Στην Ουκρανία, ξεκίνησε έρευνα κατά των κύριων ενορχηστρωτών του σχίσματος στην Εκκλησία.

Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και τον προκαθήμενο της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας, Επιφάνιο Ντουμένκο.

Την πρωτοβουλία την πήρε ένας από τους πρώην συνεργάτες τους, ο Φιλάρετος Ντενισένκο.

Πριν από ενάμιση χρόνο, ο Πέτρο Ποροσένκο και οι υποστηρικτές του οδήγησαν στη δημιουργία της σχισματικής εκκλησίας στην Ουκρανία. Σήμερα οι ίδιοι κινδυνεύουν με φυλάκιση.

Η Εισαγγελία πραγματοποιεί προδικαστικό έλεγχο του πρώην προέδρου, σύμφωνα με το άρθρο 161 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας: «Παραβίαση των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών ανάλογα με τη φυλή, την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη δημιουργία το 2018 της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Η ίδρυση αυτής της μη κανονικής Εκκλησίας από δύο σχισματικές Εκκλησίες ήταν μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Ποροσένκο, ο οποίος είχε σκοπό να παραμείνει για δεύτερη θητεία με το σύνθημα «Στρατός, Γλώσσα, Πίστη».

Κατάφερε, λοιπόν, να ενώσει δυο μη κανονικές ορθόδοξες εκκλησίες της Ουκρανίας: την «Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία με το κύμα εθνικισμού το 1920, και την «Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείο Κιέβου», που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 από τον αναθεματισμένο από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «μητροπολίτη» Φιλάρετο Ντενισένκο.

Όμως, όπως έχει πια δείξει ο χρόνος, ο Ποροσένκο δεν αποκόμισε πολιτικά οφέλη από το εγχείρημα.

Ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές με μεγάλη διαφορά από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Από την ώρα που ο νυν πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, πήρε την εξουσία η «νέα Εκκλησία» της Ουκρανίας «ταρακουνιέται».

Όλα ξεκίνησαν με τον Φιλάρετο Ντενισένκο, ο οποίος δήλωσε ότι τον εξαπάτησαν.

Ο πρώην πρόεδρος είχε υποσχεθεί στον Φιλάρετο ότι θα γίνει ο προκαθήμενος της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέδωσε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην «νέα Εκκλησία» της Ουκρανίας του είχε υποσχεθεί την πλήρη ανεξαρτησία.

Στην πραγματικότητα, ο Φιλάρετος έπρεπε να αποσυρθεί ενώ η «νέα ανεξάρτητη Εκκλησία» με επικεφαλής τον Επιφάνιο Ντουμένκο τέθηκε υπό τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια, ο Φιλάρετος αναγέννησε την «Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείο Κιέβου» και αρνήθηκε να εγκαταλείψει το μοντέρνο γραφείο του στο κέντρο του Κιέβου.

Πρόσφατα, οι αρμόδιες αρχές πραγματοποίησαν έρευνα εκεί. Το γεγονός ανακοίνωσε στο Facebook η επικεφαλής δικηγόρος του Φιλάρετου, η Νεονίλα Τκατσένκο.

«Ο Ποροσένκο, ο Επιφάνιος και ο Νιστούκ βρίσκονται υπό ανάκριση για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους. Μια "θαυμάσια παρέα". Και αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να διεκδικούν την Εκκλησία και την εξουσία;» διερωτήθηκε ειρωνικά η δικηγόρος.

Ο Φιλάρετος καταθέτει εναντίον του Ποροσένκο

Ο 91χρονος Φιλάρετος είναι μάρτυρας στην υπόθεση. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πληροφορίες ότι ο ίδιος μίλησε στις αρχές για πρώην προστατευόμενο του Ντουμένκο και τον πρώην σύμμαχό του, τον Ποροσένκο.

Ο Φιλάρετος Ντενισένκο απευθύνθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα αυτό το χρονικό διάστημα επειδή τους τελευταίους μήνες επιδιώκει τη νομική αποκατάσταση του «Πατριαρχείου του Κιέβου» και, κατά συνέπεια, την επιστροφή των κεκτημένων του.

Επιπλέον, διεκδικεί τις ενορίες που έχουν ενταχθεί στη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.

Η σχέση μεταξύ των δύο σχισματικών Εκκλησιών είναι τεταμένη. Στις αρχές Μαρτίου, για παράδειγμα, έγινε ένας «καυγάς» μεταξύ τους λόγω της διεκδίκησης ενός ναού στην Οδησσό.

«Ο Φιλάρετος συνεχίζει να αγωνίζεται για την αντικειμενικότητά του με κάθε τρόπο. Ξεκίνησε τον αγώνα σε πολλά μέτωπα - τόσο για ναούς όσο και για τη νομιμοποίηση του «Πατριαρχείου του Κιέβου» σχολίασε σχετικά πηγή στο Sputnik.

Ο «πατέρας του ουκρανικού σχίσματος» επιμένει ότι η Εκκλησία του διαλύθηκε πέρυσι με παράβαση του νόμου. Στα τέλη Απριλίου, κατέθεσε την αντίστοιχη δήλωση στο γραφείο του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Επιφάνιου Ντουμένκο, με αναφορές στις αποφάσεις των δικαστηρίων που έγιναν έξι μήνες πριν, το «μπάχαλο» γύρω από το «Πατριαρχείο του Κιέβου» έχει τελειώσει.

Ανέφερε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε η επανεγγραφή και των έξι χιλιάδων ενοριών του Φιλάρετου στη «νέα Εκκλησία» της Ουκρανίας.

Στην πραγματικότητα, εκατοντάδες ενορίες τόσο στην Ουκρανία όσο και στο εξωτερικό παρέμειναν πιστές στον Φιλάρετο.

Ο Ποροσένκο, λίγο πριν από το «συμβούλιο ενοποίησης», που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 στο Κίεβο, έπεισε τον Φιλάρετο Ντενισένκο να παραμερίσει τις φιλοδοξίες του. Αργότερα, ο Φιλάρετος το μετάνιωσε.

«Όλοι μου έλεγαν ότι δεν πρέπει να εμπιστεύομαι τον Ποροσένκο, επειδή λέει αναλήθειες. Αλλά... τον πίστεψα. Σήμερα έχω πειστεί ότι δεν έπρεπε να τον πιστέψω» παραδέχτηκε ο Ντενισένκο.

Ο Ποροσένκο στο «μικροσκόπιο»

Εάν, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, σύμφωνα με την κατάθεση του Φιλαρέτου «σχετικά με την υποκίνηση θρησκευτικού μίσους», ανοίξει η υπόθεση, τότε θα γίνει η 18η για τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας.

«Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι όλα θα τελειώσουν χωρίς καμία καταδίκη. Η σημερινή κυβέρνηση δεν βιάζεται να τον δικάσει για τις υπόλοιπες 17 υποθέσεις. Υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους. Το κόμμα του (σ.σ. «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη») ψηφίζει στη Ράντα όλα τα νομοσχέδια σύμφωνα με τον «Υπηρέτη του Λαού» (σ.σ. το κόμμα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι) σε αντάλλαγμα την ασυλία του» τόνισε μια πηγή στο Sputnik.

Το ίδιο ισχύει και για τον Επιφάνιο Ντουμένκο, ο οποίος ήταν παρών σε συναντήσεις με ψηφοφόρους μαζί με τον Ποροσένκο στις αρχές του περασμένου έτους.

Σήμερα, η θέση του ως προκαθήμενο της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας είναι ισχυρή.

Ωστόσο, ανά πάσα στιγμή, οι πολιτικές ισορροπίες μπορούν να αλλάξουν.

Για παράδειγμα, λόγω του σκανδάλου γύρω από τις ηχογραφήσεις του 2016 τις οποίες, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δημοσιεύσει ο ανεξάρτητος Ουκρανός βουλευτής, Αντρίι Ντερκάτς.

Ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι ήταν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και του πρώην Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε αυτές τις συνομιλίες ο Μπάιντεν φέρεται να πιέζει για την απόλυση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, Βίκτορ Σόκιν, με αντάλλαγμα δάνειο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Εάν ο Ποροσένκο καταδικαστεί ως προδότης της πατρίδας του, τότε αυτό θα ενισχύσει τις προοπτικές του Φιλάρετου να επικρατήσει έναντι της "νέας Εκκλησίας" της Ουκρανίας ελπίζοντας στην κατάρρευσή της. Εάν ο Επιφάνιος απομακρυνθεί από τη διοίκηση, όλοι οι κληρικοί μαζί με τις ενορίες θα ακολουθήσουν τον Φιλάρετο» εξηγεί η ίδια πηγή.

Προφανώς, ο Φιλάρετος έχει σκοπό να εμβαθύνει το σχίσμα στη «νέα Εκκλησία» που ο ίδιος δημιούργησε.

Και όλα αυτά για να πάρει εκδίκηση. Όπως είναι γνωστό, το σχίσμα δημιουργεί μόνο ένα ακόμη σχίσμα. Και η περίπτωση της Ουκρανίας το επιβεβαιώνει και πάλι.