Αρχική » Π.Νεκτάριος Μουλατσιώτης :Αγία Γραφή, Απόκρυφα και κανονικά βιβλία

Π.Νεκτάριος Μουλατσιώτης :Αγία Γραφή, Απόκρυφα και κανονικά βιβλία

από christina

 

Αγία Γραφή: Απόκρυφα και κανονικά βιβλία. Η Αγία Γραφή ή Βίβλος είναι η αποκάλυψη του Θεού στους ανθρώπους και γι’ αυτό είναι θεόπνευστο βιβλίο. Η θεοπνευστία της έγκειται στο ότι οι συγγραφείς φωτίστηκαν από το Πανάγιο Πνεύμα για την καταγραφή του λόγου του Θεού. Η Αγία Γραφή είναι το βιβλίο που έχει οδηγό στη ζωή του ο κάθε χριστιανός, διότι είναι το κατ’ εξοχήν βιβλίο του Χριστού και της Εκκλησίας μας. Η ζωή μας και η πίστη μας κινείται μέσα από το πνεύμα της Αγίας Γραφής, όπως την βίωσαν και δίδαξαν ο ίδιος ο Χριστός με τους Αποστόλους και την παραλάβαμε από γενεά σε γενεά. Η τελική μορφή του Κανόνα της Αγίας Γραφής από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας έγινε οριστική και αμετάκλητη από Ορθόδοξους Επισκόπους όπως π.χ. ο Μέγας Αθανάσιος, από τοπικές Συνόδους, αλλά και Οικουμενικές Συνόδους.

Η Αγία Γραφή είναι το πιο διαδεδομένο βιβλίο παγκοσμίως με τα περισσότερα αντίτυπα που έχουν τυπωθεί με πάνω από 5 δισεκατομμύρια. Ενώ έχει μεταφραστεί ολόκληρη ή εν μέρει σε πάνω από 2000 γλώσσες.

Η Αγία Γραφή ή Βίβλος, είναι το σύνολο των βιβλίων που περιέχει τον κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης και της Καινής Διαθήκης, ώστε να καθοριστούν τα βιβλία που εκφράζουν την αυθεντική πίστη της Εκκλησίας.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται προσοχή ποια Αγία Γραφή πρέπει να διαβάζουμε. Διότι κυκλοφορούν εκδόσεις της Αγίας Γραφής που δεν είναι ορθόδοξες και αυτό γιατί έχουν αφαιρέσει κάποια βιβλία μέσα από την Παλαιά Διαθήκη, όπως επίσης μαζί με τα κανονικά βιβλία της Αγίας Γραφής – Βίβλου, υπάρχουν και κάποια βιβλία τα οποία ονομάζονται απόκρυφα.

Η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία που ανήκουμε περιλαμβάνει στον Κανόνα της Αγίας Γραφής 49 βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης. Αυτή είναι και η διαφορά με άλλες «εκκλησίες» που έχουν 39 βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και όχι 49. Τα επιπλέον 10 βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης που έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, είναι βιβλία της Ιουδαϊκής κοινότητας που χρησιμοποίησε στην διδασκαλία του ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός καθώς και οι Απόστολοι, αλλά και οι Ευαγγελιστές που είναι οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης.

Χρειάζεται όμως προσοχή, διότι υπάρχουν βιβλία τόσο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και στην Καινή Διαθήκη που αμφισβητούνται για τη θεοπνευστία τους και ονομάζονται απόκρυφα ή ψευδεπίγραφα. Για παράδειγμα «Οι διαθήκες των 12 Πατριαρχών», «Το μαρτύριο του Ησαΐα», «Η ανάληψη του Μωυσή», «Το Ευαγγέλιο του Ιούδα», «Το Ευαγγέλιο της Μαγδαληνής», «Η Αποκάλυψη του Πέτρου», «Το Ευαγγέλιο του Θωμά», «Η Επιστολή του Βαρνάβα» και πολλά άλλα.

Τα απόκρυφα ή ψευδεπίγραφα, πρόκειται για βιβλία φανταστικά ή βιβλία που έχουν πλαστή υπογραφή χρησιμοποιώντας χριστιανική κάλυψη για να εδραιώσουν τις διδασκαλίες τους. Το περιεχόμενό τους ήταν νόθο και χωρίς ίχνος θεοπνευστίας, προσπαθώντας οι συγγραφείς τους να συμπληρώσουν «τα κενά» των αφηγήσεων της Καινής Διαθήκης για την ζωή του Χριστού με πολλές φορές να γίνεται εσκεμμένα, για την διαστρέβλωση των αληθινών γεγονότων.

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

https://youtu.be/BpCLHbCMYtA

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ