρβήλου, Φαύστου, Χαριτίνης και Ερμιόνης (2). Οσίων Θεοδούλου και Θεοτίμου. Οσίου Ανθίμου (3), του εκ Κεφαλληνίας (†1782), προστάτου Αστυπάλαιας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ