Της Λητώς Μησιακούλη

 

Στις 2 Δεκεμβρίου βγήκε σε δημοπρασία ένας τόμος της Βίβλου γραμμένος στην ελληνική γλώσσα. Μάλιστα, στα χαρακτηριστικά του αναφέρονται οι εξής λεπτομέρειες: «TES KAINES DIATHEKES APANTA. NOVI TESTAMENTI LIBRI OMNES. LONDON: EX OFFICINA ROGERI DANIELIS, 1652».

Πρόκειται για μια έκδοση με σκληρό και ιδιαίτερα περίτεχνο εξώφυλλο, η οποία έχει εκτιμηθεί από τον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης μεταξύ 1.000 και 1.500 δολαρίων και τελικά πουλήθηκε στο ανώτερο όριο.

Η συγκεκριμένη Βίβλος είχε αγοραστεί από τον Robert S. Pirie, ο οποίος απεβίωσε φέτος τον Ιανουάριο. Δεν ήταν μόνο ένας από τους πιο διάσημους συλλέκτες σπάνιων εκδόσεων και χειρόγραφων στον κόσμο. Ήταν μια πολυσυζητημένη προσωπικότητα για τη νεοϋορκέζικη κοινωνία, καθότι, λόγω των ιδιοτήτων του ως νομικού συμβούλου εταιρειών και τραπεζίτη επενδύσεων, είχε εισχωρήσει στο σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας. Κοινώς, ήταν ο διάσημος δικηγόρος που εξαγόραζε εταιρείες και που, όπως είχε χαρακτηριστικά πει για εκείνον ο David de Rotchild, επικεφαλής της Τράπεζας Rothchild στο Παρίσι, ο Bob, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, ήταν ο άνθρωπος με τα πράσινα δάχτυλα (όπως το χρώμα του αμερικανικού δολαρίου), που ξέρει να παράγει πλούτο από ό,τι αγγίζει.

Ο David Redden, αντιπρόεδρος του οίκου Sotheby’s, παραδέχεται ότι ο Pirie είχε ένα ευρύτατο κύκλο φίλων. «Το ενδιαφέρον του ήταν να προκαλεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων, που συγκεντρώνονταν γύρω του σαν αγέλες!», είπε με αφορμή τη δημοπρασία, περιγράφοντας τον Pirie ως έναν πολύ γοητευτικό και γενναιόδωρο άνθρωπο.

 

Το deal της ανατροπής

Ήταν ο επικεφαλής της στρατηγικής τακτικής επίθεσης που έκανε ο μεγιστάνας των μίντια Robert Maxwell κατά του εκδοτικού κολοσσού MacMillan Inc. Μάλιστα, εκείνος είχε προτείνει στον Maxwell να επενδύσει ένα μεγάλο ποσό για την εξαγορά μετοχών της MacMillan. Και κατάφερε να τον πείσει. Η συγκεκριμένη συμφωνία είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Pirie δούλευε για λογαριασμό των Rothchild. Έτσι, αν επιτύχαινε το deal, η επενδυτική θυγατρική των Rothchild θα κέρδιζε 12 εκατ. δολάρια για αμοιβή. Σημειωτέον ότι οι Rothchild μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο, δηλαδή αρχές του ’80, δεν είχαν επεκταθεί επενδυτικά στις ΗΠΑ. Ο Pirie ήταν, λοιπόν, ο άνθρωπος που τους έπεισε, με το deal Maxwell-MacMillan να κάνουν το μεγάλο βήμα και να στήσουν μια ισχυρή τράπεζα επενδύσεων. Μάλιστα, το 1988 οι «New York Times» τον περιέγραφαν ως τον «Megadealer των Rothchild» για τον δυναμισμό και τις επιτυχίες του.

 

Ο συλλέκτης

Για πάνω από εξήντα έτη, o Pirie, σύμφωνα με όσα στηρίζουν τα στελέχη του οίκου Sotheby’s, έχτιζε μια τεράστια και ανεκτίμητη συλλογή από έγγραφα και βιβλία που χρονολογούνται μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα. Τα αποκτήματά του προέρχονταν από διάφορες κατηγορίες όπως θρησκεία, τέχνες, ιστορία. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται αυθεντικά κείμενα θεατρικών έργων των Σαίξπηρ, Μάρλοου και άλλων ξακουστών συγγραφέων του 16ου, του 17ου και του 18ου αιώνα.Σύμφωνα με τους εκτιμητές, η συλλογή αναμένεται να ξεπεράσει στη δημοπρασία τα 15 εκατ. δολάρια.

Η ελληνική Βίβλος ανήκε μαζί με άλλα αμέτρητα αυθεντικά χειρόγραφα και βιβλία στην προσωπική συλλογή ενός από τους πιο διάσημους συλλέκτες παλαιών τόμων και βιβλίων.

Στην ίδια δημοπρασία συμπεριλαμβάνονταν προσευχές και άλλοι τόμοι της Βίβλου στην αγγλική γλώσσα: χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βίβλου, με την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη μεταφρασμένη και εκτυπωμένη στο Λονδίνο το 1617 από τον Robert Barker. H τιμή εκτίμησής της κυμαίνεται από 50.000 έως 70.000 δολάρια. Ακολουθεί άλλη μία Βίβλος στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιέχει μόνο την Καινή Διαθήκη και είναι επίσης τυπωμένη από τον Robert Barker στο Λονδίνο.