Αρχική » Κορωνείας Παντελεήμων: Η Εκκλησία τιμά τις γυναίκες

Κορωνείας Παντελεήμων: Η Εκκλησία τιμά τις γυναίκες

από christina

 

Από τον πανηγυρίζονταν ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στον Πειραιά ο Μητροπολίτης Κορωνείας αναφέρθηκε στην μεγάλ προσφορά των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης:

Η προσφορά του στην Εκκλησία ήταν αποφασιστικής σημασίας.

Έβγαλε,πράγματι, την Εκκλησία από τις κατακόμβες. Επέστρεψε Ναούς δημευμένους. Αναγνώρισε την χριστιανική Εκκλησία και τους πιστούς ως ισότιμα μέλη της Αυτοκρατορίας.

Και αργότερα ενδιαφέρθηκε για την ενότητα της Εκκλησίας συγκαλώντας την Α Οικουμενική Σύνοδο.

Έτσι ,λοιπόν, μέσα σε αυτόν τον δικαιολογημένο θαυμασμό μας για τον Μ. Κωνσταντίνο, συνήθως αφήνουμε στην σκιά την μητέρα του Αγ. Ελένη.

2. Και όμως ό,τι έγινε ο Αγ. Κωνσταντίνος το οφείλει στην μητέρα του την ευλαβεστάτη Αγ.Ελένη.

Αυτή μαζί με το μητρικό της γάλα εναπόθεσε στην καρδιά του Κωνσταντίνου τους σπόρους της χριστιανικής πίστεως,που βλάστησαν αργότερα και καρποφόρησαν στην ζωή και στην δραστηριότητά του.

Μεγάλο το προνόμιο και η δύναμη της μητρότητας ! Ένα μοναδικό και ασύγκριτο χάρισμα,που έδωσε ο Δήμιουργός στο γυναικείο φύλο.

Αφού «το χέρι που κινεί το λίκνο,κυβερνά τον κόσμο».Γι ´ αυτό και η Εκκλησία τιμά τις γυναίκες.

3. Τις τίμησε πρώτος ο Χριστός.Γυναίκες βλέπουμε να ακολουθούν και να διακονούν τον Χριστό και τους μαθητές Του. Γυναίκες τον συντροφεύουν στον Σταυρό. Γυναίκες δέχονται πρώτες το μήνυμα της Αναστάσεως.

Γυναίκες αναδεικνύονται μάρτυρες,ισαπόστολοι, ασκήτριες. Γυναίκες πρώτες στην προσφορά της αγάπης. Ήδη οι Πράξεις των Αποστόλων μας ομιλούν π.χ. για την Ταβιθά,που διακρίνονταν γιά την φιλάνθρωπη δραστηριότητά της.

Γυναίκες μέχρι σήμερα πρωτοστατούν ως εθελόντριες στο πολύπλευρο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

4. Είναι λάθος να παρερμηνεύουμε ορισμένα σημεία της Αγ. Γραφής και να νομίζουμε ότι ο Χριστός και η Εκκλησία υποτιμούν τις γυναίκες. Ακόμη στις σχέσεις της με τον άνδρα η Κ. Διαθήκη είναι προωθημένη,όταν ο Απ. Παύλος διακηρύττει : « η γυνή του ιδίου σώματος ουκ εξουσιάζει, αλλ ´ο ανήρ,ομοίως δε και ο ανήρ του ιδίου σώματος ουκ εξουσιάζει,αλλ ´ η γυνή» ( Α Κοριν. ζ, 4 ).

Αρκεί η γυναίκα να μη προδίδει την υψηλή θέση και αποστολή της. Η γυναίκα για την Εκκλησία είναι «τιμιωτέρα λίθων πολυτελών».

Πιο πολύτιμη από τα πιό πολύτιμα πετράδια,αλλ´όχι «εμπορεύσιμον είδος»,όπως ,δυστυχώς,πολλές φορές ο «πολιτισμός» μας θέλει να την παρουσιάσει.

Άλλωστε πάνω από όλες τις γυναίκες και πάνω από όλους μας απλώνει την σκέπη της και ανοίγει την αγκαλιά της η Παναγία,το καύχημα και το κλέος του γυναικείου φύλου!

Η Αγ. Ελένη,που τιμάμε σήμερα μαζί με τον Υιό της Κωνσταντίνο ας εμπνέει και ας ευλογεί όλες τις μητέρες και όλες τις γυναίκες,γιατί και όσες δεν έγιναν μητέρες, πολλά μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία,και να ευλογεί και πάντας ημάς.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ