Το θέμα αυτοκεφαλίας αφορά αποκλειστικά εσωτερικό  ζήτημα της Εκκλησίας.Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει την νομική δυνατότητα να ελέγξει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα του Πατριαρχείου να ανακηρύξει ως αυτοκέφαλη την Ουκρανική Εκκλησία, καθώς αυτό το θέμα αφορά αποκλειστικά εσωτερικό εκκλησιαστικό ζήτημα, αποφάνθηκε σήμερα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλειος Ανδρουλάκης) με την υπ΄ αριθμ. 944/2020 απόφασή της απέρριψε την αίτηση της «Πανελλήνιας Ορθόδοξης Ένωσης» και ιδιωτών, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία αναγνωρίστηκε το κατά το κανονικό δίκαιο δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ουκρανική Εκκλησία, καθώς και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου να χειριστεί το ζήτημα εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣτΕ, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου αφορά εσωτερικό εκκλησιαστικό ζήτημα σχετικό με την διάρθρωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και τις διορθόδοξες σχέσεις και το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται αποκλειστικά από το κανονικό δίκαιο και όχι από πολιτειακούς κανόνες και δεν συνεπάγεται έννομες συνέπειες στην κατάσταση και τις αρμοδιότητες πολιτειακών οργάνων.

Επομένως, συνεχίζει η Ολομέλεια, η αίτηση ακυρώσεως είναι απαράδεκτη γιατί στρέφεται κατά πράξεως πνευματικού περιεχομένου, η οποία δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως, δηλαδή δεν μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ.
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους απαράδεκτα ζητείται η ακύρωση του Ειρηνικού Γράμματος του Αρχιεπισκόπου προς τον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Tο θέμα της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας  στην Ιεραρχία που έγινε στις 12 οκτωβρίου είχε προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της Ιεραρχίας αλλά  και την οργή της Μόσχας η οποία διέκοψε τη μνημόνευση του αρχιεπισκόπου.

Τότε  επτά ιεράρχες ζήτησαν αναβολή της απόφασης,Πρόκειτια για τους : Καρυστίας Σεραφείμ, Ηλείας Γερμανός, Δρυινουπόλεως Ανδρέας, Καισαριανής Δανιήλ, Μεσογαίας Νικόλαος, Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς. Ο Κερκύρας Νεκτάριος, είχε στείλει γραπτώς την ένστασή του.

Ωστόσο η ιεραρχία προχώρησε  στην απόφαση υπέρ της Αυτοκεφαλίας  με τον κ.Ιερώνυμο να χαρακτηρίζει επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη  και να αναγνωρίζει «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθή περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας".