Σημαντική αλλαγή στάσης της Καθολικής Εκκλησίας έναντι των Εβραίων σηματοδοτεί έγγραφο της Επιτροπής Θρησκευτικών Σχέσεων με τους Εβραίους που εδρεύει στο Βατικανό, σύμφωνα με ρεπορταζ του Reuters. Το έγγραφο τονίζει πρόσφατες διδασκαλίες της Καθολικής Εκκλησίας που μιλούν για την στενή σχέση των δύο θρησκειών. Άρα, καταλήγει το έγγραφο, «η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει τη διάδοση του Ευαγγελίου στους Εβραίους, που πιστεύουν και αυτοί στον ένα και μοναδικό Θεό, με διαφορετικό τρόπο από ότι σε άλλους ανθρώπους». Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι Καθολικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο πόσο σημαντικό είναι το Ολοκαύτωμα για τους Εβραίους και πως «οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν μαζί με τους φίλους μας Εβραίους, για να αντιμετωπίσουμε τις αντισημιτικές τάσεις».

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου συνέπεσε με την 50η επέτειο τη αποκήρυξης από το Βατικανό της αντίληψης περί συλλογικής ευθύνης των Εβραίων για το θάνατο του Ιησού, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις και δυσφορία σε πιο συντηρητικούς κύκλους της Εκκλησίας.

Το έγγραφο σημειώνει πως η Καθολική Εκκλησία ούτε ασκεί ούτε υποστηρίζει κάποια οργανωμένη ιεραποστολική δράση προς τους Εβραίους.

Σχολιάζοντας αυτές τις θέσεις ο ραβίνος David Rosen, διευθυντής διαθρησκειακών θεμάτων για την American Jewish Committee ανέφερε πως «αυτό είναι το πρώτο επίσημο έγγραφο που ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρόθεση προσηλυτισμού των Εβραίων στο Χριστιανισμό».