Τον ιστορικό τόπο των Θερμοπυλών, έδρα μάλιστα και της παλαιάς επισκοπής Μενδενίτσης και μετέπειτα Θερμοπυλών, και τα πρόσωπα των Αγίων Αναργύρων, προστατών του Ναού, επέλεξε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ως σημεία έμπνευσης και πορείας ενός νέου κληρικού ητς Μητροπόλεως Φθιώτδιος, του διακόνου π. Δημητρίου Νασόπουλου, την χειροτονία του οποίου ετέλεσε σήμερα το πρωί ο. κ. Συμεών.

«Βρισκόμαστε σε έναν ιστορικό χώρο, τον χώρο των Θερμοπυλών  και η Ιερωσύνη δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας διαρκής ηρωισμός. Οι Θερμοπύλες εκφράζουν διαχρονικά τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση και κυρίως εκφράζουν διαχρονικά την δυνατότητα του ανθρώπου, να ξεπερνά τη λογική και χάριν του συμφέροντος των πολλών να πηγαίνει κόντρα στη λογική των αριθμών, στη λογική των δυνάμεων, στην λογική των συσχετισμών.

Και η Iερωσύνη δεν είναι τίποτε άλλο, παρά συνεχής υπέρβαση της λογικής, διότι ο Ιερέας χαρίζει τον εαυτό του στην αγάπη του Θεού, προκειμένου τα αδύνατα να γίνονται δυνατά, προκειμένου τα ασθενή να θεραπεύονται, προκειμένου τα ελλείποντα να αναπληρώνονται” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Συμεών.

«Η ζωή της Ιερωσύνης, σημείωσε ο κ. Συμεών, η ζωή της διακονίας, αγαπητέ Δημήτριε, είναι μία καθημερινή επανάληψη των Θερμοπυλών και θέλω πάντα να θυμάσαι στο μυαλό σου και ποτέ κανείς να μην ξεχνά αυτό από εμάς, ότι όπως στη χορεία των μαθητών του Χριστού υπήρξε και ένας προδότης, ένας Ιούδας, έτσι και στις Θερμοπύλες υπήρξε ένας Εφιάλτης.

Γι’ αυτό πάντα στο μυαλό μας, για να διδασκόμαστε από την ιστορία, θα πρέπει να θυμόμαστε όχι μόνο τα φωτεινά πρόσωπα αλλά και τα σκοτεινά πρόσωπα. Για να έχουμε πρότυπα και προς μίμηση αλλά και προς αποφυγήν, διότι η ιερωσύνη απαιτεί εγρήγορση.

Απαιτεί συνεχή νήψη. Δεν νοείται εφησυχασμός, ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Είναι πράγματι ένας πόλεμος, αλλά ένας πόλεμος ειρηνικός, γιατί τα όπλα του Ιερέα, τα όπλα του Διακόνου είναι η πετσέτα που μπήκε στο κεφάλι σου, είναι το λεντίον της διακονίας, είναι η πετσέτα για να σκουπίζεις τον ιδρώτα και τον πόνο των ανθρώπων.

Το όπλο του Ιερέα είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού. Τα όπλα των Ιερέων είναι τα κεριά και οι λαμπάδες, που κρατούν οι διάκονοι στα χέρια τους τούτες τις ώρες, για να φωτίζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Τα όπλα των Ιερέων είναι η αγάπη και η θυσία, η προσφορά και η αυτοθυσία και αυτή είναι η διαφορά της Εκκλησίας από οποιοδήποτε άλλο σχήμα του κόσμου και από οποιαδήποτε άλλη εξουσία αυτού του κόσμου. 

Οφείλεις όχι σαν Εφιάλτης, αλλά σαν Λεωνίδας, ως γενναίος μαχητής, να την κρατήσεις, να την φυλάξεις αυτήν την παρακαταθήκη. Η Εκκλησία σου δίνει τη διακονία και την Ιερωσύνη και σου λέει: «Ή ταν ή επί τας». 

Μην ξεχάσεις ποτέ αυτό το σύνθημα. Αυτό το παράγγελμα που είναι παράγγελμα ζωής ηρωικής. Θέλει ηρωισμό η διακονία και η Ιερωσύνη. Ηρωισμό για σένα και για την οικογένειά, ηρωισμό και για τους ανθρώπους που θα σε περιβάλλουν και θα είναι κοντά σου».

Κλείνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ευχόμενος εγκαρδίως προς το νέο Διάκονο π. Δημήτριο:

«Σου εύχομαι αυτά τα λόγια να σφραγίσουν την καρδιά, την ύπαρξή σου. Να μην φύγουν ποτέ από μέσα σου, ούτε λεπτό. Γιατί οι αληθινές σχέσεις και οι ποιοτικές σχέσεις και η πραγματική αγάπη, είναι αυτή που δεν κρατάει μία ημέρα ή δύο ημέρες ή μια εβδομάδα, αλλά κρατάει για πάντα. Είναι η αγάπη που δεν σβήνει, αλλά συνέχεια αναζωπυρώνεται.

Το χάρισμα που θα λάβεις σήμερα, να το αναζωπυρώνεις κάθε μέρα με τα παραδείγματα των Αγίων που θα φέρνεις κοντά σου. Ιδιαίτερα οι Ιατροί Άγιοι Ανάργυροι θα σου δείχνουν τον δρόμο της ανιδιοτελούς και θυσιαστικής αγάπης, που θεραπεύει κάθε πληγωμένο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο. Με τα παραδείγματα της οσιακής ζωής και πάνω από όλα με την ταπείνωση θα αναζωπυρώνεις την ιερωσύνη μέσα σου.

Να θυμάσαι, ότι αυτό που λαμβάνεις, αυτό που έχουμε, δεν είναι αντάξιο των δικών μας προϋποθέσεων. Είμαστε πολύ λίγοι, πολύ ελάχιστοι, αλλά είναι πολύ μεγάλος ο Θεός της αγάπης και ενεργεί μέσα από εμάς τους λίγους και τους ελάχιστους.

Να σέβεσαι τους ανθρώπους. Να ξέρεις ότι μπροστά σε κάθε άνθρωπο βλέπεις το Χριστό τον ίδιο, να σέβεσαι τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων, να υπομένεις κάθε άνθρωπο, να είσαι ανεκτικός, επιεικής και πάνω από όλα, να ακούς, να ακούς τους ανθρώπους.

Άσε τους ανθρώπους να μιλάνε, να εκφράζονται ακόμα και όταν παραπονιούνται για εμάς τους Κληρικούς ακόμα και όταν γογγύζουν ακόμα και όταν μας βρίζουν. Μπορεί κάτι βαθύτερο να θέλουν να πουν, μπορεί κάτι να ταλαιπωρεί την ύπαρξή τους.

Μην βάζεις ποτέ ταμπέλα στους ανθρώπους. Μην κολλάς ταμπέλες και ονόματα στους ανθρώπους. Για σένα πάντοτε ο κάθε άνθρωπος, να είναι ο αδελφός, ο πλησίον σου, ο φίλος σου, η οικογένειά σου, ο άγγελός σου, ό Ίδιος ο Χριστός στη ζωή σου».

Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο του Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Θερμοπυλών και Μενδενίτσης π. Δημήτριο Ντάλλα.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας και τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, μεταξύ των πιστών παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Υπεύθυνος Αντιπεριφεριεάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Λαμιέων κ. Αθανάσιος Ντούζγος, Γραμματεύς του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος, η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, ο Πρόεδρος της Δ.Δ. Θερμοπυλών κ. Ανδρέας Μακρής, καθώς και ο Νομικός κ. Δημήτριος Δρακάκης, Πρόεδρος της Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στη Λαμία.