Την απόλυτη τραγωδάι ζούν οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο  καθώς τους τελευταίους μήνες υφίστανται απηνείς διωγμούς με αφορμή τις εκκλησιαστικές ελευθερίες.Παρά τις εκκλήσεις των ισχυρών οι κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεν κα΄νει πίσω με αποτέλεσμα οι Σέρβοι  για μια ακόμη φορά να είναι τα θύματα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Παρά τις διώξεις όμως δεν πτοούνται .Πορχθές  για ακόμη μια φορά κλήρος και πιστοί διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά ενάντια στις προθέσεις της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα που υφαρπάζει μεγάλο μέρος της περιουσίας και των ιερών κειμηλίων της Εκκλησίας. 

 

Στην ομιλία από την πόλη Τίβατ ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος τόνισε πως οι αγώνες αυτοί τυγχάνει να γίνονται την ώρα που η Εκκλησία της Σερβίας συμπληρώνει 800 χρόνια ζωής καλώντας τους πιστούς να συνεχίσουν μέχρι την τελική νίκη τους αγώνες.

«Οι ναοί και τα ιερά μας δεν απειλήθηκαν ποτέ όσο τώρα» τόνισε ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας πως «ολόκληρη η Ευρώπη και η ανθρωπότητα βλέπουν πόσο αξιοπρεπείς είναι οι αντιδράσεις μας και οι Ιερές λιτανείες που κάνουμε».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του προέδρου Τζουκάνοβιτς ότι η Σερβική Εκκλησία αποτελεί εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, ανέφερε πως «εμείς είμαστε Ευρωπαίοι πριν την Ευρώπη. Οι άνθρωποι που μέχρι χθες δεν γνωρίζαν τι είναι η Ευρώπη δεν μπορούν σήμερα να μιλούν πως η Εκκλησία είναι αυτή που εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Αναφερόμενος στην αστυνομική βία, υπογράμμισε πως οι αστυνομικοί ζητούν συγχώρεση για τις ενέργειες αυτές καθώς είναι αναγκασμένοι να προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες καθώς είναι οι εντολές που λαμβάνουν από τους ανωτέρους τους.

«Αν η κυβέρνηση δεν καταργήσει ατόν τον άδικο νόμο, που βάλλεται εναντίον της Εκκλησίας τότε οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί στο τι θα εκλέξουν την επόμενη φορά», ανέφερε.