Oταν το 1965 ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής  Ιάκωβος στέκονταν δίπλα στoν Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην πορεία των μάυρων στην πόλη Σέλμα είχε στείλει τόσα πολλά μηνύματα προς όλο τον κόσμο που η φωτογραφία των δύο ανδρών έγινε πρωτοσέλιδη στο περιοδικό "LIFE".Πενήντα πέντε χρόνια μετά ο νυν Αρχειπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος άφησε τα γραφεία του και βγήκε με τους διαδηλωτές στο Μπρούκλιν να στείλει το δικό του μήνυμα .

 Οπως αναφέρει ο "Εθνικός Κήρυκας" ο ρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιουνίου σε εκδήλωση ειρηνικής διαμαρτυρίας στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης την οποία διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Περιφέρειας (Borough) του Μπρούκλιν, Eric Leroy Adams. Συνδιοργανωτής ήταν ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής Ανδρέας Γουνάρδης από την 22η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Η διαμαρτυρία έγινε για τον άδικο φόνο της 26χρονης Breonna Taylor όταν οι αστυνομικοί έκαναν επιδρομή στο διαμέρισμα της στην πόλη Λούισβιλ του Κεντάκι τον Μάρτιο. Η  Breonna ήταν τεχνικός ιατρικού κλάδου για έκτακτα περιστατικά.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα είπε πως «ήλθα εδώ σήμερα στο Μπρούκλιν προκειμένου να σταθεί με αλληλεγγύη με τους αδελφούς και αδελφές μου των οποίων τα δικαιώματα έχουν μονομερώς παραβιασθεί. Ηταν μία ειρηνική διαμαρτυρία χωρίς κανενός είδους βίας και ευχαριστώ όλους εκείνους που συμμετείχαν διότι η βία φέρνει πιο πολύ βία». 

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «πρέπει να μιλήσουμε  και να μιλήσουμε δυνατά εναντίον της αδικίας στη χώρα μας. Είναι το ηθικό μας καθήκον και υποχρέωση να υπερασπιστούμε κάθε άνθρωπο. Εχομε αντιμετωπίσει μία πανδημία μιας τρομερής φυσικής ασθένειας, αλλά η πνευματική ασθένεια στη χώρα μας είναι πολύ βαθιά και πρέπει να θεραπευθεί με έργα αλλά επίσης και με λόγια. Κι έτσι να εξακολουθήσω να ίσταμαι στο πλευρό όλων εκείνων οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα για κάθε πολίτη καλής θέλησης, άσχετα από την φυλή τους τη θρησκεία τους, το φύλο ή την εθνική τους καταγωγή».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προέβη στην ακόλουθη δήλωση για τον στυγερό φόνο του Τζορτζ Φλόιντ: «Η άδικη δολοφονία του George Floyd δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ. Η βία γεννά μόνο βία, αλλά όταν αυτή ασκείται από κάποιους στην εξουσία, τότε οφείλουμε να μη μένουμε σιωπηλοί. Nα εναντιωθούμε στον ρατσισμό και να απαιτήσουμε ισονομία για όλους».

 

Ο Πρόεδρος του Μπρούκλιν Eric Leroy Adams, είπε για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου τα εξής: «Είμαι τόσο χαρούμενος και υπερήφανος που πεζοπορώ μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι σπουδαίο που έχει αφιερώσει χρόνο για να αναγνωρίσει πόσο σπουδαίο είναι τούτο το θέμα».

Ο ομογενής γερουσιαστής Ανδρέας Γουνάρδης δήλωση: «Είμαι απίστευτα υπερήφανος να πεζοπορώ δίπλα στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και στον Πρόεδρο του Μπρούκλιν και να επιδιώκουμε μεγαλύτερη δικαιοσύνη για εκείνους οι οποίοι δεν είναι πλέον εδώ για να μιλήσουν από μόνοι τους».