Αρχική » Xιλιάδες ενορίες χωρίς ιερείς

Xιλιάδες ενορίες χωρίς ιερείς

από christina

 

Σε μία περίοδο δύσκολη για τον λαό και την Εκκλησία, το θέμα της έλλειψης ιερέων προβληματίζει πολλούς μητροπολίτες .Οι όποιες εξαγγελίες για νέες προσλήψεις παραμένουν κενό γράμμα με αποτέλεσμα να μην τελούνται κάθε Κυριακή Θείες Λειτουργίες, οι ιερείς να μην προλαβαίνουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και να μην έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις θέσεις της Εκκλησίας για τα σοβαρά θέματα, όπως αυτά της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.030 οργανικές θέσεις ιερέων. Οι ανάγκες είναι τεράστιες καθώς υπάρχουν 9.800 ναοί -εκτός αυτών- σε εξωκκλήσια και μοναστήρια.

Σήμερα υπηρετούν 9.150 ιερείς και εκκλησιαστικοί υπάλληλοι. Αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι πολλοί ναοί έχουν παραπάνω του ενός ιερείς, γεγονός που σημαίνει ότι τα κενά είναι αρκετά. Αν τώρα αφαιρεθούν και οι εκκλησιαστικοί υπάλληλοι οι οποίοι έχουν μόνιμη σχέση, τότε τα κενά αγγίζουν τις 3.000. Υπάρχουν ιερείς οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν ακόμη και οκτώ χωριά.

Το κενό των ιερέων πολλοί μητροπολίτες προσπάθησαν να το καλύψουν με εθελοντές, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα… ειδικά στην επαρχία όπου οι ελλείψεις ανέρχονται στο 40%.

 

Για το θέμα είχε μιλήσει και ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές: «Το πρόβλημα έχει προκύψει επειδή τα δύο τελευταία χρόνια δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις. Η νομοθεσία προβλέπει μόνο έναν διορισμό ιερέα τον χρόνο – ανά Ιερά Μητρόπολη – σε όλη τη χώρα. Προς το παρόν, υπάρχει έλλειψη ιερέα στην Απολακκιά, όπου κάθε Κυριακή πηγαίνει ο π. Σάββας Σαββίδης από την Αρνίθα για τη θεία λειτουργία. Ωστόσο, όλες οι ανάγκες καλύπτονται κανονικά, τα μνημόσυνα, τα μυστήρια κ.λπ. Δυστυχώς δεν έχουμε ιερείς. Δεν μπορούμε εμείς, ως Μητρόπολη, ούτε να διορίσουμε ιερείς ούτε να κάνουμε χειροτονίες. Αυτή τη στιγμή οι ενορίες στο νησί της Ρόδου εξυπηρετούνται κανονικά και όπου υπάρχουν ελλείψεις, καλύπτονται από άλλους ιερείς. Οι ανάγκες καλύπτονται από “άμισθους” ιερείς (αδιόριστους), τους οποίους πληρώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου».

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες Μητροπόλεις της χώρας, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

«Επιπλέον, προκύπτει και το θέμα με τις άδειες. Oταν ένας ιερέας θέλει να πάρει μία άδεια, δεν μπορώ να του αρνηθώ επειδή δεν υπάρχει αντικαταστάτης», είχε επίσης δηλώσει στην εφημερίδα «Δημοκρατική»…

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ