Τις θέσεις της για την μεταρρύθμιση στην Παιδεία εξέδωσε σε ένα φυλλάδιο η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, εξειδικεύοντας τις ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Και ειδικά στα σχολεία ζητά -όπως αναφέρεται- " Κατάργηση της πρωινής προσευχής, μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία με δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών από αυτό."

Επαναδιατυπώνει δηλαδή σε αυτή την παρέμβαση της γνωστές θέσεις, για ζητήματα όμως που τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση είχε δηλώσει, τόσο μέσω του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη, όσο και του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα, ότι δεν θα αποφασισθεί κάτι χωρίς διάλογο, και βέβαια διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη και τις θέσεις της Εκκλησίας.

Στην ίδια παρέμβαση περιγράφεται και πως οραματίζεται η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ το σχολείο, δηλαδή ως "...δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένο. Ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, απαλλαγμένο από ταξικούς φραγμούς, που δε θα αναπαράγει, αλλά θα συμβάλει στην εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και ενδοσχολικήβία. Ένα σχολείο όπου η παρεχόμενη γνώση θα είναι βαθιά και ολόπλευρη.

Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που δεν θα εισάγει απλώς τους μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά θα τους κάνει δραστήριους στη σχολική και κοινωνική τους ζωή με δυνατότητα εμπλοκής και συναπόφασης σε ό,τι άμεσα αφορά το μέλλον τους. ∆ιεκδικούμε, λοιπόν, ένα σχολείο, που θα παροτρύνει τους μαθητές να παίρνουν θέση στα ζητήματα της κοινωνίας, τα οποία ως αυριανοί πολίτες και εργαζόμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Οραματιζόμαστε και διεκδικούμε την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Θέλουμε ο ρόλος του εκπαιδευτικού να αναβαθμιστεί, ώστε να μη λειτουργεί απλώς ως πηγή πληροφοριών και όργανο πειθαρχίας μέσα στην τάξη, αλλά να είναι καθοδηγητής και συνοδοιπόρος του μαθητή κατά τη μαθησιακή διαδικασία."

Το πλήρες κείμενο με όλες τις θέσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να δείτε εδώ.