«Χώρα του Αχωρήτου» ονμάστηκε το θεματικό χωριό που ετοίμασε και φέτος για τα παιδιά και τους ενήλικες το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, με τη βοήθεια πολλών εθελοντών, μικρών και μεγάλων και με την αμέριστη στήριξη πολλών επαγγελματιών και φορέων της πόλης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεόφιλος άνοιξε πρώτος την πύλη της «Χώρας του Αχωρήτου» στις 12 Δεκεμβρίου και ακολούθησαν ο εκπρόσωπος του δημάρχου Λευκάδας, αντιδήμαρχος κ. Μάρκος Νικητάκης, η σχολική σύμβουλος Π.Ε. κ. Βασιλική Κιτσάκη, πολλοί ιερείς, εκπαιδευτικοί και γονείς που έσπευσαν να επιβραβεύσουν τον κόπο που κρύβει πίσω της αυτή η πρωτότυπη κατηχητική – εκπαιδευτική πρωτοβουλία.

«Χώρα του Αχωρήτου» αποκαλείται στην υμνολογία η Παναγία μας. Σ’ Εκείνη αναφέρεται το πρώτο μέρος του αφιερώματος και ειδικότερα στο πώς ο Θεός προετοίμασε τον κόσμο, μέσα από τα σύμβολα και τις προτυπώσεις Της στην Παλαιά Διαθήκη, ώστε να αναγνωρίσει και να υποδεχθεί Εκείνη που κυοφόρησε και γέννησε τον «Αχώρητον παντί», τον Χριστό μας. Βλέπει κανείς την Πύλη, το Ναό του Σολομώντα, την Κιβωτό της Διαθήκης, τις Πλάκες του Νόμου, την Ράβδο του Αααρών, την Επτάφωτη Λυχνία, την μυστική Λαβίδα, την μανναδόχο Στάμνο, την Άφλεκτη Βάτο, την Ουρανοδρόμο Κλίμακα, το Χωράφι που έχει βλαστήσει το «ρόδον το αμάραντον», το «κρίνον το εύοσμον» και τον «στάχυν τον θείον».

Στο δεύτερο μέρος ο επισκέπτης ταξιδεύει στις γειτονιές του κόσμου, για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος ολόκληρος ετοιμάζεται να γιορτάσει τη Γέννηση του Θεανθρώπου -με τα ήθη και τα έθιμά του ο κάθε λαός. Η Ισπανία, η Ρωσία, η Αφρική, η Γερμανία, ο Βόρειος Πόλος, η Βουλγαρία, η Ελλάδα… είναι οι χώρες όπου θα ταξιδέψουν οι μικροί προσκυνητές για να κατανοήσουν ότι δεν μετράει ο τόπος, αλλά ο τρόπος που θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα: αν θα είναι αληθινά, με Χριστό και Εκκλησία, με Αλήθεια και Αγάπη.

Η περιπλάνησή καταλήγει στη Φάτνη, όπου αναπαριστώνται σε φυσικό μέγεθος τα πρόσωπα της Φάτνης, με βάση την Ορθόδοξη εικόνα της Γεννήσεως. Εκεί βρίσκεται ο πιο πολύτιμος Θησαυρός της καρδιάς μας, ο Ίδιος ο Χριστός.

Πριν την αναχώρησή τους οι προσκυνητές έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τον Πρώτο Πρόσφυγα, το Παιδίον Ιησούν που κατέφυγε στην Αίγυπτο για να γλιτώσει τη σφαγή από τον Ηρώδη. Μπορούν, παράλληλα, να προβληματισθούν σχετικά με το σύγχρονο προσφυγικό δράμα, φέρνοντας στο νου τα λόγια Εκείνου: «εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε»…

Την εκδήλωση διάνθισαν με τις μελωδικές τους παρεμβάσεις οι κανταδόροι της «Αγιομαυρίτικης Παρέας» και ο μικρός Στέφανος Γκριγκόρε με το κόρνο του, ενώ τα εγκαίνια μεταδόθηκαν ζωντανά από το ραδιοφωνικό σταθμό «Prisma FM».

Όλα αυτά συμβαίνουν στο «Πέτρινο Λιοτρίβι», ένα όμορφο και ασφαλές κτίριο – κόσμημα στην πόλη της Λευκάδας, επί της οδού Μεταξά, απέναντι από την ανατολική πλευρά του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας (προς την πλευρά της Αγοράς).

Ξεκίνησαν μάλιστα κιόλας και επισκέπτονται το χώρο σχολικές ομάδες, που θα παρακολουθούν ένα προσεγμένο, ωφέλιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

 

Η «Χώρα του Αχωρήτου» θα παραμένει ανοιχτή καθημερινά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ώρες 10.00 – 13.00 και 18.00 – 20.00.

Επίσης, στην… πλατεία του χωριού θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Το Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 12 το μεσημέρι Μουσικό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας θα αποδώσει χριστουγεννιάτικες μελωδίες απ’ όλο τον κόσμο!
  • Την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 5 το απόγευμα η Παιδική Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεώς μας θα ψάλει παραδοσιακά κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα!
  • Την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11 το πρωί τα παιδιά της «Χριστουγεννιάτικης Κατασκήνωσης στην Πόλη» θα τραγουδήσουν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Παράλληλα, όλες τις ημέρες λειτουργεί η «Δωροέκθεση»για την ενίσχυση του Κέντρου Νεότητας της Μητρόπολης και των ποικίλων δραστηριοτήτων του.