Αρχική » Τα “έβρισκε” με Σαμαρά ,Τσίπρα ο Ιερώνυμος

Τα “έβρισκε” με Σαμαρά ,Τσίπρα ο Ιερώνυμος

από christina

 

 

Ανετα φαίνεται πως ένιωθε με τούς πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Αλέκη Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνώ κ.Ιερώνυμος , όπως είπε σε συνεντευξή  του στην “Καθημερινή”.Αντίθετα με Παπαδήμο και Μητσοτάκη  κρατάει κάποιες αποστάσεις  καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να αναπτύξουν προσωπικές σχέσεις.

 «Με τον κ. Τσίπρα δόθηκαν ευκαιρίες οι οποίες μας παρείχαν τη δυνατότητα μέσα από τις συγκρούσεις και διαφορετικές απόψεις να καταλήξουμε σε κοινά σημεία», τόνισε, ενώ δεν έκρυψε τον σεβασμό του για τον ΣαμαράΑ: «ένιωθα και νιώθω πολύ άνετα όταν συναντώ τον Αντώνη Σαμαρά».

Αντίθετα για τον Λουκά Παπαδήμο , όπως υποστηρίζει  δεν είχε θάρος “αγαπητός, αλλά δεν είχα το θάρρος να έχω τέτοια σχέση, δεν μου έδωσε το θάρρος».

Με τον σημερινό πρωθυπουργό η κατάσταση μάλλον μοιάζει μπερδεμένη: «τον εκτιμώ, τον σέβομαι ως πρωθυπουργό, επιθυμώ τη συνεργασία, αλλά τα θέματα της Εκκλησίας είναι τεράστια. Τεράστια, και μέσα στα τεράστια προβλήματα θα υπάρχουν και δυσκολίες».

Το βέβαιο όμως είναι οτι διάστημα είναι υποχρεωμένος να συζητήσει μαζί του για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά στον προκατοχό του μακαριστό Χριστόδουλο  από τον οποίο είπε οτι παρέλαβε πολλά προβλήματα: «τον αγάπησα, τον αγαπώ, τον σέβομαι, σέβομαι τη μνήμη του, μόνο ότι παρέλαβα πολλά προβλήματα, αλλά είναι ο Χριστόδουλος, είναι ο αδελφός μου, είναι ο προκάτοχός μου, τα είχαμε μιλήσει».

Επιγραμματικά ο κ.Ιερώνυμος  δήλωσε θετικός στο να μπει όριο ηλικίας για τους μητροπολίτες τα 70 ή τα 75 χρόνια.Ενώ , όπως είπε δεν σκοπεύει να παραιτηθεί παρά τα 82 του χρόνια.

Για την ενότητα της Ιεραχίας υποστήριξε:«Η Ιεραρχία μας, αυτή την ώρα είναι ενωμένη όσο δεν ήταν ποτέ. Είναι λογικό όμως να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις όταν είμαστε 82 άνθρωποι. Είναι όμως σεβαστές. Δεν μπορεί να κάνει κανείς όμως ότι θέλει σε αυτά που αποφασίζει η Εκκλησία», ενώ είπε ότι «η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικαρισμούς, ούτε από παλικάρια, έχει ανάγκη από αγίους. Αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας μας και αυτή είναι η προσπάθεια μας», διευκρινίζοντας πως δεν έχει κάποια σημάδια που να δείχνουν την επόμενη μέρα της διαδοχής του, λέγοντας παράλληλα πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν σκέφτεται την παραίτηση. Θετικά επίσης βλέπει και τη θέσπιση ορίου ηλικίας στους Μητροπολίτες να υποβάλλουν την παραίτησή τους προς της Ιερά Σύνοδο, μεταξύ των 70 – 75 ετών, και αυτή να αποφασίζει αν αυτή θα γίνει δεκτή ή όχι”.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε  και για τον  Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο:”Δεν έχει μίσος μέσα του. Δεν είναι αυτό που λένε μισάνθρωπος κ.λπ. Όμως έχει μερικές ιδέες οι οποίες είναι ελαφρές. Οι οποίες τελευταία έχουν γίνει επικίνδυνες», ενώ σχολιάζοντας το γεγονός του αφορισμού της υπουργού Παιδείας από τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων, ανέφερε πως «δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό, τον αφορισμό, είναι θέμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και θέλει και διάταγμα. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό το πράγμα».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ