O όσιος Παϊσιος ήταν ο πλέον ταπεινός των ημερών...Ο ίδιος προβλέποντας οτι θα γραφτούν και θα ειπωθούν πολλά για το ατομό του έσπευσε να ξεκαθαρίσει: " ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι το ονομά μου.Αλίμονο  στο μοναχό που βγάζει όνομα, διότι μετά δεν θα έχει ησυχία , αλλά και οι άνθρωποι θ΄αρχίσουν να πλάθουν διάφορα πράγματα τα οποία δεν είναι πραγματικότητα".Με τις φράσεις αυτές ήθελε να δείξει πως δεν χρειάζονται υπερβολές.

Άλλωστε ο ίδιος  στην παρακαταθήκη  του λίγο πρίν το τέλος έγραφε: "Του λόγου μου ο μοναχός Παϊσιος, όπως εξέτασα τον εαυτόν μου , ίδα  ότι όλες  τις εντολές του Κυρίου τις παρέβην , όλες τις αμαρτίες τις έχω κάνη .Δεν έχει σημασία εάν ορισμένες έχουν γίνη σε μικρότερο βαθμό, διότι δεν έχω καθόλου ελαφρυντικά., επειδή με έχει ευεργετήσει πολύ ο Κύριος".

Κια ως άνθρωπος που είχε συναίσθηση συνήθιζε να υπογράφει  τις επιστολές του ως "ο εν πολλαίς αμαρτίαις μοναχός Παϊσιος".

Η στάση του η  καλύτερη απάντηση σε όλους και κυρίως τους κληρικούς που  απέχουν από τον τρόπο ζωής που θέλει η Εκκλησία...