Στο  πάρκο που φέρει την ονομασία «Πατριώτης» πλέον δεσπόζει ο ναός των Ενόπλων Δυνάμεων σε προάστιο της Μόσχας. Ο κύριος ναός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας κατασκευάστηκε  προς τιμήν της 75ης επετείου της επετείου της νίκης του σοβιετικού στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας,. Το κωδωνοστάσιο του έχει ύψος 75 μέτρα και το μήκος της γκαλερί που έχει τίτλο « Ο δρόμος της μνήμης» στην οποία θα απεικονίζονται οι μέρες του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) έχει μήκος 1418 μέτρα. Στον κεντρικό τρούλο του ναού θα υπάρχει η μεγαλύτερη ψηφιδωτή απεικόνιση του Χριστού.Τα εγκαίνια στον μεγαλοπρεπή ναό τέλεσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σ. Σοϊγκού και βετεράνοι στρατιώτες του μεγάλου πατριωτικού πολέμου.

 

 

Στο κήρυγμά του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, τόνισε: «Σήμερα ενωμένοι, σε αυτό τον στρατιωτικό καθεδρικό ναό θυμόμαστε τα κατορθώματα των στρατιωτών μας και προσευχόμαστε για την πατρίδα μας, προκειμένου ο Kύριος να προστατεύει την χώρα μας από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύουν την Πατρίδα μας, όπως προανέφερα από εξωτερικούς εχθρούς. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ειρηνική ζωή του λαού. Η αποστολή τους είναι πολύ μεγάλη, γι΄αυτό και χρήζουν της προστασίας του ΘεούΣτη συνέχεια σε ανάμνηση του γεγονότος ο Πατριάρχης Κύριλλος, προσέφερε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Καπλούνοφ.

«Η θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού του Καπλούνοφ μεταφέρθηκε από τον αυτοκράτορα Πέτρο Α ' στο στρατόπεδο του ρωσικού στρατού κοντά στη Πολτάβα στις αρχές Ιουνίου 1709. Εκεί Ρώσοι στρατιώτες, όπως και ο ίδιος ο βασιλιάς, προσευχήθηκαν σε αυτήν την παραμονή της μάχης. Η εικόνα λιτανεύτηκε σε όλο το στρατιωτικό στρατόπεδο και ενώ όλοι οι στρατιώτες την προσκύνησαν γονατιστοί. Να αναφερθεί ότι ο βασιλιάς Πέτρος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της ζωής του με ιδιαίτερη ευλάβεια, προσευχήθηκε πολλές φορές ενώπιων της εικόνας, ζητώντας από την Παναγία της μεσολάβησης για το βασίλειό του που βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο» - τόνισε φανερά συγκινημένος ο Πατριάρχης Κύριλλος.